Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
asiekdg Toyota Yaris Łazy | 2011-11-21 11:24:52 podtrzymuję temat
Poszukuję sprawdzonego przez forumowiczów człowieka od Yarisków . Ze śląska. czy ktoś wie, gdzie i jak można namierzyć Bigelektrona? |
![]() IDEA Fiat Stilo Częstochowa | 2011-12-15 12:19:07 Czy ktoś wie od czego ta wtyczka ? ![]() ![]() ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-12-15 15:02:18
Ja....Ja, ja wiem ![]() ![]() ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() IDEA Fiat Stilo Częstochowa | 2011-12-16 09:55:53 To że Ty wiesz akurat nie dziwi ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-12-16 12:24:22
VRV od evapa odzysk oparow paliwa z baku. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() IDEA Fiat Stilo Częstochowa | 2012-01-06 10:32:45 Ciąg dalszy dla zainteresowanych LPG. Auto ma już przejechane 245.000 kolejny raz będę regulację zaworów robił. poprzednio zapłaciłem 400 zł więc jak na 30000 to chyba nie jest źle. Olej od nowości 5w/30 spalanie ok 7 litrów lpg. Czas chyba na nowszą toykę ![]() |
![]() leon99 TOYOTA DRIVER Yaris '03 + RAV4 '97 Wrocław | 2012-07-27 12:34:33 Gratulacje. I śmigaj dalej na LPG i nie daj się podpuszczać na "remonty" i "diagnostyki" w ASO i nowe szklanki po 17 euro + cło i VAT (Paaanie to Jaaponia). |
![]() rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2012-07-30 20:27:16 To ty szukasz ale nie wiesz czego kolega się zaoferował i pewnie zrobi wreszcie poprawnie to czego tu szukać |
Jot Gliwice | 2013-01-28 20:50:59 Witajcie
Od niedawna jestem posiadaczem Yarisa 1.0 z 1993 roku (po lifcie) wersja francuska. Kupiony po dość okazyjnej cenie. Okazało się, że do zrobienia jest sporo rzeczy na raz w silniku. W związku z tym zdecydowałem się nie remontować dziada, tylko kupić używany silnik. Dostałem bardzo ładny silnik z rozbitego dawcy z przebiegiem 100 tyś. Niestety okazało się, że jest to wersja japońska. Czy jest ktoś w tym szacownym towarzystwie, kto mógłby mi powiedzieć czy da się ten silnik mimo wszystko włożyć i co należy zmodyfikować żeby odpalił. Na pierwszy rzut oka widzę różnicę w czujniku położenia wałka rozrządu z dwu pinowego na trzy pinowy. Są jeszcze jakieś niespodzianki? A i jeszcze taka ciekawostka, że czujnik 3 pinowy jak i linka gazu (którą też trzeba było wymienić) pasujące do mojego yariska w katalogach sklepów figurują jako elementy do yarisa od 2005 roku.... ktoś coś wie czym to może być spowodowane? Pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-01-28 23:24:15
----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer Da sie go wlozyc ale zeby go odpalic to trzeba go wyjac i zalozyc taki jak byl. Kiedys kolega mial taki dylemat i posprawdzal wszystko po czesciach i w zasadzie jest to taki sam silnik tylko...no wlasnie czego nie przekladal ze starego to i tak nie chcial odpalic. Potem go sprzedal i kupil wlasciwy i tak sie historia skonczyla. [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2013-01-28 23:29:09 ] |
Jot Gliwice | 2013-01-29 12:41:06 O.. dzięki za szybką odpowiedź. myślałem, że temat jest od dawna martwy i piszę w pustkę... ![]() Hmm..... to jestem niepocieszony.. jednym słowem mina. Gdzieś wyczytałem, że jednak jest możliwość skutecznego odpalenia takiego wynalazku... Jeszcze spróbuję wymienić koło czujnika na wale (pod deklem rozrządu) jak to nie pomoże to chyba faktycznie pozostaje mi zastosować Twoje lekarstwo. Jak się uda, to dokładnie opiszę tu co i jak. Tak się zastanawiam, czy łatwiej/taniej będzie wyciągać japońca i zakładać innego francuza, czy może lepiej wymienić komputer ze sterownikami... Instalacja elektryczna jest całkiem niekompatybilna? czy może wystarczy tylko część kabli podmienić... Pozdrawiam a wiesz może dlaczego tak ciężko jest kupić ten silnik 1.0 w wersji francuskiej?? to jakaś krótka seria była czy co....
[ wiadomość edytowana przez: Jot dnia 2013-01-29 12:43:20 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-01-29 23:41:48 Kiedys nie bylo problemu z silnikami francuskimi , i mozna bylo nawet latwiej kupic.
