SZYBY ELEKTRYCZNE - STEROWANIE - COŚ NIE TAK

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
Problem maże banalny ale ja nie moge sobie poradzić ( mam TOYote Ave z 2001 od niedawna i jeszcze jej nie poznałem - więc prosze o wyrozumiałośc ). A teraz do rzeczy :
Po dłuższym rozłączeniu akumulatora - może przypadek, zaczął mi inaczej działać włącznik szyby kierowcy, jest on w każdą strone dwu pozycyjny tj lekko wciśniety przesówa szybe odrobine. Natomiast mocniej wciśnięty i puszczony powoduje otwarcie lub zamknięcie szyby do końca - pomimo puszczenia włącznika.
No i właśnie ta druga funkcja przestała działać tzn żeby zamknąć szybe musze porzez cały czas trzymać guzik.
A wcześniej było dobrze.
Czy coś się rozprogramowało ?
Jak to spowrotem uruchomić ?

hi hi mam ten sam problem, na razie nie doszedłem ci jest, z tym że było tak z obu stron a teraz od paseżera wróciło samo

No dobra zmobilizowałes mnie, a wystarczył jeden telfon do serwisu

więc tak: trzeba włączyć zapłon i wcisnąć przycisk podnoszenia szyb do góry i przez chwilę przytrzymać wcisnięty (przy zamkniętej szybie) automat sam sie zaprogramuje i bedzie działo - sprawdziłem

Dokładnie tak samo działało to oplach tigra - tzn. kiedy rozłączysz akumulator sterownik elektrycznie podnoszonych szyb gubi nastawy krańcowe.
Czyli: jedziesz z szybą w dół i trzymasz przycisk kilka sekund dłużej niż zwykle - powinienen pyknąć przekaźnik i jest ok.
Powtórzyć dla każdej z szyb.

Wielkie dzięki .
Pomogło w 100%. Działa jak poprzednio, a okazało sie takie proste -tylko trzeba wiedzieć

Witam,podepnę się pod ten temat i mam takie małe pytanie.Może ktoś mi pomoże.Mam Carinę II,ma ona swoje latka,niedawno popaliły mi sie styki w panelu do otwierania szyb,chciałem to jakos naprawić,ale tam te wszystkie plastiki są potopione.Niewie może ktoś gdzie ja kup taki panel,czy może będzie pasował taki z Cariny E.Pomocy!!!,żar sie z nieba leje,klimy nie mam,a szyby zamknięte.Pozdrawiam

a_jax: Nie wiem, czy bardzo pomogę...
Panel do Cariny E wygląda TAK.
Może udałoby się przeszczepić same bebechy ?
Pozdro.

Apropo panela potrzebuje tą ramkę (samą) czarną którą właśnie widać na Twoim zdjęciu.
W ASO koszt 170zetów.

Pozdro.