MotoNews.pl

Kontrolka paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie zapala sie mi kontrolka rezerwy paliwa nie wiem dlaczego.
Wskaynik od paliwa jest dobry, zarwka kontrolki jest dobra.

a czy strzałka która pokazuje poziom paliwa w baku działa?

tak strzałka pokazująca poziom paliwa w zbiorniku działa.

prawdopodobnie, gdzieś zaśniedziały styki (może w desce rozdzielczej), ale przyczyn może byc wiele... Może po prostu masz dużo paliwa

[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2005-06-15 13:47:38 ]

masz w baku podwójny czujnik. jeden jest od wskaznika a drugi od rezerwy. wwidocznie jeden z nich nie działa. mnie np. nie chodzi wskaznik ale za to rezerwe pokazuje koszt czujnika około 200 pln

Wskaznik paliwa jest dobry
nadmiaru tez nie mam bo wlewem mi sie nie przelewa
a wiem jak wspaniale spaceruje sie z karnistrem do cpn po nafte

Jak kupiłem swojego poniaczka, też chciałem sprawdzić , czy działa lampka rezerwy.
Wziąłem banieczkę 5 l , lejek i jeździłem do kończa . Lampka zapaliła się jak w zbiorniku było ok. 7-8 l paliwa. Wskaźnik leżał już na dole. Jedyna szansa tak sprawdzić . Nie wiele zachodu .

U mnie tez nie dziala lampka rezerwy a dziala strzalka. Najpierw myslalem ze to moze zarowka, ale w warsztacie zrobili spiecie na desce i lampka sie palila zatem powiedzieli ze to czujnik w baku i ze gra nie warta swieczki.

U mnie lampka rezerwy nie pali się od ok 9 lat. Najpierw zapalała się z coraz większym opóźnieniem a potem nagle przestała. Ciągle sobie obiecuję, że się za to zajmę ale zazwyczaj o tym zapominam jak mam wolny czas. Strzałka działa poprawnie aczkolwiek przy pełnym baku tj. zalanym pod korek wskazuje 4/5 a nie max.

przy zbiorniku masz złączkę na trzy przewody. rozepnij potraktuj siakimś wd40. podawaj na kolejne przewody masę (nie pamiętak który konkretnie odpowiada za rezerwę - zwarcia nie zrobisz bo wszystko w tej wiązce załącza masę) i obserwuj czy zapali się kontrolka. jeśli ten obwód jest ok a mimo to nie dziala to przyczyna leży we włączniku. niestety w baku. ale do niego też jest dobry dostęp, przez klapkę w podłodze bagażnika. powodzenia.

Jeżeli przeczyszczenie styków, czy WD 40 itd nie pomogło, to może pomoże coś z tego co przypadkiem znalazłem w książce: Hyundai Pony-Excel - Budowa-eksploatacja-naprawa.

Usterka:
Lampka niskiego poziomu paliwa nie zapala się

Prawdopodobna przyczyna:
1)Przepalony bezpiecznik nr 17(10A) - ustalić przyczynę i wymienić bezpiecznik (to może być to, chociaż np lampka niskiego poziomu płynu ham. i lampka ostrzegawcza ciśnienia oleju też jest na tym bezpieczniku więc jeśli one działają to możesz to wykluczyć)

2) Przepalona żarówka - Wymienić

3) Uszkodzony czujnik poziomu - wymienić

4) Uszkodzona instalacja lub połączenie z masą - naprawić

[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2005-06-20 20:37:50 ]

U mnie też się nie pali ale podejrzewam że przez żarówkę... ciągle się paliła to sie pewnie przepalila...

Piszesz :
Przepalony bezpiecznik nr 17(10A) - ustalić przyczynę i wymienić bezpiecznik - przepalenie bezpiecznika 17 powoduje zgaśnięcie prawie całej tablicy - sprawdź to poprostu go wyjmując. Zresztą... w dalszej części tej książki przy kazdej nie działającej lampce na desce piszą właśnie o tym bezpieczniku.

4) Uszkodzona instalacja lub połączenie z masą - to już bardziej prawdopodobne. Ja np. wkleiłem cały czujnik z tą zakrywaką na poxylinę. Wskazówka pozakuje dobrze, a lampka rezerwy przestała świecić. Wystarczyło oskrobanie kawałka zbiornika do metalu i połączenie z pinem 1 we wtyczce - działa.

Witam
Testuję kontrolkę rezerwy paliwa, wskaźnik jest już prawie na dole pod czerwoną kreską, a on dalej jeździ. Mam pytanie czy w Ponym kontrolka rezerwy paliwa zapala się na czerwoną kreską czy pod nią.?