Moze mniej rozbitkow , a moze juz wszystkie ukradli i sprzedali na czesci ![]() ![]() Prawdopodobnie roznia sie tym ze otwory na czujnik walu i walka rozrzadu jest troche w innym miejscu. Niewiem na ile to jest prawda ale ten kolega ktory to przekladal sprawdzal po nr czesci i walek rozrzadu i uklad korbowo tlokowy i nawet tarczka czytnika polozenia walu jest taka sama w jednym i drugim. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Jot Gliwice | 2013-01-31 21:43:26 po wielu perturbacjach muszę przyznać, że kupowanie silnika innej narodowości niż reszta samochodu to nie jest najlepszy pomysł... zwłaszcza jak nie ma się dokładnej instrukcji.
Nie mniej jednak udało się. Japoński silnik odpalił we francuskim ciele. Swoją drogą, to mechanicznie silniki są identyczne. jedyne czym się różnią to czujniki. Tak to Sk....syny zrobiły żeby było jak najtrudniej. Ważne że jest sukces! |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-02-01 22:52:11
No to rozwin temat dla przyszlych pokolen bo sam jestem ciekaw jak to rozwiazales skoro czujniki i gniazda sa inne frezowales cos czy doklejales?? ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Jot Gliwice | 2013-02-05 21:54:55
Sprawa jest prosta jak budowa cepa. We włożonym silniku japońskim należy podmienić czujnik stukowy (ma inną końcówkę), oraz czujnik położenia wałka rozrządu (francuska wtyczka ma 3 piny, a japońska 2) trzeba go ostrożnie spasować, ponieważ kołki na wałku rozrządu mają różną długość. kolejną rzeczą jest podmiana tarczki czujnika położenia wału ( taka koronka nałożona po zewnętrznej łańcucha rozrządu). Następnie należy wpiąć akumulator, włożyć kluczyk do stacyjki i przekręcić go w prawo. Ot cała filozofia. Z rzeczy dodatkowych, to trzeba się pozbyć katalizatora z francuskiej wersji, ponieważ inaczej jest wydech poprowadzony. Poza tym szczegółem, odlewy silników we wszystkich swoich wymiarach są identyczne. gniazda czujników są również identyczne. Kołki (magnesiki) od czujnika wałka rozrządu są tylko nasadzone i przystosowane do przebicia za pomocą lekkiego młoteczka (tylko odległości muszą się zgadzać) Skurwysyny z Toyoty (przepraszam za słownictwo, nie mniej jednak powstrzymać się nie mogłem) podmienili tylko tyle i aż tyle. Silniki są mechanicznie identyczne. ![]() |
william7 Warszawa | 2013-03-22 14:39:54 Witam,
czy ktoś może wie gdzie na mazowszy można te szklanki zaworowe podszlifować? Czy po wymianie głowicy trzeba jakieś dodatkowe rzeczy robić czy wystarczy tylko wymiana i mozna dalej jeżdzić? |
![]() rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2013-03-23 08:20:32
Warszawa ul. Jutrzenki |
asiekdg Toyota Yaris Łazy | 2013-08-12 13:01:22
Mam ten sam problem, tylko odwrotnie: mam japońską wersję yarka silnik 1.0 vvt-i, kupiony z instalacją gazową, która go zabiła. Należało więc wymienić silnik. "specjalista" z łodzi sprzedał mi goły blok silnika. Mój mechanik przełożył więc cały osprzęt ze starego. Po przełożeniu osprzętu, okazało się, że to wersja francuska. Iskra na świecach jest, tylko odpalić nie chce. Będzie jeszcze próbował założyć koło zębate (czujnik położenia wałka) i podobno jest szansa, żeby odpalił. Sprzedający w rozmowie telefonicznej twierdzi, że filtr jest na środku, więc to japan. Znawca od siedmiu boleści ![]() Pytanie tylko, czy jeśli odpali, i jeśli jakimś cudem będzie jeżdził, czy nic się nie będzie działo z silnikiem? |
Jot Gliwice | 2013-09-07 17:04:49 W lutym skutecznie zamieniłem silnik francuski na japoński. Bez zmiany komputera. Mechanicznie silniki są identyczne, tylko czujniki podmieniasz i tyle. Zdaje się, że spokojnie można zamieniać blok silnika z głowicą z obu wersji.
W mojej Yarisce mam zainstalowaną instalację gazową Princa, na której poprzedni silnik zrobił 300.000km. Wydaje mi się, że dobrze działająca instalacja gazowa nie ma prawa zniszczyć bloku silnika, jak już to zawory i gniazda zaworowe. W poprzednim silniku gniazda faktycznie mocno już powpadały, ale też miały najechane te setki tysięcy km. Silnik wymieniłem z całym osprzętem, bo przy tym przebiegu, to właściwie każdy element nadawał się do śmietnika. Od wymiany w lutym zrobiłem kolejne 20 000 km tak więc gdyby coś się działo, to już bym o tym wiedział. Wydaje mi się, że instrukcja z przed pół roku jest dość klarowna. jakby co, to polecam sie na przyszłość ![]()
|