Czy w automacie BMW 540i z 1996 ,była już funkcja ręcznej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zmiany biegów ? Czyli inaczej steptronic ? Pozdrawiam .

steptronic był chyba od 1998r, przynajmniej w 740

Steptronic byl dostepny chyba w kazdym benzynowym silniku od 1996 a w 528, 535 i 540 byl na 100%

Dzięki za szybką odpowiedź . Pytałem ,bo niektóre BMW z 96' mają steptronic ,a niektóre nie mają i dla mnie jest to dziwne .

Haha bo w 96r to też kosztowało ale E38 niewidzialem z steptronikiem poniżej 98r a oglądam kilki tygodniowo

Cytat:
2005-06-11 12:08:15, VANOS pisze:
Haha bo w 96r to też kosztowało ale E38 niewidzialem z steptronikiem poniżej 98r a oglądam kilki tygodniowo

a sa e38 ze steptronikiem i to nawet z 1995...

To muszą być rarytaski a wiesz czy M60 też miały ?

nie jestem pewien jak z m60 ale 728 z m52 miala steptronicka od 1995/6 roku

Cytat:
2005-06-10 21:45:06, omega26 pisze:
zmiany biegów ? Czyli inaczej steptronic ? Pozdrawiam .

reczna zmiana biegów to tiptronic a ty mówisz o steptronicu czyli rozbudowanej wersji kick down

Cytat:
2005-06-11 17:23:30, pawełO pisze:
reczna zmiana biegów to tiptronic a ty mówisz o steptronicu czyli rozbudowanej wersji kick down

tiptronic jest np w audi, porsche. w bmw to sie nazywa steptronic.

Cytat:
2005-06-11 17:25:19, tolo84 pisze:
tiptronic jest np w audi, porsche. w bmw to sie nazywa steptronic.

jestes w błedzie steptronic jak sama nazwa wskazuje słuzy do zmiany biegów za pomocą nóg i w bmw jest step moj i tip(inaczej sekwencyjna skrzynia) moj kolega ma ten system w 730d

Jeszcze kilka pytań odnośnie 540i .

Czyli automat z ręczną zmianą biegów był jedną z opcji ,czyli ktoś mógł wybrać taki ,albo bez ręcznej zmiany biegów tak ?

Na co zwrócić uwagę przy kupnie 540i 97' ?

Pozdrawiam .

Aha i jeszcze jedno . Czy 240 tys przebiegu to dużo dla tego silnika i automatu ?

Cytat:
2005-06-21 09:44:56, omega26 pisze:
Jeszcze kilka pytań odnośnie 540i . Czyli automat z ręczną zmianą biegów był jedną z opcji ,czyli ktoś mógł wybrać taki ,albo bez ręcznej zmiany biegów tak ?

tak. a 240 tys km to tak normalnie, jak ktos dbal to nie bedzie problemu.

Dzięki .

Proszę jeszcze o radę odnośnie konkretnego samochodu . Tutaj jest ogłoszenie ,którym jestem zainteresowany :
BMW 540iA 97'

Mam jednak pewne zastrzeżenia :
- lamka oleju się nie świeci przy przekręceniu kluczyka
- tylny most się "poci"
- na osłonie silnika też są ślady oleju

Czy to są oznaki poważnego zużycia ? Czy koszt naprawy jest duży ?
Ale samochód robi pirounujące wrażenie . Wszystko ,oprócz wyżej wymienionych rzeczy , wygląda super . Trochę twardy jak na polskie drogi ,ale ten samochód ma chyba wszystko ,oprócz nawigacji . Byłem pod wrażeniem . Czy warto ? Plusem jak dla było to ,że był użytkowany przez jednego człowieka i był kupiony w Polsce . Czy może się sypać ,bo wygląda pięknie .

Cytat:
2005-06-22 08:26:43, omega26 pisze:
Proszę jeszcze o radę odnośnie konkretnego samochodu . Tutaj jest ogłoszenie ,którym jestem zainteresowany : BMW 540iA 97' Mam jednak pewne zastrzeżenia : - lamka oleju się nie świeci przy przekręceniu kluczyka - tylny most się "poci" - na osłonie silnika też są ślady oleju Czy to są oznaki poważnego zużycia ? Czy koszt naprawy jest duży ? Ale samochód robi pirounujące wrażenie . Wszystko ,oprócz wyżej wymienionych rzeczy , wygląda super . Trochę twardy jak na polskie drogi ,ale ten samochód ma chyba wszystko ,oprócz nawigacji . Byłem pod wrażeniem . Czy warto ? Plusem jak dla było to ,że był użytkowany przez jednego człowieka i był kupiony w Polsce . Czy może się sypać ,bo wygląda pięknie .

za ta cene napewno nie warto tymbardziej ze jeszcze trzeba w nia inwestowac. w niemczech mozna kupic 540 juz za 5500-6000 euro ale tez raczej nie bedzie w super stanie. za to za 7000-8000 juz znajdziesz idealna, nawet z oplatami wyjdzie duzo taniej niz 52 tys zl.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-06-22 08:32:40 ]

Cytat:
- lamka oleju się nie świeci przy przekręceniu kluczyka

dyskwalifikacja z zakupu i koniec

Cytat:
2005-06-22 10:17:46, hz10 pisze:
dyskwalifikacja z zakupu i koniec

Żartujesz czy piszesz poważnie ? Jeżeli powaznie to możesz mi wyjaśnić dlaczego ? Naprawdę i dzięki za odpowiedź .