MotoNews.pl

PIONEER CZY JVC???????? KTORA FIRMA LEPSZA????????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
pytanie jak w temacie
chodzi mi ogolnie ktore radia sa lepsze, lepiej graja itp.
z gory thx

No stary zbyt ogólne pytanie...jesli chodzi o szczytowe modele to nie przypominam sobie żeby JVC miał jakis model mogący konkurowac z Pioneerowskim DEX P9R. A co do regularnej lini to też chyba stawiałbym na Pionka od 8600 wzwyż. Choc kolega ma JVCa KD-SH 9101 i nie powiem, bardzo przyjemne radyjko i niedrogie.

Pozdro.

Pioneer vs. Jvc - wynik prosty Pioneer

No stary-to raczej nie podlega dyskusjii- jasne że Pioneer!
JA np. od samego początku mam pioneerki i na nic innego bym nie zamienił. Chociaż powiem że raz trafił mi sie Clarion i był również dobry. A co do jvc-moja opinia jest raczej negatywna-kumpel ma jvc-to radio nawet wyglądu niema!-no ale nie chce krytykować , każdy ma swój gust.Ale z mojej strony radziłbym pioneera.POZDRAWIAM.

Być czy nie być. Oto jest pytanie.
Przeglądane przezemnie fora podają przeważnie Pioneer. Jednak słychać też głosy za JVC. Nie miałem okazji posłuchać a jeśli by i nawet to zależnie jakie kto by miał głośniki i tak byłoby różnie.
Pozostaje tylko wygląd i cena. No chyba, że ktoś ma ten komfort iż może posłuchać tego i tego na tych samych zestawach głośników. A i tak nowsze modele to nie to co te starsze.

W kategorii radyjek z niższej i średniej półki: stawiam zdecydowanie na JVC, nie waham się ani chwili Z wyższej nie wiem...
Miałem JVC, teraz mam Clariona, radio w opiniach zdecydowanie bardziej chwalone, a ja jednak tęsknie do JVC.
A co do wyglądu to mówienie że JVC nie ma wyglądu jest raczej śmieszne... Po piersze dlatego ze radio kupuję się nie dla wyglądu, a dla grania, po drugie dlatego że wszystko jest kwestią gustu i konkretnego modelu (każdy wygląda inaczej przecież!)
Może się narażę wielu, ale Pioneera nigdy nie kupię
Celuję w JVC, a jeśli finanse pozwolą to w Alpine...

Cytat:
2005-06-20 16:04:39, MacTB pisze:
W kategorii radyjek z niższej i średniej półki: stawiam zdecydowanie na ... a jeśli finanse pozwolą to w Alpine...

Cholera. Kolejny który spowodował przechył żołądka al`a ster lewo na burt.
MacTB. Jestem skłonny uznać twoją opinię za jedną z lepszych. Przeważnie na forach siedzą goście ze sprzętami za n tyśięcy. Posiadają sprzet z wyższej półki /może ty też/ ale pakują wszystko do jednego worka. Jeżeli ich model jest faktycznie dobry to niekoniecznie oznacza, że ten za parę stów też będzie the best. Ciekawe czy po wakacjach Pioneer nie siądzie na jednej żerdzi z Sony /no może troszkę przesadziłem/.

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz75 dnia 2005-06-21 08:00:47 ]

Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Może to ta pora rzuca się na trzeźwość mojego myślenia
Chodzi Ci o to że wrzucam do jednego worka JVC i Alpine? Możesz wyjaśnić tak abym dobitnie pojął sens Twoich słów?

Cytat:
2005-06-24 02:34:16, MacTB pisze:
Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Może to ta pora rzuca się na trzeźwość mojego myślenia Chodzi Ci o to że wrzucam do jednego worka JVC i Alpine? Możesz wyjaśnić tak abym dobitnie pojął sens Twoich słów?

