Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() soeren E-36 325i(vanos)Coupe Polska | 2005-06-09 07:52:19 Witam od momentu kiedy wymienilem plyn chlodzacy (nie wiedziec po co) non stop zapala mi sie check i komunikat na konmpie kuhlwasser betriebesanleitung czyli ze cos nie tak z plynem i zeby zajrezc do instrukcji, samochod nagrzewa sie i pracuje doslownie idealnie wskazowka na srodeczku i ani drgnie, dodam tyllko ze zalalem borygo alu zamiast jakiegos koncentratu, co robic moze jest zapowietrzony? Jezeli tak to nie wiem jak go odpowietrzac, probowalem to robic wedle instrukcji podanej tutaj na forum ale nic to nie dalo check wyswietla sie praktycznie za kazdym razem gdy zapalam silnik lub gdy gasze potem gasnie i jest check ok. O co tu chodzi? |
![]() Dexter528i BMW Member BMW 528i Rychtal | 2005-06-09 21:03:21 Sprawdź czy nie macz za mało płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Ewentualnie czy nie odłączyłeś przypadkiem przewodów od czujnika
pozdrawiam |
![]() VANOS E39 523i GLIWICE | 2005-06-09 22:13:56 Czujnik od cieczy chlodzącej jest na dnie zbiorniczka wyrównwczego działa na zasadzie pływaka schodzą się takie"dwa palce" często poprostu się przekręca w bok i woda unosząc pływak nie styka go z drugim palcem bo nie są jeden nad drugim wystarczy go poprawić śrubą na zewnątrz naczynia wyrównawczego tak aby ten dolny podnosząc się na płynie dotykał tego u góry wtedy kuhlwasserstand zgaśnie ![]() |
![]() Dexter528i BMW Member BMW 528i Rychtal | 2005-06-10 19:28:44 U mnie w E28 pływak jest wkręcany do zbiorniczka wyrównawczego od góry.
Jeśli czodzi o czujnik od płynu do spryskiwaczy to u mnie jest on umieszczony na dole zbiorniczka tuż obok silniczka. W E36 może być czasem tak że zbiorniczek jest umieszczony gdzieś pod błotnikiem lub pod zdeżakiem bo w wielu nowszych autach stosuje się takie rozwiązanie. pozdrawiam |