MotoNews.pl
5 E36 regulacja temperatury - problem znastawieniem (100848/0)

E36 regulacja temperatury - problem znastawieniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - mam e36 z klimą manualną (potencjometry) problem jest taki że trudno potencjometrem(tym ciepłe zimne) wyregulować tak, aby tak średnio grzało, innymi słowy mam tak że albo zimne, albo zaje.. gorące, -Co to może być jak myślicie - potencjometr, klapy???
A do tego denerwuje mnie to powietrze które dostaje się do kabiny z zewnątrz - jest tak - w mieście wyreguluję sobie już temperaturę a jak wyjadę za miasto i przycinam 120-140 to do kabiny dostaje się znacznie więcej powietrza przez wloty i znów k...wa mam albo za gorąco , albo za zimno.. Mówie wam szlag mnie czasami trafia na to - POMÓRZCIE!!!

A cha zauwarzyłem jeszcze coś takiego że jak mam włączone zimne powietrze (bez chłodzenia) i przekręcę potkrętło na grzanie to ciągle leci zimne dopiero muszę dmuchawę przełączyć na maksymalny nawiew - wtedy pod deską coś stuknie i zaczyna grzać. Pozatym w ciepłe dni jak mam ustawiony potencjometr na zimne i z wlotów leci zimne to pod deskąrozdielczą i w tunelu skrzyni biegów jest bardzo gorąco - tak hjakby dostawało się tam gorące powietrze.

Pomocy!!!

stawiam na to że masz uszkodzoną nagrzewnice (połamane plastiki)np. po wypadku

auto jest bez wypadku właśnie

u mnie tez jest ciezko wyregulowac ogrzewanie na srednio tym poziomym pokretlem pod srodkowym nawiewem, tez najczesciej mam max cieple albo max zimne. u mnie tez klima 2 strefowa manualna.

dodam ze czasem uda sie trafic w posrednie ustawienie znaczy srednio cieple ale nie jest to idealnie na srodku.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-06-13 18:33:03 ]

a masz je od nowośći? że tak twierdzisz?

Podczepię się pod wątek jeśli można.
U mnie w E30 jest tak, że po nagrzaniu silnika, włączając sobie ogrzewanie na maxa, mam cieplutkie powietrze ale tylko przez jakąś chwilę. Po dwóch, trzech minutach znowu leci takie sobie powietrze (nie zimne ale też nie gorące jak na początku). Jak myślicie? Układ mam odpowietrzony. Może tak się zachowywać zużyty termostat? Czy nie byłoby wtedy zimne cały czas?
Dzieki, pozdrawiam.

Cytat:
u mnie tez jest ciezko wyregulowac ogrzewanie na srednio tym poziomym pokretlem pod srodkowym nawiewem, tez najczesciej mam max cieple albo max zimne. u mnie tez klima 2 strefowa manualna.

dodam ze czasem uda sie trafic w posrednie ustawienie znaczy srednio cieple ale nie jest to idealnie na srodku.

no to macie coś popsute bo jak umnie nastawie np 22 stopnie to choć by nie wiem co sie działo to utrzymuje zadaną temperature. a wygląda to tak że na początku wali na max do osiągnięcia temp a potem utrzymuje sie letnie powietrze odpowiednie do zadanej temp. a powiedzcie co sie dzieje jak lewe pokrętło przekręcicie do oporu w prawo az odczujecie klik?

Cytat:
2005-06-13 20:57:25, hz10 pisze:
no to macie coś popsute bo jak umnie nastawie np 22 stopnie to choć by nie wiem co sie działo to utrzymuje zadaną temperature. a wygląda to tak że na początku wali na max do osiągnięcia temp a potem utrzymuje sie letnie powietrze odpowiednie do zadanej temp. a powiedzcie co sie dzieje jak lewe pokrętło przekręcicie do oporu w prawo az odczujecie klik?

nie wiesz o jakim pokretle mowimy, chodzi nam o pokretlo pod nawiewem srodkowym jest poziome z lewej ma niebiskie pole a z prawej czerwone i jest rownolegle do pokretla zamykajacageo nawiew. nie chodzi i pokretla ze skala stopni na panelu klimy.

o ku...waa to jak z tamtąd to trza ustawić na środek i leci w sumie huj wie co

ale on napisał o potencjometrze a tam nie ma potencjometru

Cytat:
2005-06-13 22:35:41, hz10 pisze:
ale on napisał o potencjometrze a tam nie ma potencjometru

w sumie to nie jestem pewien do konca o co mu chodzilo ale mi chodzi o to poziome pokretlo nie na panelu klimy ;]

jak ono nie ma potencjometru to znaczy ze nie moza ustawic srednio, tylko max i minimum ?

nie no można jest tak że kropki chyba z trzech przechodzą do jednej a potem zmiana koloru i w drugą strone . ja to ustawiam tak że jak jest zimno to mam to ustawione na max czerwony jak jest gorąco to na max niebieski i nigdy nie było problemów z ogrzewaniem

[ wiadomość edytowana przez: hz10 dnia 2005-06-14 08:38:42 ]

nie ma kropek, na tym pokretle jest tylko 1 kreska zeby bylo widac w ktora strone jest obrocone. moze jest tak ze ono jest tylko cieple/zimne i nie ma posredniej regulacji. a posredno mozna juz sobie wyregulowac pokretlami na panelu klimy. ale to i tak bez sensu bo po co wtedy to pokretlo pod nawiewem?

dokładnie panowie chodziło mi włąśni9e o to poziome pokrętło które ma z lewej niebieską , a z prawej czerwoną kropkę

hz - ja ciebie rozumiem jak ja w zimny dzień nastawię na grzanie to w aucie taka parówa że wytrzymać nie idzie