| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-15 16:07:44 Ja mam w swojej od wymiany do wymiany gdzieś tak 1mm ponad max,a mam w około takich debili mechaników,że jak mówie,że za dużo mi wlał,to on niechce mi odpompować,bo on wie lepiej,że jak zimny to spadnie,a to wcale nieprawda.Od wymiany do wymiany mam max. i to raczej niejest szkodliwe.(tak myśle).A prorpo zużycia oleju,to powinniście sobie przeczytać,co poniektórzy,bo wszyscy chyba nie macie instrukcji obsługi z 92roku Toyoty CarinyE ,gdzie jest wyrażnie napisane :Silnik Toyoty pije litrami olej ,bo i tu cytuje: Smarowanie tłoków, pierścieni tłokowych i cylindrów .Cienka warstwa oleju pozostaje na ściance cylindra podczas ruchu tłoka .Wysokie podciśnienie powstałe podczas zwalniania zasysa część oleju do komory spalania. Olej ten ,jak i olej pozostały na ściankach cylindrów ulega spaleniu na skutek wysokiej temperatury spalania gazów w komorze spalania.
I dalej punkt kolejny:Smarowanie trzonów zaworów dolotowych.Część tego oleju jest zasysana do komory spalania i spalana razem z mieszanką paliwowo –powietrzną .Wysoka temperatura spalin powoduje także spalenie oleju służącego do smarowania trzonów zaworów wydechowych. Pisze instrukcja jeszcze ,że :Szybka jazda sportową Cariną 1992 TOYOTA MOTOR CORPORATION – instrukcja obsługi CarinyE str.80 Z tego tekstu wynika,że spora ilość oleju zużywanego jest wręcz pożądana,choć każdy to odbiera inaczej,ale w moim przypadku,gdzie jeżdze po długich trsach w 70% to zużycie oleju powinno być widoczne,widoczne tu nic!Czy może ja teraz mam się martwić.Jak się dobrze postaram i piłuje ile fabryka dała przez kilka wieczorów pod rząd,to spadnie olej o mm,a nieraz 2mm.,ale zdażyło mi się to tylko raz przez 35tyś.km,czy moje trzonki są dobrze smarowane [ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2004-04-15 16:10:17 ] |
stoned_crazy TOYOTA DRIVER Honda Accord okolice Warszawy/Poznań | 2004-04-15 16:15:27 No ,ja też nieraz dociskam ile moge i po przejechaniu tak z 8 000 wskaźnik na bagnecie pokazuje minimum... Z postu niżej wynika że tylko sie cieszyć z tego pozdrawiam... |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-04-15 18:36:33
Ad.1: O ile mnie pamięć nie myli to jest 1l, ale w 4A-FE chyba 0,8. Doczytam w instrukcji to napiszę. Ad.2: Tak, powinna. Z tym, że u mnie zapala się dopiero wtedy, gdy mam na zimnym silniku oleju do kreski "MIN" I to też dopiero po przejechaniu jakiegoś odcinka równym tempem przy 2000obr/min. Pozdro. |
krawal TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-04-15 19:00:46 Według mojej instrukcji (z 1996r) od poziomu min do max jest 1litr Natomiast co do zużycia oleju to cyt za powyższą instrukcją" Ilość zużywanego oleju zależy od jego jakości i lepkości a także warunków i techniki jazdy....Zużycie oleju max 1.0l na 1000km - tyle instrukcja . |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-04-16 17:13:34 ad 1 u mnie od min do max jest równiutki 1l
ad 2 nie wszystkie cariny mają czujnik w misce minim. poziomu |
tmx corolla liftback Lublin | 2004-04-16 22:23:41 A mówią że toyoty są takie trwałe Kolejna ciekawostka z instrukcji-toyota nie nalezy jeździc zbyt długo na wysokich obrotach bo się silnik zużyje (gdzieś coś takiego zalazłem) I tu potwierdza się to co mi napiał kiedys koleś na forum Hondy."toyota to fajny samochód - mój dziadek ma taki" - a teraz sam jestem dziadkiem - w civicu czułem się jak młody bóg a teraz jak dziadek - ide do marketu kupić Wertels original -bo wnuk Przychodzi NA koniec - ja powiem tak - "toyota to fajny samochód ale kolejnej raczej nie kupie -(chyba że z jakimś max wypasionym silnikeim)" Civic tez mial wady i mnnie wk......ł ale wystarczyło pojeździć na wysokich obrotach i już było lepiej TMX |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-04-16 23:10:54
No coś w tym jest... jeśli chodzi o silnik to ja też się na Toyce zawiodłem... Może jakiś swap z Hondy?
