Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Buczek21 F&F Sympatyk Niska Suka zabrze | 2004-03-29 00:24:43 ![]() [ wiadomość edytowana przez: buczek21 dnia 2004-03-29 01:36:21 ] |
![]() Kuner Raszyn / Wawa | 2004-03-29 08:42:52 Skany sa tutaj: __==Stratopolonez==__ |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-03-29 14:41:53 Dzięki za skany. Szkoda że nic nowego z tego artykułu się nie dowiedzieliśmy. |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-07-02 10:00:07 to co na "swzs" napisalem powtorze w tym poscie bo jest bardziej odpowiedni do tematu ktory mnie interesuje ![]() ps: pytanie do MRuka ale jesli ktos ma w tym temacie cos do powiedzenia to zapraszam.... .....a wiec chcialem cie wypytac o poloneza stratosa, ten egzeplarz ktory stoi w muzeum ma silnik #135c.000....# czyli z fiata dino 2400 nie z lancii stratos..chcialem wlasnie wiedziec czemu?? krzysiek stratos powiedzial ze prawdopodobnie bylo kilka polonezow "stratos", jeden z motorem z lancii i dwa, moze jeden? z silnikiem z fiata dino... to by wyjasnialo dlaczego muzealny stratopold ma blok silnika podpisany "fiat 135c.000" ale rownie dobrze moze byc tak ze oryginalny silnik ze stratopolda "zawieruszyl sie" na przyklad podczas wypozyczenia auta na rozne imprezy...kazdy silnik typu dino jest droga zabawa ale taki 280 konny gr4 jest znacznie wiecej wart niz seryjny"slaby" bo tylko 180 konny silnik z fiata dino... a wiem nie tylko z opowiesci "ludzi zaangazowanych" ze wywozenie sprzetu post rajdowego czy post o be erowego za granice bylo dosc czeste,bo prozaicznie poprostu oplacalne.....nikogo o nic nie oskarzam, poprostu mnie to interesuje a wiadomo, pytan jest 100 razy wiecej niz odpowiedzi a osob kompetentnych do odpowiedzi lub przyblizenia historii stratopolda ubywa....dlatego poszperaj w swej pamieci i moze cos na temat silnika z fiata dino z zamontowanymi gaznikami ze stratosa bedziesz wiedzial?? a co w takim razie z "oryginalnym" w sensie silnika z lancii stratopoldem? nadal stoi w jakiejs szopie i czeka na mnie zebym go znalazl?? ehehe, cokolwiek bedzie pomocne, jestem fanem silnikow typu "dino" niezaleznie od opakowania.... ps: jesli bys sobie cos przypomnial rowniez na temat fiata dino w Polsce w 2 polowie lat 70 tych to bedzie dla mnie cenne bo staram sie ustalic jak moje auto trafilo do Polski ... narazie wiem tyle ze prawdopodobnie okolo 79 roku auto sprzedano na przetargu urzedu celnego chyba warszawa okecie... co sie z nim stalo potem wiem ale interesuje mnie to co przed...czemu auto bylo w urzedzie celnym? jaki to mafioso nim wczesniej jezdzil?? ehh tyle pytan.... [ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2004-07-02 10:01:25 ] |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-07-02 11:35:41 Ja mogę jedynie zaproponować artykuły >> TUTAJ << - w sumie 5, włacznie z zarysem historycznym, danymi technicznymi i wieloma pełnymi nr-ami części (egzemplarz z Norblina). Fajny on jest ![]() |
![]() Wujek-Kajtek F&F Sympatyk FSO KRAKÓW | 2004-07-02 11:44:59 Nie rozumiem tylko dlaczego w tym momencie ludzie
dalej ukrywają informacje... Przecież to już nie PRL i nikt nikomu nie zrobi krzywdy... I proponuje zmienić temat na "Tajemnice Stratopoloneza", bo, z wystawą to ma niewiele wspólnego. Pozdrawiam i czekam na nowe wieści odnośnie Stratopola ![]() |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-07-02 22:05:09 dzieki, troche to rozjasnia sytuacje stratopolda ![]() ![]()
a co do mojego fiata,bo chyba o tym pisales we fragmencie ktory zacytowalem, to nie jest to 130 {DOHC v6 60 stopni} tylko dino { QOHC v6 65 stopni } to dwa zupelnie inne silniki... ale juz udalo mi sie dzieki pomocy krzyska-stratosa namierzyc wlasciciela drugiego dino ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mruk F&F Sympatyk Bielawa | 2004-07-02 22:13:22 Tak Bart masz rację, przepraszam za pomyłkę, chodziło oczywiście o Dino.
Pozdrawiam |
![]() Remias Fiat 125, Ford F-150 Poznań | 2004-07-03 23:43:18 Mruk i Enes - wielkie dzięki dla Was, że chociaż Wy nie boicie się o tym mówić.Wasze opowieści czyta się jednym tchem.
Aż wyobraźni brakuje, jak skutecznie można ukrywać pewne fakty w naszym kraju. Mruk - pisałeś parę miesięcy temu,że do stratopoldków montowano, poza silnikiem z lancii stratos, także silniki z fiata 130. Jak więc wytłumaczyć blok z dino, znajdujący się obecnie stratopolu z Norblina? Druga sprawa to ten stratopol ze Ślaska, o którym wspomniałeś. Jakim cudem on znalazł się w prywatnych rękach (bo mi się to w głowie nie mieści) - został wywieziony z obru na ciężarówce? Jak wygląda ten poldek (3d czy 'zwykły' borewicz) , w jakich warunkach jest trzymany i jaki czeka go los w przyszłości? Pisz, co tylko wiesz ![]() Co do ilości wyprodukowanych polonezów coupe, o której wspominał Enes - bardzo ciekawa sprawa, aczkolwiek mało możliwe, żeby nawet 'fabryka' nie wiedziała, ile sztuka opuściło jej bramy. Rozumiem pomyłkę w określeniu ilości o nawet kilka sztuk - ale żeby nawet w przybliżeniu nie podać jakiejś wartości?Ktoś to musi wiedzieć ![]() Nie wie może któryś z Was - jakie były dalsze losy tej coupety 2.0 turbo? I na koniec jeszcze zapytam, choć wiem, że się powtarzam - jak to jest możliwe, że nie ma ,poza kilkoma, żadnych zdjęć tych stratopolonezów w akcji? Pozdrowionka i z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ![]() |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-07-08 19:50:49 podpinam się do tego wątku bo nie będe tworzył nowego ![]() Przedstawiam zdjęcia silnika Dino ze zrobionymi kolektorami wydechowymi w polskiej firmie tłumikarskiej VIGA. Wspominał o tym silniku yapko: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2005-10-17 00:19:19 odpalili stratopoloneza ?
http://speedcorner.pl/pliki/strato.mov |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2005-10-20 14:37:05 Podobno w Krakowie jest Łada Samara z silnikiem z fiata dino umieszczonym centralnie. Pojawia się ona na na wyscigach równoległych w Krakowie. Ktoś moze cos słyszał ? |
![]() bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2005-10-20 14:45:52 konik poprawa jakos te fotki bo ja nic nie widze :/ |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2005-10-20 15:11:50 trza sie street racerów zapytac |