Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() dedan2412 LOB SYMPATYK 3xOA Opole | 2007-04-01 14:24:57 oto i on
http://85.113.83.22/item.asp?prodid=189&spg=71&pgid=2 jestem ciekaw ile za niego sobie zycza ![]() |
![]() Mariosomegos LOB MEMBER Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2007-04-01 23:24:59 |
![]() superbastek DEADSOUL bielsko-biała | 2007-04-02 00:42:06 może i świższy ale już poszedł.
kto go drapnął,przyznać się. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-09-16 20:12:43 ciąg dalszy czegoś w okolicy poznania
"Z dziwnych projektow jakim moglem przyjzec sie wiecej, podziwiac i widziec w akcji to Corsa B z silniczkiem Vectry B 2,5 podciagnietego do 200KM ale nie jakimis tanimi kosztami u Wiesia w garazu, tylko facet mial firme, duzo hajsu i kilka osob w zespole znajacych sie na rzeczy, silniczek krecil do 9000 tysiecy obrotow :ninja: wydaje mi sie, ze jak na silnik Oplowski to strasznie duzo, kariere swoja zakonczyl z ciekawymi projektami po tym jak pewnego razu nie wyhamowal na torze Poznań na pierwszym zakrecie za dluga prosta, potem sie tlumaczyl, ze przesadzil...ogolnie dziwna historia bo w efekcie nie wyhamowania dachowal, zapytalem jakie ma zawieszenie, wymienil jakas ciekawa nazwe i mowil, ze jedne z lepszych...autko poszlo na zyletki, a to co odratowal sprzedal na czesci. Teraz ma Lotusa Omege podobno 2 egzemplarze sa takie w Polsce, dal za nia duzo pieniedzy, niestety nie wie nikt co w niego wstapilo, tak jak kiedys byl zapalonym "mechanikiem" teraz do cwiartki zamiast auto przygotowac wyciagnal tylko fotele i "zbedne rzeczy" pleksa zamiast szyb i jakas lzejsza maska...efektem bylo przegranie kazdego biegu, na koncu chcial sie popisac, przed publicznoscia i spalil seryjne sprzeglo...no bo kto by pomyslal, ze Lotus Omega na szerokim laczku przy probie zamielenia to wszystko wytrzyma...auto teraz stoi kurzy i czeka az dopadnie go rdza...dziwia mnie tacy ludzie, wydajacy duzo pieniedzy na takie klasyki, a potem zostawiajacy takie auto wlasciwie na pastwe losu...facet znowu nie ma tyle hajsu by kupic kolejna, jest dobrze zarabiajacym szefem niezle prosferujacej firmy, a na koniec to, ze to byly szef mojego wuja. Niestety zdjec ani Lotusa Omegi ani Corsy nie mam, jesli jednak by komus zalezalo to na stronie sss odszukam archiwalne zdjecia z biegu Omegi niestety po zdjecia Corsy bym musial isc do samego jego, a teraz bywam tam moze raz na rok, ze wzgledow, ze wuja prawie tam juz nie zaglada a ja jak mialem okazje jezdzilem z nim ![]() ![]() Czyżby poznański ma spalone sprzegło? |
![]() Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2008-09-17 16:59:40 Widac,iz co niektorym szybko mija "konik"... |
![]() Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2008-09-17 19:03:18
Tydzień temu jeszcze nie miał ![]() |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2008-09-18 14:15:43 albo już nie miał ![]() ![]() ![]() Z innych ciekawostek: silnik z lotusa po dachowaniu i w co by go włożyć... |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-12-28 23:06:33 Gdzies znalazelem stare info...
Jak wynika z informacji udzielonych przez dyrektora generalnego grupy Lotus Mike'a Kimberley, firma przymierza się do wskrzeszenia marki Carlton. Warto przypomnieć czym staje się auto, które zostaje ochrzczone tym imieniem... Pierwszym i jedynym autem przygotowanym przez Lotusa, któremu nadano nazwę Carlton był zmodernizoany Opel Omega serii A. Pojazd robił piorunujące wrażenie i nie chodzi tutaj wcale o wygląd, ale o parametry: był to jeden z najszybszych ówczesnych sedanów świata! Lotus, który stworzył Carltona skorzystał z pochodzącego z Omegi silnika o pojemności 3,0 l. Jednak zafundował mu niezłą kurację sterydową. Motor rozwiercono do 3,6 litra i zamontowano w nim dwie turbosprężarki G25 od legendarnego Garreta. Rezultat? Moc 380 KM, 5,2 do setki, prędkość maksymalna 283km/h. Co więcej, według posiadaczy Carlton zamykał pełne 300km/h a pierwsze 400 metrów pokonywał w niecałe 13,2 sekundy! Auto deklasowało ówczesnych rywali spod znaku BMW czy Mercedesa. Lotus Carlton Lotus Carlton Firma poszukuje na razie modelu, na którym mógłby opierać się nowy Lotus Carlton. Wydaje się, że najlepszą propozycją będzie najnowszy produkt z rodziny GM - czyli Opel Insignia. Inną propozycją może być VXR8 bazujący na Aussie Holden Commodore. Decyzja zostanie podjęta już wkrótce. Firma Lotus ma także inne ambitne plany. Przede wszystkim rozważa wprowadzenie następcy legendarnego Esprita, którego mógłby napędzać znany silnik V8 o pojemności 4,4 l pochodzący z BMW. Kolejną propozycją będzie przedstawienia jeszcze szybszej odmiany nowo zaprezentowanej Evory. |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2009-01-14 18:22:24
Sadzac po wstepie autor tego tekstu chyba nie byl zbytnio zorientowany w temacie, wszak wspolczesne sobie wowczas carlton i omega to jedno i to samo. No, poza umiejscowieniem kierownicy moze... ![]() |
![]() admeen LOB MEMBER już nie hybrid :) Gdańsk/Elbląg | 2009-02-04 20:45:16 http://www.exoticcars.pl/forum/viewtopic.php?t=4013&postdays=0&postorder=asc&start=15
Info co prawda stare, ale ciekawe...