E tam... ja lubię spokojnie i wygodnie sobie pojeździć. To że Corollka nie ma takiego znowu sportowego zacięcia ma IMO zalety. Po prostu czasem dobrze móc gdzieś podjechać w miarę eleganckim i wygodnym autem (np. podwożąc swojego prezesa) a nie buczącym naleśnikiem
A jak dla mnie to następnym autkiem może być Carina (najlepiej 2.0) albo... Xantia (dla niektórych hydropneumatyk to tapczan dla dziadka... |
tmx corolla liftback Lublin | 2004-04-16 23:27:55 To fakt -wszystko zależy od tego czego się oczekuje.
Ja 4 lub 6 razy w tygodniu pokonuję trase Zamość - Lublin - i w toyocie się po prostu nudze Honda zachęcała do ostrej jazdy - skrzynia, niskie zawieszenie, nawet blokujące sie w zakretach pasy. Uwielbiałem trzymać civica na wysokich obrotach -"niepotrzebnie" redukować o 2 biegi -a toyota do tego nie zacheca -niby wszystko jest ok ale brak tego czegoś. Dobry samochód tylko jadu brak- po prostu nuda. Swap z Hondy jakiegoś 1.6 -125 koników byłby fajny -ale chyba bezsensowny. A tymczasem pójdę spać bo jutro nudna traska do rzeszowa TMX |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-04-17 18:15:43 Dobra dobra Honda fajny samochód ale moje autko lubi wysokie obroty, pracuje wtedy niesamowicie. Na trasach sie nie nudze bo redukuje jak mijam kolejnego pana ze zdziwioną miną ( pozdrówka dla pana z xary czasem tak bywa Co do ubywania oleju to 1l na 1000 km taka jest norma |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-04-17 22:48:39
Norma... ale ja wcale ostro nie jeżdżę... Pana z BMW pytałem, heh... autko z 78 roku chyba czy jakos tak, dezel totalny i troche oleju bierze ale w porownaniu z moim to tyle co nic... :| |
tmx corolla liftback Lublin | 2004-04-17 22:59:14 A swoją drogą to ciekawe co powoduje, że jedne samochody tej samej marki z takim samym silnikiem i przebiegiem jarają tony oleju a inne nie.
Ja myślę, że wynika to z błędów kolejnych uzytkowników i tylko z tego (przynajmniej w toyocie) TMX |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-04-17 23:05:32
A jakie to mogą być błędy?? Na co te silniki mogą być tak czułe? Za duże obciążanie silnika? Niedopilnowanie terminu wymiany oleju? Eh... coś mi się nie wydaje że to błędy użytkowników. |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-18 02:07:17
...albo konstrukcyjne,skoro inne silniki są tak samo traktowane,jak wasze przykładowo 1.6 16V to czemu niepalą tyle oleju,co 4AFE.Ktoś słabo się postarał,przy dobieraniu poszczególnych elementów silnika mających wpływ na"jaranie oleju",ale stało się to już dawno w biurze projektowym i teraz są efekty.Lepsze lub gorsze,ale jest niesmak,że Toyota niepostarała się delikatnie mówiąc z tym silnikiem.Z tym,że Toyota to auto dla dziadków,to jest w tym trochę racji(niemówie tu o np.Celica GTi,Carina GTi.MR2...itd,bo to są przecinaki),jak mój ojciec miał Honde Civic 93 1.5 16V(tylko 90KM),to wstawiał gdzie się dało,a ja tylko z tyłu siedziałem i się cieszyłem,bo tato goni się z mercem i wygrywa,a z Toyoty niemam żadnych szaleńczych wspomnień,mnie osobiście ona nawet niezachęca do sportowej jazdy,mimo 2.0 silnika |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-04-18 08:11:22 Sie klub miłośników Hondy zrobił jak słowo daje. Nie każdy silnik Toyoty bierze olej. Znam kilka 4EFE z wiekszym przebiegiem niż mój a nie biorą oleju. Niestety w 99% są to błędy eksplatacji a nie konstrukcyjne. Nie koniecznie wynikające z błedów samych właścicieli, ale ze złej jakości oleju, błedów naszych kochanych mechaników itp. Honda fajny samochód nie przecze silniki również ma niesamowite, co do dzwieku silnika, może czas zainwestować w układ wydechowy to i dzwięk sie zmieni. |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-18 11:24:30 .
