MotoNews.pl
4 Układ chłodzenia - zbiorniczek wyrównawczy (1796/27) - Strona 5

Układ chłodzenia - zbiorniczek wyrównawczy - Strona 5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jeśli masz bąbelki w zbiorniku wyrównawczym i wywala Ci płyn przez zbiornik to na 100% uszczelka pod głowicą

zaraz zaraz spokojnie cisnienie w ukladzie chlodzenia ma byc !!
tylko wazne jest jakie jest , w poldoroverze ma byc okolo 1 bara jak wieksze to zaworek w korku sie otwiera i upuszcza, podejzewam ze w 1.6 jest podobnie

Cytat:
2005-08-23 21:31:16, AndrewS pisze:
zaraz zaraz spokojnie cisnienie w ukladzie chlodzenia ma byc !! tylko wazne jest jakie jest , w poldoroverze ma byc okolo 1 bara jak wieksze to zaworek w korku sie otwiera i upuszcza, podejzewam ze w 1.6 jest podobnie

w ukladzie tak ale nie w zbiorniczku, 1,6 gle ma zbiornik jak w 125p i spokojnie mozna sobie jezdzic bez korka zbiorniczka wyrownawczego najwyzej sie wychlapie

a skoro tloczy do zbiorniczka to cisnienie w ukladzie jest zaduze co (jak wyzej napisali przedmowcy) wszytkie podejrzenia kieruje na uszczelke

ja tam się nie znam...ale jeśli tłoczenie w tym przypadku równa się podnoszeniu się płynu w zbiorniczku i wylewaniu się tegoż płynu z tego zbiorniczka to ja raz też tak miałem, a pomogła....wymiana korka od chłodnicy (nie wiem czy fachowo piszę nazwę, chodzi o to czym się zakręca u góry chłodnicę ), bąbelków żandnych nie miałem w płynie...mam 1.6 GLE...pozdrówka

wouz

witam kolegów szanownych! ostatnio musze dolewać płynu do zbiornika wyrównawczego w moim poldim 1.6 gli gazowniku.dlaczego? silnik pracuje ok. nie grzeje sie. na skrzyz.dochodzi do 90 c ?co sie dzieje?moz eto kosmici czy co?

A masz jakieś wycieki? Widać gdzies przy opaskach przewodów ślady wycieków?

nie widziałem choc raz zauważyłem pod korkiem zbiorniczka zielony nalot.nieszczelny korek może byc?

Na poszątek zmień korek, może być nieszczelny.Dużo dolewasz płynu (wody)?

[ wiadomość edytowana przez: JACEK94 dnia 2005-09-21 21:16:09 ]

tak na oko to 0,5 0,75 l. co kilkaset kilometrów tzn w ciagu ostatnich kilku dni leje narazie wode bo na płyn szkoda kasy a jeszcze ciepło

Zmień korek i dolej płynu. Powinno pomóc.

dziex za pomoc. troche mnie uspokoiłes bo myslałem że to cos bardziej powaznego.pozdro.