MotoNews.pl

Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2013 - Strona 42.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2013-04-07 01:25:07, kaprl pisze:
Zrozumiał, ale wcześniej nie zauważył że jest tam Peugeot, bo to nie jest dla mnie kultowy samochód - to kolejny zapychacz. A Syrena 607 to kultowe i jednostkowe auto. ŻŻP

O syrene to nikt by sie nie klocil , kazdy wie ze to 607 .

Spoko , czy pomylka czy przeoczenie , zdazyc sie moze kazdemu

PS: co znaczy ten ostatni skrot ?

w PRL-u jeździły Volvo 164,Volvo PV444,Mercedes 123E.Zastanawiam się tylko jakie są różnice techniczne u ZAZ 968m i ZAZ 968.Oba to Zaporożce.Uważam że Osinobus,Star N52,Jelcz 315 powinny być w nr specjalnych.A te prototypy powinny być w nrach zwykłych.

Cytat:
Zastanawiam się tylko jakie są różnice techniczne u ZAZ 968m i ZAZ 968.

I długo się tak będziesz zastanawiać?

http://lmgtfy.com/?q=%22zaz+968%22+%22zaz+968m%22

W skrócie, zmieniono przód, tył, boki, wnętrze i silnik. Czyli wszystko

[ wiadomość edytowana przez: mAbZ dnia 2013-04-08 00:11:08 ]

Mozna powiedziec ze zaporozec 968m i 968 byly tak podobne jak zil 111 do 111G

Wszyscy krytykuja ostatni model fiata i dobrze bo kazdy ma prawo do własnego zdania. Ale czy ktos zwrocił uwage na gazetke a własciwie na plakat. Na zdjeciu jest fiat niby nic, ale chodzi mi co ma naklejone na szybie prawym dolnym rogu . Mnie to przypomina naklejke z numerem rejestraczyjnym ale ten fiat ma czarne tabliczki i to jeszcze plastikowe.

Cytat:
2013-04-08 15:37:13, loloza pisze:
Ale czy ktos zwrocił uwage na gazetke a własciwie na plakat. Na zdjeciu jest fiat niby nic, ale chodzi mi co ma naklejone na szybie prawym dolnym rogu . Mnie to przypomina naklejke z numerem rejestraczyjnym ale ten fiat ma czarne tabliczki i to jeszcze plastikowe.

To moge prosic zdjecie plakatu ? Bo na zywo chyba nigdy go nie zobacze :/

Cytat:
Ale czy ktos zwrocił uwage na gazetke a własciwie na plakat. Na zdjeciu jest fiat niby nic, ale chodzi mi co ma naklejone na szybie prawym dolnym rogu . Mnie to przypomina naklejke z numerem rejestraczyjnym ale ten fiat ma czarne tabliczki i to jeszcze plastikowe.

Zasadniczo odradzam przywiązywanie jakiejkolwiek wagi do zdjęć i rysunków w tych "gazetkach". DeA specjalnie nie przejmuje się wiarygodnością zamieszczanych materiałów. Co niektórzy pewnie pamiętają Ładę:

Co jakis czas wchodze na serwer i znalazlem takie cos , jak zwykle zkopiowalem sobie , (tak robie z kazdym samochodem ze strony kultowych) , ale po chwili wyswietlil mi sie jakis blad na stronie i po odswiezeniu , tego nie bylo .

Hehe . Ja sobie jajca zrobiłem na prima aprilis. A ty sobie dalej robicie prima aprilis . Będę się śmiał jak w to ktoś uwierzy. Jak powiada mój kolega "To jest żałosne".

Cytat:

...jak się dobrze przyjrzymy to w prwaym górnym rogu widać, że pod palstikiem jest NOWA tablica rejestracyjna !!

[ wiadomość edytowana przez: Piotr1-60 dnia 2013-04-08 19:26:47 ]

Czyli to byly tabliczki zrobione na potrzeby zdjecia , by dac samochodowi "Prl-owski klimat" do "kultowej gazetki"

Szkoda ze ten osinobus to tylko żart . Już niedługo bedzie San .

Cytat:
2013-04-08 19:20:19, Frdek pisze:
Czyli to byly tabliczki zrobione na potrzeby zdjecia , by dac samochodowi "Prl-owski klimat" do "kultowej gazetki"

Być może komuś zostały takie palstikowe (tłoczone) nakładki na tablice rejestracyne i założył je dla potrzeb zdjęcia. Sam mam z pięć-sześć kompletów takich nakładek z moich samochodów służbowych. Swego czasu były bardzo popularne - zawsze "ładnie" wyglądały. Warunkiem ich montowania było to, aby pod spodem była oryginalna tablica blaszana (nawet skorodowana). Chodziło między innymi o to, ze np. w wypadku pożaru samochodu można było odczytać numer rejestracyjny (nakładki niestety spłonęłyby).

mam nadzieję że w KAP pojawią się jeszcze radzieckie limuzyny.Ził 114,Ził 115.Oraz auta przywódców PRL np.Peugeot 604,Austin,tajny Cadillac Fleetwood,który w razie upadku PRL miał wywieźć Gierka poza granice.Jestem ciekaw ile kosztuje taki Ził 111,114 czy 115.Ile sztuk na świecie powstało Ziła 111?wm że dla wysokich urzędników one były.Jestem ciekaw czy można coś takiego wgl sprowadzić,kupic.Akurat GAZ 13 Czajka był za 96 tys.zł z tego co wm.Apropo Osinobusa to żart,fotomontaz czy co?

Osinobus to fotomontaz (w polowie wykonany przeze mnie), juz sie wydalo niestety .

Przepraszam , ale zazartowac chyba mozna sobie co jakis czas by rozrusac forum

Jak myślicie za ile bedzie aktualizacja strony KAP?

Cytat:
2013-04-09 18:25:26, autaPRL-u pisze:

...myślę, że za około miesiąc możemy się spodziewać kolejnej partii pojazdów.

Cytat:
2013-04-09 18:25:26, autaPRL-u pisze:

W polowie maja

Wnioskuje to , bo zwykle kolejna aktualizacja pojawia sie w okolicach wydania przedostatniego modelu , w tym przypadku jest to Tarypan .

mam pytanie jaką, tapicerke miał raf czarną czy pomarańczową bo chce se zamówić.

Cytat:
2013-04-09 23:09:30, boncza pisze:
mam pytanie jaką, tapicerke miał raf czarną czy pomarańczową bo chce se zamówić.

Oprócz Syreny i Lady z pierwszych numerów żaden samochód nie miał kolorowej tapicerki (już napewno nie pomarańczowej ).