Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BabciaEwa TOYOTA FRIEND Mitsubishi Mirage Kraków | 2005-06-15 15:16:18 W mojej przegub chrupie już 5 lat.... ![]() |
Strato TOYOTA DRIVER toyota Corolla 1.6Si Katowice | 2005-06-16 08:07:26 a moze cos ze sprzeglem.... |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-06-17 09:13:08 Przegub który jest u Ciebie do wymiany to najprawdopodobniej ten przy kole - zewnętrzny ośki. O nim pisze mirwin i BabciaEwa.
Nie sądze, aby przegub z luzami powodował takie drgania przy ruszaniu... Piszesz, ze wymieniałeś świece. A przewody? Pozdrawiam |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2005-06-17 12:44:07 A może sprawdzić zapłon i luzy na zaworach. A jak ruszasz na benzynie to tak samo się dzieje? |
![]() kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2005-06-17 13:39:22 MisiekII nie wymieniałem przewodów.
Gazownik stwierdził że świece warto wymienić, ale przewody są dobre i nie potrzeba wymieniać.Poza tym są drogie, bo ok. 200 zł i nie ma się co pakować w koszty. Nie jestem fachowcem, a skoro gaziarz tak mówi to chyba wie co mówi i nie wymieniłem. Co do przegubu, bo nie za bardzo wiem o którym piszą mirwin i BabciaEwa, to czy chodzi o ten, który wchodzi w skład półośki?? Czy taki który łączy (nie jestem pewien) wahacz z kołem? On wygląda mniej więcej jak fajka do palenia ![]() Tylko że on nie bierze udziału w kręceniu kołem a szybkośc stukania jest właśnie proporcjonalna do prędkości ![]() Mam nadzieję że nie namieszałem i wiesz o jaki przegub (ta fajka ![]() mirwin nie jeździłem długo na benzynie, bo niedługo po kupnie założyłem gaz ale nie zauważyłem żeby takie coś działo się zanim założyłem gaz.Sprawdzę dzisiaj. A jeśli tak się dzieje tylko na gazie to co może być przyczyną?? Źle ustawiony gaz?? |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2005-06-17 14:53:02 A jaki masz silnik w tej Starletce. bo jak na wtryskach to radze odpalać na benzynie by wtryskiwacze się smarowały a i benzyne trzeba wozić by nie nawalila pompa benzynowa gdyż zanurzona jest w benzynie w baku i też sie nia smaruje.
A co do przegubu to jak na zakrętach Ci stuka po przyspieszeniu to ten przegób na półosi. Ten drugi wydaje stuki podczas wolniutkiej jazdy po nierównościach. A gazownik sprawdzał miernikiem kable czy "na oko". Kable made in USA z końcówkami polskimi kosztuja 50 PLN, a w BOSCH-u pewnie ok. 100 PLN. Jak są gdzieś przebicia na kablach to b.niedobrze dla gazu szczególnie gdy auto jest nagrzane lub z rana gdy jest wilgoś. Zacznie Ci w końcu strzelać. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-17 22:25:16 Jeśli stuka przy ruszaniu na maksymalnie skręconych kołach to jest to przegób zewnętrzny półośki!!!
Co do takich "kangurów" to bym chyba postawił na układ zapłonowy czyli kable, świece, (kopułka, palec jeśli jest) Ewentualnie jeśli to się dzieje na gazie może silnik krokowy coś świruje! A od przegubu raczej drgań nie będzie jeśli są one przy ruszaniu to prawdopodobnie sprzęgło. Pozdro. P.S. opisz trochę dokładniej te usterki będzie łatwiej pomóc! |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-06-18 12:29:00 Aby było jasne..