|
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2009-02-13 18:25:10 01-12-07, 02:40
OMEGA LOTUS Same plusy i tylko jeden minus;rzadko spotykany model a wiem bo szukalem go 3 lata az znalazlem i czekam kiedy cos padnie w motorze,wtedy sie zastanowie gdzie szukac gratow;pozdrowka zwlaszcza dla pana od BMW ktory ma cos do opli Omegass " "02-12-07, 22:49 omega Masz LOTUSA???!!Nie wiedziałem ze taki model omegi jest w Polsce.Gratulacje. czesio " 07-08-08, 22:27 opel omega lotus jezdze ta furka 5 lat i jeszcze nie zdazylo sie by mnie ktos wzial spod swiatel to jest auto do tepienia audi bmw vw i tylko z takimi sie scigam spalanie od 9 do 28 l benzyny na 100km v max 300km/h omega lotus 07-08-08, 22:37 opel omega lotus 3.6litra 377km i jest ich tylko 950 sztuk na swiecie wspanialy wozek nigdy go nie zmienie omega lotus 07-08-08, 22:40 opel omega lotus i jeszcze 100mph robi w 8.5s jedna wada trudno dostac dobrej jakosci czesci a auto ma juz 18lat i nie ma cetki rdzy wystarczy dbac omega lotus Fantazja? [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2009-02-13 18:28:20 ] |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2009-02-13 18:33:03 Na dłużej (tak ponad 2 lata) miałem w życiu chyba tylko 2 auta ze wspomaganiem kiery - Alfę 75V6 3.0 i Vauxhalla Lotus-Carlton 3.6 (niby Lotus-Omega, ale bez turbo). I z obydwoma miałem ciekawe zdarzonka dotyczące magla..........
A z Vauxhallem temat był krótszy - trafiłem spodem lezący na ulicy kawałek betonowego krawężnika, rozwalając aluminiową miskę olejową i masakrując nieco kołyskę. Autko poszło do serwisu, motor w górę, micha do spawania (udało się - nic potem nie ciekła), kołyska i wahacz do wymiany. Chłopcy poodpinali wszystko co się da, a zapinając pomylili końcówki na maglu - jaja pańskie. Kiera w lewo - koła w prawo, kiera w prawo koła w lewo. I to jak energicznie i błyskawicznie. Można się było nieżle usmiać. Oczywiście ponowny montaż i uzupełnienie płynu ATF na ich koszt. Ale jechać się tym nie dało..... Pozdro. |
![]() Mr_Brayan LOB MEMBER MV6+LPG/CBR900RR Płozy/Szczytno | 2009-02-14 07:06:54 ...Niby Lotus...ale bez turbo.... a moze 3,6 NE manzla ![]() W Koszlinie też jest jeden...zegarek jak w Lotusie...tylko silnik LE Kurcze albo Lotek w Polsce to normalnosć albo ludziom tablety sie skończyły. Wszycy widzieli albo mają lotki... |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2009-02-14 16:17:25
Chyba loty... I to niezłe, bo po zielsku ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2009-03-29 19:47:37 Pawcio - 2008-10-27, 18:54
bonusik napisał/a: Miałem okazję poprowadzić ten samochód w 1993 roku i do tej pory ciągle mi się podoba mimo,że nie jest produkowany od 14 lat. Bonusik, a styczność z Lotusem miałeś może przypadkiem przez Komrnickiego ? (te 300 km/h na Puławskiej?) bonusik - 2008-10-28, 10:15 Dokładnie tak.Mój koleżka pracował u niego w serwisie i po naprawie skrzyni biegów robiliśmy jazdę próbną.Co prawda nie na Puławskiej tylko na Trasie AK ale wrażenia były niesamowite... Szczerze mówiąc nie pamietam z jaką prędkością jechałem bo miałem g...o w oczach z emocji.... :haha: Ale autko fajooowe... pozdrowionka :spoko Pawcio - 2008-11-10, 09:36 Dopytuje się bonusiku, bo pewnego razu (w zamierzchłych latach '90) Puławska była zamknięta na odcinku do Centrum Szkolenia Policji i latał tam Lotusik powyżej 300 km/h :odjazd: X100""""" bonusik - 2008-11-10, 17:09 Możliwe,że takie przeloty na Puławskiej miewał sam Komornicki(dealer na Jagiellońskiej i właściciel tego Lotusa). Było czym smignąć,377 kucyków pod maską to już cos... :diabelski_usmiech ------------------------------------------------------- Czego to człowiek się dowie o aucie ![]() Dla porządku KOMORNICKI niegdy nie był właścicielem auta. [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2009-03-29 19:49:43 ] |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2009-06-08 11:06:58 Ustrzelone...
![]() Które ładniejsze? Mocniejsze? Szybsze? Dzieli ich 16 lat. Po raz pierwszy zobaczyłem że STI jest wyższe ![]() ps. Patrzcie jak się kogut patrzy!!!! ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2009-06-08 11:09:36 ] |
![]() Mr_Brayan LOB MEMBER MV6+LPG/CBR900RR Płozy/Szczytno | 2009-06-08 11:26:48 Cholernie przydkie to niebieskie....chyba Lanos z tego co widze. Tylko wersja jakaś nowa....STI |