MotoNews.pl

Ile oleju wchodzi do silnika D4D?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem tu całkiem nowy, więc na początek
WITAM WSZYSTKICH!

Co do tego jaki olej wleję do jej silnika, to już postanowiłem dzięki przeglądnięciu archiwum tego forum.
Stanęło na oleju Mobil1 0W40 Turbo Diesel.
Niestety nie wiem ile go mieści się w moim silniku.
Czy 4-litrowa bańka wystarczy?
Moje pytanie wynika z tego, że kupiłem Avensis z 1999 sprowadzoną z Niemiec -- niestety bez książki serwisowej

Aha -- męczy mnie jeszcze jedna sprawa.
Nie wiem jaki olej jest obecnie w silniku.
Lać w poniedziałek w/w Mobil1 czy najpierw robić jakieś "dochodzenie"?

Pozdrawiam
Grzesiek

Cytat:
2005-06-11 21:14:27, gwp pisze:
Moje pytanie wynika z tego, że kupiłem Avensis z 1999 sprowadzoną z Niemiec -- niestety bez książki serwisowej

Znaczy się 2.0 D4D? Jakby nikt tu na to nie odpowiedział to możesz przedzwonić do ASO i zapytać.

Cytat:
Stanęło na oleju Mobil1 0W40 Turbo Diesel.
(...)
Nie wiem jaki olej jest obecnie w silniku. Lać w poniedziałek w/w Mobil1 czy najpierw robić jakieś "dochodzenie"? Pozdrawiam Grzesiek

Nie ma jakichś nalepek w komorze silnika czy gdzieś?

Z olejami to jest tak, że jeśli miałeś gęstszy a wlejesz rzadszy to może wypłukać różne osady, nagary i rozszczelnić silnik, więc generalnie nie zaleca się schodzenia w dół z mineralnego na półsyntetyk czy z półsyntetyka na syntetyczny.

Zwykle do diesla chyba leje się 10W40, ale może najlepiej ktoś kto ma taki motor Ci powie co zaleca Toyota, ewentualnie wspomniane ASO. Ja bym się raczej skłaniał ku 10W40.

ja do Corolli D4D 110hp leję mobil1 5W50, a wchodzi go 6.7l!

Cytat:
2005-06-11 21:30:46, Pigletto pisze:
Znaczy się 2.0 D4D? Jakby nikt tu na to nie odpowiedział to możesz przedzwonić do ASO i zapytać.

Tak -- chodzi o ten silnik!

Cytat:
2005-06-11 21:30:46, Pigletto pisze:
Nie ma jakichś nalepek w komorze silnika czy gdzieś? Z olejami to jest tak, że jeśli miałeś gęstszy a wlejesz rzadszy to może wypłukać różne osady, nagary i rozszczelnić silnik, więc generalnie nie zaleca się schodzenia w dół z mineralnego na półsyntetyk czy z półsyntetyka na syntetyczny. Zwykle do diesla chyba leje się 10W40, ale może najlepiej ktoś kto ma taki motor Ci powie co zaleca Toyota, ewentualnie wspomniane ASO. Ja bym się raczej skłaniał ku 10W40.

Niestety nie ma żadnych nalepek lub kartoników mówiących o tym jaki olej jest obecnie w silniku.

Nieźle mnie wystraszyłeś tym co napisałeś o olejach -- już wcale nie jestem pewien tego 0W40 !!

Cytat:
2005-06-11 21:56:53, MarekOskroba pisze:
ja do Corolli D4D 110hp leję mobil1 5W50, a wchodzi go 6.7l!

Mój silnik też ma 110hp, więc jedno już wiem

Patrzę na ofertę sklepu z olejami i widzę tam tylko taki 5W50:
Mobil 1 Rally Formula 5W50
Czy ten właśnie używasz? Jeśli nie to jaki? Podaj mi proszę dokładną jego nazwę.

5W/50 to jest tylko jeden właśnie ten o którym piszesz!

Pozdro.

Z tym ze 5W50 to też syntetyk więc jak się nie wie czym jest teraz zalany silnik... Co byś zrobił Kafi?

Ja bym zlał to co jest i wlał półsyntetyka Mobila SuperS 10W/40
U Siebie niby wiedziałem co jest chociaż nie wieżyłem to wlałem mineralnego mobila bo tylko do niego się przekonałem.

Pozdro.

Wymieniłem olej -- ostatecznie zdecydowałem się na Mobil1 Rally Formula 5W50.
Jednak zdecydowałem się na syntetyk, bo w dwóch różnych warsztatach po zaglądnięciu do silnika przez korek wlewowy oleju powiedzieli, że nie możliwe żeby był tam mineralny.
Teraz jak to mówią, pożyjemy zobaczymy.

Dziękuję za wypowiedzi!

Pozdrawiam
Grzesiek