Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
specWROC F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p-sprzedanyg ... Wrocław | 2005-05-06 14:05:22
właśnie dostałem wiadomość że już nie będzie gwiazdek i statystyk postów..temat na techniczym forum |
![]() 2Rotor F&F Wolny Słuchacz :) Rotary wannabe... Toruń | 2005-05-08 10:30:37 1 litr Castrola RS na 5000km |
toki F&F Sympatyk bąbel 899/frontera Warszawa/Legionowo | 2005-05-30 23:23:22 naucz sie ze kazdy maluch inny jest, lej tak zeby bylo w polowie miarki od min do max. zawsze sie kupuje wiecej oleju zeby bylo na dolewki. |
![]() WOYTAZ 126elx Mysłowice | 2005-05-31 09:50:46 kupujesz 3l oleju..
spuszczasz olej (chyba nie musze mowić ze po wczesniejszym rozgrzaniu silnika)... najlepeiej podniesc auta na lewarku z jednej strony zeby wszsytko spłyneło.. wlewasz 2l... pojezdzisz troche, rano sprawdzasz poziom i albo jest OK, albo dolewasz.. ehhh... ![]() |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-06-01 21:12:41
To ma że każdy olej pozozstawia na powierzchniach współpracujących warstwę ochronną coś w rodzaju powłoki teflonowej jak ktoś rozbierał silnik który długo chodził na dobrym oleju to wie o co chodzi. I w momencie zmiany oleju na inny nawet tej samej lub lepszej klasy ale innej marki. zostaje ona rozpuszczona przez dodatkii myjące innego oleju i zanim wytworzy się nowa warstwa ochronna może być już jak na tym zdjęciu. |
grzesjazda Gdańsk | 2005-06-05 18:52:31 Mam problem i nie wiem co zrobić na rozgrzanym silniku pali mi się kontrolka smarowania czy jest to może wina oleju jeżdże na lotosie mineral. Dzieje sie tak od momentu remontu silnika. Silnik był cały robiony bo sie troszke zatarł ![]() |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-06-05 21:59:42 To że pali się kontrolka znaczy że masz słabe ciśnienie oleju a że silnik jest po remoncie oznacza że został źle złożony tj. najprawdopodobniej albo na panewkach albo na czopie wałka rozrządu jest za duży luz (ewentualnie pompa oleju nie domaga). To że jeździsz na Lotosie mineralu nie ma znaczenia. Jak byś jeździł na syntetyku to było by jeszcze gorzej bo ma mniejszą lepkość.
Co znaczy składany z innego silnika ?? Co zostało zmienione ?? |
grzesjazda Gdańsk | 2005-06-05 22:55:00 ale jak z rana odpale to spokojnie zrobie z 10 moze 15 km i dopiero sie zapala smarowanie tez myslalem ze to moze byc pompka i wymienilem ja, a w silniku panewki byly nowe zalozone a w silniku zostało prawie wszystko wymienione. |
maly187 Fiat 126el Ozorków | 2005-06-06 02:19:18 a ja mam dylemat bo bede wymienial rozrezad i dlugo nier wymienlem oleju i niewiem jaki zalac wczesniej byl olej lotos mineral silnik ma ponad 100 tys wiec co radzicie ??? pol syntetyk czy caly syntetyka?? i jaki ??
|
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-06-06 07:55:04
Gdzieś tj na panewkach albo na czopie wałka jest za duży luz. Czy przed złożeniem zmierzyłeś mikrometrem panewki wał i wałek ?? Dopuki olej jest zimny to trzyma ciśnienie bo jest bardziej lepki, a jak się zagrzeje to traci. Jeszcze jedno czy kontrolka świeci się cały czas czy tylko na wolnych obrotach i czy świeci intensywnie czy tylko żarzy ?? Co dałeś nowe a co przełożyłeś z drugiego silnika??
Poczytaj moje posty w tym temacie i zobacz na fotkę którą załączyłem a bedziesz miał odpowiedź. |
![]() Max_psg K-shel suchy i mokry ... Mysłowice | 2005-10-19 09:07:32 Odkopuję wątek, bo mam pytanie:
Czy mogę bez obaw wlać CASTROL RS 10W-60 do silnika w którym: - blok razem z wałem, korbowodami i panewkami zostaje - pochodzi z 1987 roku i ma przebieg raczej grubo ponad 100k, luzy raczej w normie ale nie mam jak zmierzyć - reszta, prócz głowicy i koła zamachowego, wszystko nówka (odpowiednio dziabnięte oczywiście) [ wiadomość edytowana przez: Max_psg dnia 2005-10-19 09:10:56 ] |
![]() snail F&F Sympatyk 126 Sosnowiec | 2005-10-19 12:47:37 możesz |
![]() Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2005-10-19 13:02:07
Kłóciłbym się... Silnik po 100 tys. i kolega chce wlac pełny syntetyk... ![]() Chociaż troszkę to dziwnie Max_psg napisał :
Czegoś tu nie łapię , ale to nic ... w każdym razie nie polecam wlewać pełnego syntetyka do silnika , w którym pluskał się już minerał... Takie jest moje zdanie , oczywiście można się ze mną nie zgodzić , jesli ktoś ma inne - niech się wypowie . Pozdro. Piotrek. |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2005-10-19 13:06:01 ja mam takie samo.nie lej oleju do silnika w ktorym panewki maja taki przebieg.panewki i cylindry to sa wiodace elementy ktore potrzebuja smarowania w silniku,reszta jest istotna ale w mniejszym stopniu.moglbys zalac jakbys zrobil szlify i dotarl a reszte zostawil seryjna ale nie na odwrot. |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2005-10-19 13:09:32 lej RS'a. najlepszy olej ![]() |
![]() rallyman F&F Sympatyk GC8 SD | 2005-10-19 13:23:23 To ja mam takie pytanko- rozebralem silnik i stwierdzilem ze moje panewki glowne jak i te na korbowodach sa w bardzo dobrym stanie. Zmienilem tylko cylindry z tlokami i pierscieniami...no i oczywiscie wszystkie uszczelki itp. Silnik wczesniej jezdzil na mineralnym a teraz chce go zalac wlasnie Castrolem RS 10w60.
Czy to bedzie mialo teraz jakies zle dzialanie na te panewki? I czy podczas docierania zalecany bedzie olej mineralny ![]() ![]() |
![]() Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2005-10-19 13:35:22 Ok , panewki masz w dobrym stanie - nie ma problemu , bedzie trzymało ciśnienie oleju , ale nie wiesz w jakim stanie jest wałek rozrządu i czy na nim bedzie ciśnienie oleju trzymać... nieważne, jesli tylko motor masz wymyty z niepotrzebnego nagaru ( filtr odśrodkowy ) to możesz śmiało wlac RS'a , w porządku - zakładasz nowe uszczelki , też będzie OK i raczej nie będzie to miało wpływu na panewki , bo jeśli tylko pompa oleju daje dobre ciśnienie i nigdzie go nie będziesz tracił , to w niczym nie przeszkadza wlanie RS'a . Ja tylko zaznaczyłem , że można sobie wlać pełny syntetyk po dotarciu ale podczas docierania możesz wlac półsyntetyk lub minerał , bo i tak go wylejesz pierwszy po 500-1000 km , a drugi po 5000 km i zalewasz pełnym syntetykiem , masz jeszcze w czymś problem ?? ![]() Pozdro. Piotrek. |
![]() rallyman F&F Sympatyk GC8 SD | 2005-10-19 13:43:12 Nie mam w niczym problemu ![]() Walek mam nowy a pompa wydala ![]() Wiec leje RS`a ![]() |