Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sonicosiek Gdzieś | 2005-06-11 18:05:27 Jak w temacie!!! |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2005-06-11 19:41:19 Możesz sprecyzować swoje oczekiwania. 112, 122, 140 czy może więcej koników? Górnej granicy praktycznie nie ma-granicą jest żywotność silnika i pieniądze jakimi dysponujesz ![]() |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2005-06-11 20:10:19 gorna granica sa twoje mozliwosci finansowe ![]() |
sonicosiek Gdzieś | 2005-06-12 17:58:26 Miałem kiedyś 190 ale powiedzcie mi w jakiej cenie są i jaką moc mają!!! To się zastanowię!!! |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2005-06-12 19:41:00 Za 2.0 z mocą w granicach 80-90 KM zapłacisz około 500 zeta (czyli silnik do remontu). Kolejne etapy przybywania koników niestety już kosztują. Za silnik o mocy około 200-220 KM musisz przeznaczyć dobre 10 tyś PLN-ów. (porządny remont na nowych częściach+turbina i osprzęt). Do tego dojdzie koszt montażu takiego silnika. Droga zabawa-niestety. |
![]() Kiejstut Fiat 131p, Polonez Van Ozimek | 2005-06-13 01:39:56 Mogę spytać z ciekawości do czego zamierzasz wsadzić ten silnik ?? ![]() Ciekawi mnie z czego zamierzasz zrobić taką rajdówkę ?? ![]() Na silniku sprawa się nie kończy. Za mocą silnika powinny iść co najmniej hamulce i zawieszenie, a najlepiej cała reszta auta - obspawanie karoserii, układ kierowniczy o sportowych przełożeniach, fotele-kubełki itd. Poza tym przy mocach większych niż 150 KM z tych silników to chyba raczej autko nie bardzo będzie się nadawało do zwykłej jazdy - sensowna praca takiego silnika zaczyna się od ok. 3000 obrotów, co raczej trochę utrudnia, jeśli nie wyklucza codzienną jazdę. Sensowne są mody ok 130 - 140 KM, ale taki silnik raczej trzeba robić samemu. Trudno będzie o gotowy, bo jak ktoś takie coś robi to raczej dla siebie, bo roboty ogrom i koszty niemałe. Poza kapitalką czeka Cię jeszcze planowanie głowicy, sportowe wałki, dwa gaźniczki i kolektor do nich, sportowy filtr powietrza. Polecanie jest też wyważenie korbowodów z tłokami, trwalsze panewki,pierścienie itd itp. Koszt takiej zabawy oceniam ok 3000-5000 zł, w zależności ile robisz sam. Jeśłi sie myle niech ktoś sprostuje ![]() Pozdrówka. P.S. Polecam post Walezego "Nowe 131" |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-06-13 11:30:09
napisz cos wiecej o tym silniku. to byl fabryczny silniki czy ktos go dłubal./hamownia byla ![]() czuje ze taniej wyjdzie cie kupno CROMY Turbo. tam masz wszystko zrobione przez fabryke za ok 1000 E.
dlaczego?? jezeli bedzie to uturbiona bestia to niewidze problemow z jazda po miescie.jedynie spalanie bedzie glownym wskaznikiem oplacalnosci poruszania sie. |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2005-06-13 11:37:10
Odradzam takie zabawy. Odsyłam do mojego wątku o przeróbce przednionapędówki na tylno. ---TUTAJ--- |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-06-13 13:49:51 zle mnie zrozumiales.
ja mowie o kupnie calego auta.Croma Turbo. jak dobrze poszukasz to w gratisie dostaniesz klime i el szyby. ![]() |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-06-13 17:55:59 powiedz mi:
-jakie turbo -jakie uklad zasilania -jakie cisnienie doladowania -jak byl odprezony -jaki intercooler -jaki kolektor wydechowy i wydech bo tez se chce zalozyc i niewiem od czego sie zabrac??? ![]() ![]() ![]() jak niemasz wykresu z hamowni to mawa o koniach w tym silniku zaczyna od 112 wersja euro i ???/mniej/ wersja USA pomimo uturbienia przy takiej mocy fiaty i polonezy :
masz jakies fotki.???to daj. |
![]() Kiejstut Fiat 131p, Polonez Van Ozimek | 2005-06-14 00:01:06 PG pisze: "jezeli bedzie to uturbiona bestia to niewidze problemow z jazda po miescie.jedynie spalanie bedzie glownym wskaznikiem oplacalnosci poruszania sie."