Nieprzejmuj się Cytowałem tylko twoją wypowiedź. Początek i koniec. Środek sobie znajdzie ktoś zainteresowany. Jestem trudniejszy do zrozumienia niż Norwid.

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz75 dnia 2005-06-24 07:51:24 ]

Oprócz cytowania mojej wypowiedzi dostrzegam również te słowa:
Cytat:
Cholera. Kolejny który spowodował przechył żołądka al`a ster lewo na burt.
MacTB. Jestem skłonny uznać twoją opinię za jedną z lepszych. Przeważnie na forach siedzą goście ze sprzętami za n tyśięcy. Posiadają sprzet z wyższej półki /może ty też/ ale pakują wszystko do jednego worka. Jeżeli ich model jest faktycznie dobry to niekoniecznie oznacza, że ten za parę stów też będzie the best. Ciekawe czy po wakacjach Pioneer nie siądzie na jednej żerdzi z Sony /no może troszkę przesadziłem/.

I chciałbym abyś mi wyjaśnił sens cytowania początku i końca mojej wypowiedzi oraz to co chciałeś przekazać Swoją...

Czytając fora skłaniam się do Pioneera gdyż przeważnie jest polecany. A na żywo nie miałem przyjemności posłuchać JVC i Pionka na tych samych głośnikach. Myślę iż nawet na kilku różnych kompletach głośników nadal wyszły by różnie a dla każdego słuchającego to już zupełnie różnie. Słyszałem tylko Pionka DEH-3730MP na fabrycznych głośnikach. Moje zapatrywania na Pioneera są chyba trochę stronnicze, gdyż przeglądam głównie tematy pt. czy ten Pioneer jest dobry, JVC kontra Pioneer lub odwrotnie itp. tematy. Goście w większości piszą w sensie "JVC dobry mniej lub bardziej ale bież pionka". Jednak z braku pieniędzy upłynęło już trochę czasu gdy zacząłem przeglądać opinie i pomalutku JVC zaczyna przejmować pałeczkę. Więc byłem już prawie nastawiony na Pionnera DEH-3730MP lub DEH-4700MP a tutaj zmiana "lidera" do której też dokładasz /bez urazy/ swoją opinię. I zaczynam się wahać. Na czym tu się opierać. Zmiana trendu, mody. Ktoś gdzieś pisze, że Pioneer jest dresiarski. Pewnie chodziło o delfinki a jak sam piszesz nie chodzi o wygląd tylko jak gra. Chociaż jeżeli ma wygląd to chyba dobrze.

Co do cytatu. To czasem goście wstawiają część wypowiedzi a środek się (...) kropkuje/pomija. Chodzi by zaznaczyć tylko do czyjej i której wypowiedzi się odnosi. Co czasami tak jak w tym przypadku wprowadza nieporozumienie. Więc lepiej dawać pełne cytaty. Co do "jednego worka" to nie to że Ty wrzucasz. Twoje wypowiedzi są jak najbardziej wporządku. Powiedzmy, gość ma x kasy na zakup i w tym przedziale mieszczą się jakieś modele w tej cenie Tu np. JVC i Pioneer. Do jednego worka pakuje się przypadek gdy ktoś wychwala daną firmę posiadając model w jego mniemaniu super, z jakiegoś innego przedziału cenowego i jakościowego porównuje z innym przedziałem. A niestety model tej samej firmy, jednak model nowszy z tej samej półki lub innej może już wcale taki dobry niebyć. Nie mówiąc już o porównywaniu do modeli innych firm.

Może też mam aktualnie problem z trzeźwością myślenia lub przekazywania ich w formie pisanej. No to fajnie żeśmy się dobrali Chyba niebędziemy wałkować tematu czy Ty nierozumiesz lub źle interpretujesz czy ja coś pomieszałem. Sens tematu jest zupełnie inny. Tyle z mojej strony.

