MotoNews.pl

Mycie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przestrzegam tych co jeszcze nie myli pod ciśnieniem silnika !!!
Jakiś diabeł mnie podkręcił i z braku zajęcia umyłem.... i po jeździe nie dość że szarpie to i nie kiepsko strzela (lpg) aż filtr powietrza wyrwało z zatrzasków....

ja mylem i jak narazie wszystko wporzadku

najwyrazniej muc silnik tez trzeba potrafic

Cytat:
2005-06-13 11:12:08, brutal-23 pisze:
najwyrazniej muc silnik tez trzeba potrafic

lekkim strumieniem wody a nie Kärcherem..... troche to niebezpieczne

mozna i tak, widzialem jak myli i Kärcherem ale strasznie im to mizernie szlo

K2 Arwa + lekki strumien wody i slnik jak nowy

ile osob tyle opini

ja uwazam ze raz w roku powinno sie umyc silnik.
Kupic na stacji dobry srodek do mycia silnikow i zastosowac wedlug instrukcji.

mam takie cos

trzeba strasznie uwazac bo mozna sobie palce odciac

oczywiscie ustawiam na male cisnienie i wysoka temp + srodek czyszczacy i powoli myje.

po umyciu silnkia nie powinno sie odpalac i jezdzic przez kilka godzin na LPG, cala instalacja WN jest mokra wiec moga wypadac jakies zaplony a jak wiadomo na lpg konczy sie to wystrzalem

z tego co wiem to chłopaki w myjniach samochowowych nie biora odpowiedzialnośći za konsekwencje mycia karcherem. Dobrze wiedzą czym to pachnie. I przestroga dla posiadaczy X20XEV- słyszałem że kolektory pękają często podczas mycia auta na myjni. Wjeżdzasz na myjnie z rozgrżanym silnikiem, myjesz, woda paruje... i swoje robi. I nie chodzi o mycie silnika (bo to jest nie dopuszczalne na ciepłym silniku), ale mycie auta. Parująca woda spod auta może studzić kolektor, i naprężenia gotowe.

Cytat:
2005-06-13 12:08:59, disel pisze:
...Kupic na stacji dobry srodek do mycia silnikow i zastosowac wedlug instrukcji...

jakis godny polecenia ?
na ile bar ustawiasz jak myjesz silnik
pozdro

Cytat:
I przestroga dla posiadaczy X20XEV- słyszałem że kolektory pękają często podczas mycia auta na myjni. Wjeżdzasz na myjnie z rozgrżanym silnikiem, myjesz, woda paruje... i swoje robi. I nie chodzi o mycie silnika (bo to jest nie dopuszczalne na ciepłym silniku), ale mycie auta. Parująca woda spod auta może studzić kolektor, i naprężenia gotowe.

Witam wszystkich czytam i nie wiem czy śmiać się czy płakać mycie nadwozia powodem pęknięcia kolektora - człowieku to ty chyba w zimie odstawiasz samochód i czekasz na wiosnę i to bez opadów deszczu bo walnie ci kolektor - jak będziesz sprzedawał swoją bestyjkę daj znać pogadamy

Cytat:
Kupic na stacji dobry srodek do mycia silnikow

No właśnie Disel zeznawaj co to za środek stosujesz.

Cytat:
2005-06-13 14:30:12, czacha pisze: Parująca woda spod auta może studzić kolektor, i naprężenia gotowe.

Rozumiem że to jakiś żart spowodowany ochłodzeniem klimatu

Cytat:
2005-06-13 14:30:12, czacha pisze:
[..] I nie chodzi o mycie silnika (bo to jest nie dopuszczalne na ciepłym silniku), ale mycie auta. Parująca woda spod auta może studzić kolektor, i naprężenia gotowe.

czy c20ne to tez dotyczy? kurde, troche boje sie myc auto...

Myślę że prawdopodobnie dostała ci się woda pod przewody zapłonowe od świec , podjedź gdzieś niech ci sprężonym powietrzem przeczyszczą otwory pod przewody nie wyjmując świec i powinno działać
Z tym myciem to myślę że można tylko z głową u znajomka a nie gdzieś na myjce gdzie mają w dupie co i jak robią
Pozdr
Robert

Cytat:
2005-06-13 11:43:16, BBronx pisze:
K2 Arwa + lekki strumien wody i slnik jak nowy

wlasnie tego uzylem (dopiero 2 razy ale jest dobre)

ustawiam na max temp i cisnienie okolo 60bar ale nie ciagly strumien tylko cos w rodzaju skupionej mgly ciezko to opisac , dodatkowo daje do zasobnika na srodek czyszczacy troche jakiegos plynu

wiadomo ze trzeba uwazac na kable i wiazki bo mozna zniszczyc

no i warto zaslonic zupelnie akumulator oraz alternator...

Cytat:
2005-06-13 22:56:37, disel pisze:
...ustawiam na max temp i cisnienie okolo 60bar ale nie ciagly strumien tylko cos w rodzaju skupionej mgly ciezko to opisac...

60bar to wg ciebie slaby strumien wody
nie to zebym sie czepial no ale )

pozdro

Ktos sie pytał o C20NE.

Mylem kiedys moja Omesie 2.0
Po umyciu nie chciala zapalic. W ogóle.
Z pychu, na holu.

Wypchano ją na parking, a było upalne bardzo lato, sobota.
Przyszedłem dzień później, odpaliłem, troche potrekotał, woda do końca wyparowałą i odjechałem.

W C20NE jest nieciekawy rozdzielacza zapłonu, jest ciężko dostępny do wysuszenia i ma takie szelinki...
Lepiej go zalepic czymś może, i nie kierować wody specjalnie na niego.

Cytat:
wiadomo ze trzeba uwazac na kable i wiazki bo mozna zniszczyc

no to ja sobie daruje bo mam wszędzei kable i wiązki.

Cytat:
2005-06-14 08:45:06, szczuro pisze:
60bar to wg ciebie slaby strumien wody nie to zebym sie czepial no ale ) pozdro

60 bar ustawiam na sprezarce , ale na koncu jest dysza regulowana na ktorej moge nastawic ciagly strumien lub mgle

jezeli nastawic wszystko na max i strumien na calkowicie plaski o szerokosci powiedzmy 5 cm to mozna sciagac lakier

[ wiadomość edytowana przez: disel dnia 2005-06-14 21:07:03 ]

[ wiadomość edytowana przez: disel dnia 2005-06-14 21:07:41 ]