Hmm, przyznaje od razu że o "uturbianiu bestii" mam niewiekie pojęcie, ale ... Kolega pisze, że "szuka silnika 2,0 o jak największej mocy". Może znów się myle, ale wydaje mi się, że ze względu na długośc skoku 2,0 raczej nie jest najlepszym DOHCem Fiata do oturbiania. jak ktoś napisał w watku wsadzaniu DOHC Forda w 131 ma ten skok potwornie długi "gorzej niż w Dieslu". Czy skutkiem turbo o mocy ok 190 KM nie pokrzywią się długie korbowody ?? Jeśli oturbiać to chyba raczej 1,6 lub 1,8 o krótszych skokach ?? No i koszt będzie raczej dużo wyższy niż bez turbo. Zdaje się, że taki silnik należy odprężyć - więc znów kapitalka, trwalsze elementy itd. Założyciel Wątku pisze, że miał w tym polonezie taki silnik 2,0 Turbo 190 KM. Teoretycznie jest to możliwe, ale jaki to ma sens wziąwszy pod uwagę trwałośc (bo silnik jednak padł, pytanie tylko po jakim przebiegu??) oraz fakt, że "nikt nie umiał go naprawić" ?? Polecałbym raczej pozostanie przy 2,0 bez turbo lub oturbianie 1,6. Zakup gotowego "silnika 2,0 o jak największej mocy" oturbionego raczej odpada, gdyż wątpię aby ktoś chciał sprzedać taki silnik w dobrym stanie za sensowne pieniądze. Przewiduję ponad 10 000 zł. Osobną rzeczą jest odpowiedź na pytanie jak z trwałością kupionego. Tego już chyba nikt nie potrafi stwierdzić. Słowem - chyba zrobienie samemu silnika 2,0 ok 130 -140 KM jest najbardziej realne i opłacalne. Potem koszty i problemy rosną wręcz wykładniczo. Chyba, że Kolega chce zarobić na swoim poldku starując w rajdach i reklamując. Pozdrawiam. Kiejstut P.S. Chętnie zobaczyłbym zawieszenie i most tego poldka który jeździł na 190 KM silniku. Tam musza być niezłe rzeczy. A jakie toto ma hamulce ?? ![]() Jeśłi mógłbyś porobić foty tych podzespołów oraz całej budy - mysłę, że wiele osób byłoby zainteresowanych ![]() |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2005-06-14 00:14:51 skok niema tu nic do gadania , bardziej chodzi o system smarowania , chlodzenia tego silnika i prawidlowe rozprezenie
P.S. Chcialbym zobaczyc te wzmocnione zawieszenie uklad kierowniczy i most i hamulce z tego potforka ![]() |
![]() Kiejstut Fiat 131p, Polonez Van Ozimek | 2005-06-14 01:45:23 SerU !!
Myśle, że powinieneś się zainteresować tym wątkiem głębiej i rzeczonym poldkiem. Wygląda na to, że nie jesteś pierwszym na tym forum, który wkładał silnik z auta przednionapędowego do tylnopędowego i należałoby nawiązać kontakt i skorzystać z doświadczeń. ![]() Chyba wiem, gdzie nalezy szukać właściwego silnika: 2,0 DOHC turbo 190 KM miała chyba ... Lancia Delta Turbo Integrale. To chyba najtańszy sposób na taką moc w poldku ![]() Fotek silnika pewnie nie zobaczymy, bo został zastapiony polonezowym. Wygląda jednak na to ,że jako zamienniki mogą pasować idealnie - bez przeróbek karoserii. I najprawdopodobniej na fotkach (jeśłi da się je zrobić) zobaczymy seryjnego polda, skoro silniki są niemal identyczne. Pozdrówka dla wszystkich lubiących miód, bo mi świeża lipa pachnie ![]() [ wiadomość edytowana przez: Kiejstut dnia 2005-06-14 01:46:47 ] [ wiadomość edytowana przez: Kiejstut dnia 2005-06-14 01:47:16 ] |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2005-06-14 09:08:49 a co z zawieszeniem i hamulcami przy 190KM
to raczej nie powinno byc seryjne chyba ze ktos tego naprawic nie umial i zostalo wymienione na seryjne ![]() |
sonicosiek Gdzieś | 2005-06-14 09:31:32 Postaram się jak najszybciej wrzucić gdzieś foty mojego poldka ( jak pożyczę od kogoś cyfrówkę ) |
sonicosiek Gdzieś | 2005-06-14 09:34:19 Jak ktoś chciałby z czystej ciekawości obejrzeć budę to zapraszam jestem z podlaskiego |