Do znawców automatów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy da sie bez wiekszego problemu zmienic skrzynie aut. na manuala, zastanawiam sie nad zamiana samochodu na taki ze skrzynia automatyczna ale w tamtym niema 2 biegu i raczej jest to nienaprawialne, samochód jest znajomego i na naprawe tej skrzyni wydał juz ponad 2500 zł i dalej 2 niema, samochód to camry 3.0 wersia usa wystepoała tez z manualem.
Prosze o szybka odpowiedź bo sprawa pilna

Pozdrawiam
Wiktor

Raczej się da - ciekawe tylko czy będzie to opłacalne? (kolega wymieniał w SAAbie i wyszło mu przyzwoicie z tym, że oddał w rozliczeniu w miarę sprawny autoamat). Najlepiej podzwoń jednak po serwisach, żebyś wiedział w co się pakujesz....

pzdr
Maciek

W tą stronę sprawa powinna być prostsza... Teoretycznie trzeba in kupić graty i złożyć.. Ale najpierw dokładnie obejrzyj.. U nas np. jest kilka "min": różne półosie, poduszki mocowanie skrzyni linka prędkościomierza....
. Nie wiem jak w Toi...

- wiem że trzeba by zmienić skrzynie, chyba koło zamachowe, normalne sprzegło, dołożyć sprzegło, wymiana pedałów, mechanizmu zmiany biegów, niewiem co jeszcze ciekawe czy tempomat by normalnie funkcjonował po takiej zmianie, tam jest jakiś komputer od automatu,
- camry m sie podoba fajnie sie nią jezdzi jest jak dla mnie ładna i o dziwo jak na silnik 3.0 nieduzo więcej pali od mojego espero,
- z naprawy automatu raczej mic niebedzie bo juz 3 razy latała do serwisu do wrocławia i nic w kielcach tez nikt sobie z nia niemugł poradzić, a w serwisje o jej kompletnej naprawie czy wymianie powiedzieli podobno 12 tyś

no właśnie ciekawe jak z półośkami i innymi tego typu, jak bym wiedził ze si to uda bez przesadnych kosztów to bral bym ja na 100 procent, jej terazniejszy własciciel jest mechanikiem samochodowym w miare dobrym i pewnie jakby to niebyl problem sam by tak zrobil, a tak ponad miesiac stala i nikt niemugł sobie z nia poradzić. Niby jezdzi normalnie ale z 1 przezuca na 3.

Pozdrawiam
Wiktor

nie dalej jak miesiąc temu chciałem przerobić moje stare audi 80 automatu na manualną skrzynie i mechanior chciał za to 300zł, z tym że wszystkie graty juz mam. 300zł to chyba uczciwa cena, choc za TOYOTE Camry wezma pewnie ze 3 razy tyle, ale jezeli chodzi o Camry to uważam ze warto robic bo mało jest takich aut...
komfort, moc, trwałość.. tego Ci żadne DAEWOO nie dostarczy...

Moim zdaniem za dużo zachodu.

Skoro właścicielem jest mechanik i ten dał se spokój, to Ty powinieneś zastanowić sie trzy razy i zrezygnować

Cytat:
2005-06-12 19:02:14, -JACO- pisze:
Moim zdaniem za dużo zachodu. Skoro właścicielem jest mechanik i ten dał se spokój, to Ty powinieneś zastanowić sie trzy razy i zrezygnować

zgadzam sie tylko nie wiem po co az 3 razy sie zastanawiac jesli mechanik pozbywa sie samochodu bo uwaza ze naprawa z tego czy innego powodu nie ma sensu

Moim skromnym zdaniem nie warto "bawić" się w zmianę automatu na manuala.
Z pewnością podczas przekładania skrzyń okaże się nie pasuje o wiele więcej elementów niż się na początku wydawało. A co za tym idzie szkoda nerwów i czasu potrzebnego na przystosowanie/poszukiwanie nowych części.

Według mnie o wiele sensowniejszym rozwiązaniem jest za to wymiana automatu na...automat.
Poszukaj lepiej skrzyni aut. z jakiegoś rozbitka, lub z auta przeznaczonego na części.
Jest takich ofert coraz więcej. Niektórzy handlarze sprowadzają niebite i w b. dobrym stanie auta z Anglii i rozbieraja je na części.
Poszukaj ofert sprzedaży np. na allegro czy w Auto-bit.

No własnie o to chodzi ze juz pół roku niemozna do niej znalezc automatu, jeden nawet jechał ale niewiem co sie stalo. Przejrzałem allegro i chyba sobie tą camry odpuszcze, nawet niewiedziałem ze one sa dosyc tanie, lepiej chyba bedzie poczekac troche i kupic nowszy model po roku 96, no chyba ze w tej skrzynie naprawia to ja biore a pod koniec tygodnia jakis inny specjalista ma sie do niej dopasc.

Pozdrawiam
Wiktor

Wiktor!

Zadzwoń do Roberta Dolińskiego na nr +71 / 315-26-72 lub +609 / 100 340. Jak on nie pomoże w naprawie automatu albo zamianie na manual, to nie pchaj się w to w ogóle.

Pozdr.,
Wrolo