MotoNews.pl

Witam, i od razu problemy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

W piatek kupilem Toyote avensis, wiec na poczatek chcialem sie przywitac w gronie uzytkownikow toyoty . Ave jest z 2000 roku, sliczny seledynowy metalic, wagon, wersja sol, silnik 2.0
Autko ma jednak dwie usterki:

1) Problem z nawiewem powietrza. Niezaleznie od ustawienia pokretla temperatury wieje cieplym powietrzem. Po wlaczeniu klimy troche te powietrze sie schladza, ale nie mozna powiedziec o nim aby bylo zimne, raczej jest takie jakie bylo by przy skrajnym prawym polozeniu regulacji + wlaczenie klimy. Co ciekawe po ustawieniu nawiewu tak aby wialo na nogi i na fotele, z wywietrznikow srodkowych wieje zimne powietrze, a na nogi wieje gorace.
Mam do Was pytanie, czy ktos zetknal sie z podobna usterka? Jesli tak to co to moze byc?
Czy z naprawa tego jechac do ASO, czy dobry serwis klimatyzacji sobie z tym poradzi? A moze znacie jakis zaklad w okolicy wa-wy bybyl to w stanie niedrogo zrobic?

2) Nie dziala tylna wycieraczka. Podejrzewam spalony silnik. Jak sprawdzic czy moje podejrzenia sa sluszne? Czy mozna silniczek gdzies dostac na rynku taniej niz w aso? Bo 1600 to dosc wygorowana cena. Gdzie szukac?

Z gory dziekuje za wszelka pomoc

Jeżeli chodzi o wycieraczkę to pewnie spalony masz silnik, ja tez miałem ten problem w Carinie II ale kupiłęm na szrocie za grosze. Poszukaj na złomie chociaż bedzie trudno znaleść do Ave z 2000 roku. Zycze powodzenia

z tym nawiewem to Ci nie pomogę ,a po silniczek spróbuj pod nr.tel.602262653,604560000,gość jest spoko i ma dobre ceny,a silniczek raczej do wymiany.miałem podobny problem,tyle że mój udało się uratować.nowy proponuję odrazu wypełnić smarem grafitowym(lub podobnym)to tak szybko nie zerdzewieje.smarowanie co jakiś czas trzeba powtórzyć(raz na rok)na początek proponuję sprawdzić bezpieczniki.

pozdrawiam

Odnośnie problemu pierwszego to wydaje mi się, że jakieś cięgno spadło od otwierania ciepłe/zimne albo coś podobnego (jakies silniczki od tego są moze?) i masz po prostu ciągle włączone grzanie. Klima sama z siebie jest raczej OK, bo w koncu piszesz ze powietrze jest chlodniejsze jesli ja wlaczysz, więc nie wiem czy serwis klimatyzacji Ci pomoże. Pewnie trzeba będzie rozebrać trochę deski rozdzielczej i poszukać usterki.

Odnośnie pkt. 2 to sugeruję pojechać do elektryka bo może się okazać, że np. silnik jest ok a nie dochodzi napięcie i po co się wtedy ładować w dodatkowe koszta... Jeśli to silniczek to mozesz szukać np. na Allegro.

Silniczek można sprawdzić bezpośrednio do niego podłączając napięcie.

Silniczek moze byc dobry, tylko rdza chwycila oske wycieraczki.

Cytat:
2005-06-13 09:02:10, Pigletto pisze:
Odnośnie problemu pierwszego to wydaje mi się, że jakieś cięgno spadło od otwierania ciepłe/zimne albo coś podobnego (jakies silniczki od tego są moze?) i masz po prostu ciągle włączone grzanie.

Wlasnie to podejrzewam. Tyle ze z tego co zdazylem sie juz zorientowac to pokretlo temperatury jest elektryczne, a nie mechaniczne, wiec to nie linka. Ale moze jakis silniczek czy jego sterowanie.

Cytat:
Klima sama z siebie jest raczej OK, bo w koncu piszesz ze powietrze jest chlodniejsze jesli ja wlaczysz, więc nie wiem czy serwis klimatyzacji Ci pomoże.

Jestem umowiony w czwartek, zobaczymy czy cos zrobia.

Cytat:
Pewnie trzeba będzie rozebrać trochę deski rozdzielczej i poszukać usterki.

Za to juz sie sam raczej nie wezme. O ile z silniczkiem moze cos pokombinuje (to niestety nie bezpieczniki), to do rozbierania deski bez dobrej ksiazki serwisowej sie nie wezme. A nie widzialem nigdzie instlukcji dostepnych do avensisa
Wstepnie jestem umowiony pod koniec miesiaca na anilinowa, ale moze uda sie cos wczesniej zrobic, wtedy po prostu odwolam wizyte.