MotoNews.pl

Co ile km na LPG przejechac na benzynie ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gazownicy polecaja co jakis czas zrobic autem pare (?) kilometrow na benzynie, zeby .. auto nie zapomnialo jak sie na tym jezdzi. Bez wnikania w szczegoly po co tak trzeba robic, chcialbym sie dowiedziec co ile km na gazie polecacie tak przejechac ? Czy rzeczywiscie zmienia/poprawia to zywotnosc/prace silnika ? Ile wtedy trzeba najlepiej zrobic na benzynie ? Lepiej w trasie czy wystarczy miasto ?

Cytat:
2005-06-13 21:19:44, gregorb pisze:
Gazownicy polecaja co jakis czas zrobic autem pare (?) kilometrow na benzynie, zeby .. auto nie zapomnialo jak sie na tym jezdzi. Bez wnikania w szczegoly po co tak trzeba robic, chcialbym sie dowiedziec co ile km na gazie polecacie tak przejechac ? Czy rzeczywiscie zmienia/poprawia to zywotnosc/prace silnika ? Ile wtedy trzeba najlepiej zrobic na benzynie ? Lepiej w trasie czy wystarczy miasto ?

po to żeby popracowały troche wtryskiwacze i komp benzynowy nie "zapomniał " jak sie na benzynie jeżdzi.
Kiedyś czytałem taki poradnik że niby co około 4000-5000 powinno sie zrobic ze 100km na benzynie
Ja osobiście zawsze odpalam na brynie, i na miesiąc wyjeżdzam benzyny za około 25-30zł

W Australii mechanicy zalecają 3 baki na LPG i 1 na noPB. Ale ja robie tak jak "SebaE",oprócz tego czasami raz na 500km pojade jakieś 20km na benzynce. Jak na razie odpukać nic nie padło.
Pozdr

Też tak robię i wtryskiwacz czyściutki jak nówka sztuka

Cytat:
2005-06-14 06:23:34, mlac pisze:
W Australii mechanicy zalecają 3 baki na LPG i 1 na noPB. Ale ja robie tak jak "SebaE",oprócz tego czasami raz na 500km pojade jakieś 20km na benzynce. Jak na razie odpukać nic nie padło. Pozdr

Ja slyszałem troszke inaczej (ale od gazowników polskich) 7 baków na LPG i 1 na PB, a robie tak jak wszyscy, zanim silnik nie złapie temperatury, jade na benzynce)

U mnie mam instalke II generacji wiec w taka pogode i temperatry ak mamy teraz to czekam niecala minute na automatyczne przelaczenie na gaz.