OK, już wszystko rozumiem Czyli wracamy do sensu tematu

Wypowiadając się o JVC miałem na myśli niższą kategorię cenową, bo właśnie z takim radiem miałem do czynienia i jego brzmienie bardzo mi się podobało. Co więcej - powiem, że podobało mi się bardziej od Clariona, którego mam teraz a którego miałem okazję słuchać na dokładnie tym samym zestawie, na którym wcześniej grało JVC. Pioneera nie słuchałem na tym samym zestawie, miałem okazję jedynie porównać w innych warunkach, więc autorytatywnie nie wypowiedziałem się, że Pioneer na pewno jest gorszy Ja po prostu stwierdziłem co ja bym wybrał A Pioneer nigdy nie leżał w kręgu moich zainteresowań

Sprawa już załatwiona możliwe iż przez kompromis. Obeszło się bez rozlewu krwi. Chłopak na poziomie

Panowie kwestia ta czy inna firma to będzie temat wieczny. Zresztą przeglądacie fora i temat to czy inne radio ma funkcję repeat. Zresztą na forach byłoby nudno Pomijam wypowiedzi "Ludzie #$#% nie porównujcie ... " firmy tej do tamtych bo to przepaść.Klasa z danego przedziału cenowego jest prównywalna. Zależy praktycznie od słuchu i preferencji użytkownika. Z jakimi głośnikami, wzmacniaczami i jakim samochodzie to gra lub będzie grało oraz jaki to będzie rodzaj muzyki i format audio, mp3 itd. Wiadomo iż nawet mp3 z bitrate 160 może być lepsze niż 192 w zależności jak to było ripowane i kodowane. Bardziej liczy się trwałość/bezawaryjność. Niektorzy mają radio ok. roku i zmieniają /pomijając kwestię iż radio zmieniło właściciela bez jego zgody/. Ci którzy mają już radia i są zadowoleni to fajnie. Poczytajcie różne fora. Już się jest nastawionym na model xxxxx a tu nagle .... zmiana "lidera" jeżeli takowy istnieje. Wielu posiadało radia jednej firmy bo te najlepsze i każdemu plecali. Jednak u kogoś usłyszał inne i Senkju. Zmiana wyznania a może utrata słuchu Wszystkim siwizny przy wyborze sprzętu

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz75 dnia 2005-06-24 19:09:13 ]

No cóż, masz rację, tak naprawdę temat rzeka i co gorsza nie do rozstrzyginięcia. To tak jak decydować czy lepsze jest BMW czy Audi. A jeśli BMW czy Audi to czy Audi A4, A6 czy A8 i BMW serii 3, 5 czy 7... A może Audi S6, albo BMW M5... Kwestia potrzeb i wymagań.

Cytat:
2005-06-24 18:18:32, Grzegorz75 pisze:
Ci którzy mają już radia i są zadowoleni to fajnie. Poczytajcie różne fora. Już się jest nastawionym na model xxxxx a tu nagle .... zmiana "lidera" jeżeli takowy istnieje. Wielu posiadało radia jednej firmy bo te najlepsze i każdemu plecali. Jednak u kogoś usłyszał inne i Senkju. Zmiana wyznania a może utrata słuchu Wszystkim siwizny przy wyborze sprzętu

Dobre spostrzeżenie. W większości przypadków opinie są odwzorowaniem własnych doznań. Ale niewielu jest takich, co przejżeli (odsłuchali) powyżej 50% produktów rynkowych. Tak więc w przewadze są to subiektywne opinie. Mają swoją rację, ale nie odnoszą się do ogółu.

Nie dojdziecie nigdy do porozumienia bo tu w role wchodzi m.in. gust a jak gust to wiadomo jaki kazdy ma

PS. a u ans na forum pustki chcialem zapytac o jakies radio z nizszcej polki ale skoro koledzy tam nizej twierdza ze radio za 1200 zl taniutkie to ja chyba pytac nie bede

bez apelacyjnie JVC ot chocby mozna sobie "poszerzyc sciezki jak to u mnie zrobiłem i gra jak dzikie