MotoNews.pl

[126] Felgi 12" bezdętkowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie: czy cos takiego wystepowalo w malcu i jesli tak to jak je odroznic od zwyklych?

w elegancie byly bez detek. odroznic mozna po wentylu, ale jak to nie wiem

Nie we wszystkich elach były. To była opcja W każdym razie można je odróznić po tym, że wzdłuż obręczy mają taki rowek. Jest on widoczny z zewnątrz, to rowek który zapobiega spadnięciu opony.

Tak jak pisali wentyl jest dłuzszy od zwykłego i w miejscu jak wchodzi w felgę jest zgrubienie - pierścień zapobiegający wpadaniu do środka i uszczelniający, dodatkowo "rant" felgi ma inny kształt.

hym rekinowe fele sa detkowe :> ? zapewne ... chyab wszyscy zakłądaja bezdetkowo ... bez roznicy czy felga jest dostosowana pod detki czy nie ... wiec hym ... moj komplecik stary koł od malca jest na bezdetkach ...

Cytat:
2005-06-11 16:56:49, blade87 pisze:
hym rekinowe fele sa detkowe :> ? zapewne ... chyab wszyscy zakłądaja bezdetkowo ... bez roznicy czy felga jest dostosowana pod detki czy nie ... wiec hym ... moj komplecik stary koł od malca jest na bezdetkach ...

nie wszyscy, nie wszyscy... ja mam i zimówki i letnie bezdętkowe, a jeżdże z dętkami

-----------------
jakiś lepszy cwaniak... matkę wozi z tyłu...

Oczywiście że były i są. Odróżnić można po rowkach znajdujących się na rancie (do montażu kołpaków zatrzaskowych) jak jest rowek to felg jest bezdentkowa jak niema to jest zwykła (stara). Mowa oczywiście o felgach na mały rozstaw śrub.

Co do rekinoskich felg to wszystkie są bezdętkowe na 100%

Jak ktoś nie zrozumiał to porobie fotki wieczorem.

Dzieki wielkie za odpowiedzi. Po wentylu to ja wiem, ze mozna poznac, ale wentyl zawsze mozna odciac i zalozyc detke
W kazdym badz razie Royber rozwial moje watpliwosci. Thnx

Cytat:
ale wentyl zawsze mozna odciac i zalozyc detke

Nic nie trzeba odcinać tylko wyjąć tak jak przy wymianie .

odkopuje

czy na zwykłe stare fiatoskie felgi ( rocznik 85 ) można założyć oponę bez dętki , czy felgi dętkowe współgrają z oponami bezdętkowymi

felga bezdetkowa powinna miec takie speclane wypuklenie do opon bezdetkowych. ja fiatowskie wszystkie felgi mam przystosowane do bezdetkowych felg wiec mysle ze i twoje beda ok

Jeśli felga jest dętkowa to nie.
Oponę bezdętkową można zakładać z dętką.

pytam bo mogę kupić poszerzane felgi od fiata 125p / poloneza a nie chciał bym rypać się z dętkami

To jeszcze zależy jaka oponę założysz(szerokość)do jakiej szerokości felgi??ja zakładałem 12 poszerzane na oponę normalna od malucha nie da się wtedy bez dętek nie napompujesz chyba ze masz specjalna bombę do pompowania kół jak maja niektóre wulkanizacje ale nie radził bym tym pompować mniejszych kółek??

Założyć możesz zawsze kłopot będzie jak ci się na winklu zsunie z obręczy.

jak jest z DF to jest dędkowa polonez chyba miał juz bezdętkowe bo takie mam, zresztą od DF mam na zimach i z nowymi dędkami jest luzik przynajmniej jak fela zleci to powietrze nie ucieknie a koszt dętki to max 15zł zależy od rozmiaru bo też sa różne.