MotoNews.pl

Radio z RDS a ustawianie godziny w Omesi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z was ma ustawione BC tak aby ustawiał automatycznie godzine z radia RDS ? Ja włączyłem tą opcję ale nie widze aby ciągnął on czas z radia. Oczywiście radyjko musi być oryginalne OPLA.

Nad napisem RDS, na wyświetlaczu, musi pojawić się symbol zegarka.
U mnie pojawił się po zmianie, za pomocą techa, softu na inny.
Czyli jeśli chcesz automatyczny zegar to zmień soft.

A mi sie kiedys raz tak udalo ustawic, ale potem
po odlaczeniu akumulatora przestalo to tak dzialac i nie udalo mi sie tego ustawic.
Jak wy to ustawiacie ?

1.wciskasz przycisk do ustawiania godziny i daty na 2s
2.przeskakujesz z ustawianiem na rok - musi migać rok
3.wciskasz przycisk na 3 sekundy
4.pojawia sie napis "RDS TIME 0" lub "RDS TIME 1"

Aaaaaaaaaaa widziszzzzzz.
Stestuje sobie to rano.

No i dupa nie dzial mi to.
Nie ustawia sie ten RDS.

Jak mi miga rok, to jak naciskam prawy guzik (ten z kropka) to sie mienia rok (jak trzymam to tez). A jak naciskam ten lewy to albo nic sie nie dzieje, albo przeskakuje na godzine.

ale pamietam ze mialem to z RDS'em kiedys.
Kolo zegarka mialem zaswiecony napis RDS.

Moze jakos inaczej to sie jeszcze ustawia ?

Witam. U mnie jest jak u DS a zegarek nad RDS em świeci się , radio orginal a godzina nie ustawia się sama ( sprawdzałem , bo na różnych stacjach czasami podają inny czas - różnica 2-3 min.).
KrzyśW.

Krzys,
czy radyjko miales od nowosci w Omesi?

Vino, spoko wodza, nie jestes sam u mnie tez nie dziala a co gorsze nie wiem czy powinno dzialac

[ wiadomość edytowana przez: brutal-23 dnia 2005-06-11 00:27:39 ]

Kupiłem ją z tymj radyjkiem ( CCRT 700) zmieniłem tylko język z niemieckiego na angielski. Niby mam orginalną instrukcję do tego radia ale gdy ją przeglądałem to nie zwróciłem uwagi na tą funkcję a teraz nie mam czasu.
Krzyś W.

Cytat:
2005-06-11 00:27:13, brutal-23 pisze:
Vino, spoko wodza, nie jestes sam u mnie tez nie dziala a co gorsze nie wiem czy powinno dzialac [ wiadomość edytowana przez: brutal-23 dnia 2005-06-11 00:27:39 ]

No. Radio mam oryginalne. Nagorsze jest to ze wczesniej to mialem ustawione, przez przypadek, i teraz nie wiem jak wrocic do tego.

Mam panowie załapałem jak ustawić automatyczne ustawianie godziny z RDSu. Dzisiaj czekałem na żonę w omesi i tak bawiąc się radyjkiem doszedłem jak aktywować tą opcję.
Trzeba ustawić ustawianie godziny z RDS jak było napisane we wcześniejszych postach i jeżeli to nie zatrybiło to oznacza że wasze radyjko jest ustawione w trybie wyświetlania 8 znakowego a powinno być w trybie 10 znakowego. Jak zmienić...
hmm bardzo prosto wyłączamy radyjko, przytrzymujemy klawisze 3 i 5 a następnie włączamy radio (trzymając klawisze 3&5). Powinien pojawić się napis DIGITALS 8 i po sekundzie zmieni się na 10 z piknięciem w głośnikach. Po tym zabiegu dodatkowo pojawia się z lewej strony napisów głównych RDSu, z którego zaprogramowanego klawisza nadawana jest stacja radiowa i zaświeca się symbol ustawiania automatycznego czasu.