Oczywiście,że nie koniecznie,zły mechanik potrafi z tego co wiem dużo namieszać,dlatego dość ważne jest ,aby ludziska wiedzieli gdzie warto rozbierać silnik Toyki bez zbędnego przepłacania,ale żeby robił to ktoś,kto niepodchodzi do tego jak do silnika starego Opla
Miałem już wydech,ale był za głośny w długie trasy,a robie nieraz po 300km dziennie(KM Mugen mam do sprzedania za 100zł z dopasowanymi mocowaniami do CarinyE,chyba wszystkie silniki mają podobną konstrukcję tłumika z tyłu).Chciałbym bzyczenie z lekką basową nutą
Oczywiście,że nie.U mnie w rodzinie jest Carina E Kombi 93rok 2.0 3S-FE z przebiegiem 250tyś z czego chyba połowa na gazie IIgen.,gdzie olej nieznika,a od nowości jest lany Mobil 5W/50,bo w książce serwisowej od poprzedniego właściciela są wpisy z autoryzowanych stacji Toyoty,bodajże "Radość" tak się ten salon czy stacja nazywa,bo takie są wszystkie pieczątki,olej nieznika mimo to ,że silnik był już rozbierany dwa razy(w ASO),bo jakiś zawór się zawieszał.....w końcu przebieg to przebieg |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-18 11:25:11 .
Oczywiście,że nie koniecznie,zły mechanik potrafi z tego co wiem dużo namieszać,dlatego dość ważne jest ,aby ludziska wiedzieli gdzie warto rozbierać silnik Toyki bez zbędnego przepłacania,ale żeby robił to ktoś,kto niepodchodzi do tego jak do silnika starego Opla
Miałem już wydech,ale był za głośny w długie trasy,a robie nieraz po 300km dziennie(KM Mugen mam do sprzedania za 100zł z dopasowanymi mocowaniami do CarinyE,chyba wszystkie silniki mają podobną konstrukcję tłumika z tyłu).Chciałbym bzyczenie z lekką basową nutą
Oczywiście,że nie.U mnie w rodzinie jest Carina E Kombi 93rok 2.0 3S-FE z przebiegiem 250tyś z czego chyba połowa na gazie IIgen.,gdzie olej nieznika,a od nowości jest lany Mobil 5W/50,bo w książce serwisowej od poprzedniego właściciela są wpisy z autoryzowanych stacji Toyoty,bodajże "Radość" tak się ten salon czy stacja nazywa,bo takie są wszystkie pieczątki,olej nieznika mimo to ,że silnik był już rozbierany dwa razy(w ASO),bo jakiś zawór się zawieszał.....w końcu przebieg to przebieg |
WilK Black Magic Prowansja | 2004-04-18 11:36:53 Miłośnicy Hondy hiehie A silnik silnikowi nierówny. Eksploatuję czasem Daewoo (ta tak |
tomek_paseo TOYOTA DRIVER Seat Ibiza + Ave D4D Wrocław | 2004-04-18 14:12:25 Hmm... wcześniej także miałem Carinkę E z silniczkiem 4A-FE.
Ojciec kupił nową w salonie - w 1996 roku. Jezdzilismy nią przez pięć lat, licznik w momencie sprzedaży pokazywał ponad 170 kkm. Autko było regularnie serwisowane, cały czas jeżdżone na toyotowskim oleju (najpierw mobil1, potem castroll). I słowo daję, po 10 tys. km. stan oleju na bagnecie na był max 1 mm niższy, niż po wymianie(oczywiście mierzone w tych samych warunkach). Dodam, ze autko nie było jakoś szczególnie oszczędzane, owszem nie było też katowane, ale ojciec lubi jezdzic dosc szybko, a ja czas od czasu też musiałem "przepalić rurę" ... Jesli chodzi o moje doswiadczenia, to w tej chwili w moim Paseo silniczek 5E-FE bierze średnio litr na 3-4 tysiące (przy dosc dynamicznej jezdzie). Stan ten sie nie pogarsza, wiec póki co nie zamiarzam nic z tym grzebać. |
![]() kranca Toyota Carina E GLi Warszawa | 2004-04-25 20:01:26 No pozdrawiam !!!!
ja tu czytam ze Wy sie przejmujecie jakims literkiem oleju dla pocieszenia powiem wa ze przed silniczkiem 4A FE mialem golfa GTD a ten nie skompil apetytu na olejek - jaies 3,5 literka na trasie 1500km wiecej nie potrzebuje wiec kocham mojego karina!!!! |