MotoNews.pl

Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2014 - Strona 42.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Lusterka wystarczy pomalować na czarno ( matowa farba ) .
Fakt , z tą belką Polonez wygląda oryginalnie

[ wiadomość edytowana przez: autaPRL-u dnia 2014-05-13 21:57:01 ]

W miastach stołecznych na taksówkach w latach 90-tych jeździło jeszcze całkiem sporo Polonezów z pierwszej serii.
Może nie były aż w tak pięknym stanie,jak ten Polonez z serii francuskiej,ale można je było spotkać.
Modelik moim zdaniem przedstawia więc taksówkę przystosowaną do realiów III Rzeczpospolitej Ludowej.
Stąd lusterka w kolorze nadwozia,kalkomania na drzwiach,czy inna galeryjka na dachu.
Według mnie nie ma co liczyć na pojawienie się tego Poloneza w Polsce,pozostaje raczej kupno na zagranicznych aukcjach.
Zawsze tak jest,że jak jest jakiś ciekawy model,to nie ma go w naszym kraju i trzeba go specjalnie importować

Cytat:
2014-05-13 21:59:11, przemo93 pisze:
III Rzeczpospolitej Ludowej

Chyba POLSKIEJ. Chyba że to sarkazm

Bardzo cieszę się z informacji Sroczki7 Dzięki kolego, że się odezwałeś Cieszy mnie każda Skoda, która pewnie pojawia się w wielkich bólach oraz po długich negocjacjach he he.
Sroczko7 czy są jeszcze szanse na radiowozy milicyjne oraz karetki pogotowia ratunkowego w wydaniach specjalnych?

Koledzy chciałbym zakupić taksówki z seri taxi du mounde czyli Warszawę 203, Nysę oraz tego omawianego właśnie Poloneza. Czy ktoś z Was może mi je załatwić i sprzedać w rozsądnej cenie?

Nysa Taxi:
1
i drozsza
2

i warszawa taxi:
1
2

taniej raczej nie wyhaczysz, a poza ebayem ciezko bedzie kupic. Takze to jest normalnie koszt rzedu 150 zl - tyle te modele z tej serii kosztuja. Polonez na razie jest w zapowiedziach.

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2014-05-14 09:36:35 ]

Cytat:
2014-05-13 21:56:28, autaPRL-u pisze: Fakt , z tą belką Polonez wygląda oryginalnie [ wiadomość edytowana przez: autaPRL-u dnia 2014-05-13 21:57:01 ]

Oryginalnie- bo w oryginale istnieje:

nwet nr rejestracyjne identyczne. I część nr obok napisu "TAXI" na kogucie. Dwie cyfry sobie darowali, bo nieczytelne były

[ wiadomość edytowana przez: QLIG dnia 2014-05-14 09:35:37 ]

Zdjęcie zaprezentowane przez kolegę QLIG potwierdza moje wcześniejsze przypuszczenia i dowodzi,że wczesne Polonezy jeździły na taksówkach jeszcze nawet w latach dwutysięcznych - kto nie wierzy,niech zwróci uwagę na Forda Fusion stojącego po lewej.
Tak na prawdę Polonez ze zdjęcia wcale nie musi pochodzić z pierwszej serii - FSO produkowało "Borewicze" oficjalnie do 1986 roku, kiedy to zaprezentowano nową wersję i zapasy starych wersji teoretycznie się wyczerpały.
Podejrzewam więc,że Poldek ze zdjęcia pochodzi gdzieś z roku 1985 i po ukończeniu służby w PRL-u został zaadaptowany na potrzeby III Rzeczpospolitej Polskiej.
Jak to zwykle bywa,tyle ile mamy wersji Poloneza,tyle też mamy wiele różnych jego odmian.
Polonez był wykorzystywany dosłownie do wszystkiego i nie sposób ująć na forum wszystkich zadań,które wykonywał.
Warto rozejrzeć się po ulicach miast - być może jeszcze jeździ gdzieś po nich tajemniczy Polonez "Borewicz" w wersji Taxi??