1-przegub wewnętrzny 2-przegub zewnętrzny (to on zapewne stuka) 3-sworzeń wahacza (fajka ![]() ![]() Jakby co to nie moja tojka! ![]() Pozdrawiam |
![]() kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2005-06-18 17:59:44 Qrde, MisiekII miałem zrobić to samo ale nie mogłem dorwać cyfrówki ![]() Dla mnie 3 na zdjęciu to też sworzeń ale w książce opisany jest jako przegub ![]() mirwin, zawsze odpalam na benzynce, wiem o pompie i w zbiorniku zawsze jest trochę benzyny.A silnik mam na wtrysku.Co do kabli to nie wiem jak je gazownik sprawdzał. Gdybym miał zmienić to jakie polecacie??Rozmawiałem ostatnio z gościem i mówił że założył do swojej Starletki jakies silikonowe kable za 230 zł.Nie rozglądałem się za kablami i nie orientuję się jakie sa dobre i jakie ceny.Jeśli sie orientujecie to doradcie proszę. Sprawdzałem tez kopułkę i te bolce z którymi styka się palec sa już niexle wytarte.W ogóle gdy ją rozebrałem zdziwiłem się że auto chciało palic tak były zasniedziałe ![]() I tu jeśli możecie to doradźcie jaką warto kupić. Pozdrawiam |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-18 22:30:00 Kable polecam orginalnekoszt ok.360 zetów
Jeśli chodzi o zamienniki to polecić mogę jedynie NGK i jeśli się zdecydujesz na NGK to kup kpl. znaczy kable, świece, kopułkę i palec rozdzielacza. Sworzeń dolny= przegub kulowy zakryty! Pozdro. |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-06-19 00:38:29
Ja nie mam cyfrówki... wziąłem zdjęcie z allegro. Trzeba sobie radzić ![]() Pozdrawiam i słuchaj Kafiego. |
![]() kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2005-06-20 08:53:32 Wielkie dzięki za informacje.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie.Co sądzicie o częściach z JC?? Warto tam kupować? Nie pytałem jeszcze u siebie w mieście o części NGK ale w razie gdyby były problemy to pytam o JC. Pozdrawiam |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2005-06-20 10:54:18 w JC maja duzo dobry czesci najwazniejsze zeby napis JC na czesci byl przed numerem (znaczy wtedy ze only japan) a jak ponumerze to znaczy ze to zamiennik produkowany w taiwan, chiny itp.
Sa rzeczy ktore warto kupic np. kopulki i palce rozdz. YEC, elementy hamulcowe KASHYAMA, sprezyny SPLINTEX-a, sprzegła NKK oczywiscie takie rzeczy jak np. uszczelki czy swiece to tylko ASO a np. elementow zaiweszen gumowych warto poszukac w innej sieci sprzedeazy np.Inter-Team (SWAG-i czy LEMFORDER-y) ale to zalezy jakiej czesci sie konkretnie szuka ![]() |
![]() kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2005-06-20 13:25:57 Na dzień dzisiejszy chciałbym wymienić, może nie od razu (kasa ![]() kable WN, kopułkę, palec rozdzielacza i pasek rozrządu. Na liczniku jest już 178 kkm.Nie wiem kiedy pasek był wymieniany, więc dla pewności wolę nie czekać do 200 kkm i wymienić teraz. Z pozostałych części (choć muszę się jeszcze upewnić czy faktycznie jest spalony) będę potrzebował silnik do tylnej wycieraczki.Gdy próbuję ją uruchomić słychać jakby stycznik z tyłu (takie cyk cyk ![]() Poza tym zastanawiam się nad przegubem zewnętrznym ![]() I to by było chyba tyle ![]() Kafi poleca kable, kopułke itd, firmy NGK.
W takim razie jeśli możesz doradź co gdzie (warto) i za ile z tych części które wymieniłem ![]() Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam. |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2005-06-20 14:51:57 Mam sinik 2E-E 1300 12V:
kable za 50PLN (kable USA koncowki zaciskane w Polsce) kopulka JC palec rozdzielacza JC Za kable i kopulkę NGK to niezle zaplacisz, wybor nalezy do ciebie i tak jak jezdzisz na gazie to czesciej musisz wymieniac kable WN. A dlaczego gazownik nie wspomnial Ci o sprawdzeniu kopułki i ewentualnej wymianie? Kabli JC nie polecam mialem i byly do bani. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-20 17:43:08 hm.............
Pasek mitsuboshi. Rolki polecam SKF Co do wycieraczki z tyłu jeśli cyka to może tylko nakrętka na ramieniu się poluzowała. Pozdro. Aha kable jak dobrze pamiętam 216zł. kopułka 78zł. palec coś koło 50zł. świece 50zł. rozrząd ze 200zł. przegób koło 200zł. To są ceny z głowy więc mogą się nieco różnić! |