Cytat:
2014-05-14 09:34:20, QLIG pisze:
Oryginalnie- bo w oryginale istnieje: nwet nr rejestracyjne identyczne. I część nr obok napisu "TAXI" na kogucie. Dwie cyfry sobie darowali, bo nieczytelne były [ wiadomość edytowana przez: QLIG dnia 2014-05-14 09:35:37 ]

@QLIG...jestem pod wrażenien Twojej foty - jak ją odnalazłeś ?

Dwa słowa w Google - POLONEZ TAXI

...oto dzisiejsza nowość KAP - VOLVO 343 DL

i zapowiedź kolejnego wydania:

tutaj tez jest kilka polonezów i fiatów na taksówce ZłomnikTAXI

Otrzymałem dziś model Fiata 126p cabrio zamówiony w sklepie DeA.

Stan jak poniżej

Cytat:
2014-05-14 09:34:19, cichy_555 pisze:
Nysa Taxi: 1 i drozsza 2 i warszawa taxi: 1 2 taniej raczej nie wyhaczysz, a poza ebayem ciezko bedzie kupic. Takze to jest normalnie koszt rzedu 150 zl - tyle te modele z tej serii kosztuja. Polonez na razie jest w zapowiedziach. [ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2014-05-14 09:36:35 ]

Ja kupiłem Warszawę Taxi tu:

http://www.ebay.co.uk/itm/voiture-1-43-IXO-Altaya-TAXI-du-monde-FSO-Warszawa-223-Varsovie-Pologne-1965-/141279193460?pt=FR_YO_Jeux_VehiculesMiniaturesCircuits_VehiculesMiniatures&hash=item20e4e56974

Jak wyjdzie Nysa Taxi w Hiszpanii to prawdopodobnie będę mógł zamówić przez znajomych bezpośrednio z:
http://www.planetadeagostini.es/colecciones-altaya/miniaturas/taxis-del-mundo/entregas-2132134

To samo się tyczy Poloneza Taxi.

Z Warszawą Taxi za późno się zorientowałem

[ wiadomość edytowana przez: dune dnia 2014-05-15 22:19:49 ]

Odeslij go z reklamacja albo zadzwon i powiedz jaki jest stan modelu. To paranoja ze zamawiajac archiwalny numer dostaje sie go z defektami, nikt nie patrzy co pakuja do paczki i co wysylaja.

Dziś rozmawiałem z BOK w DeA. Reklamacje uznali i wciągu 4 tygodni przyślą mi nowy model. Wybrakowanego mam nie odsyłać.
Jakby było z kolejnym coś nie tak, to mam 14 dni na reklamacje.

No to fajnie, przynajmniej masz jeden egzemplarz na czesci albo handel.

Będzie trzeba go przemalować, wygląda gorzej w rzeczywistości niż na zdjęciach.

Pokaz pozniej zdjecia jak juz wyjedzie z lakierni. Pozdrowienia.

[ wiadomość edytowana przez: skuderia dnia 2014-05-17 00:42:42 ]

Ucieszyła mnie informacja kolegi sroczki, że kolekcja będzie kontynuowana, bo myślałem że fiat uno będzie jej ostatnim tchnieniem.
Obecność w kolekcji skody 1000 MB nie zaskakuje mnie specjalnie, bo przecież w czeskiej edycji serii już była. Jeżeli pojawią się inne skody będę zachwycony, ale na to nie liczę.
Natomiast ja najbardziej czekam na wartburga 311 kombi oraz trabanta 1.1, a ponieważ ixo ma je w swojej ofercie to może się uda.
Pozdrawiam wszystkich kolegów, aby do 200....

Cytat:
2014-05-17 05:57:29, robo72 pisze:
Obecność w kolekcji skody 1000 MB nie zaskakuje mnie specjalnie, bo przecież w czeskiej edycji serii już była.

W którym numerze była ?