Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bugalon olsztyn | 2005-06-15 16:44:44 jak mam placic za ksiazke 50 zeby sobie sprawdzic w niej rezystancje cewki to wole druga cewke kupic, przynajmniej bede mial na zapas jak stara bedzie sprawna. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-06-15 16:50:56
cewka 4226 Zelmot Rezystancja uzwojenia pierwotniego (temp 20*C) - 0,70...0,80 Ohm Rezystancja uzwojenia wtórnego (temp 20*C) - 10,5 +/- 10% KOhm* *obecnie 6,4 kOhm +/- 15% Robreg twoja odpowiedź godna człowieka z wiedzą, który chce się nią podzielić |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2005-06-15 16:53:17 typ cewki: 4226.0.000.1
rezystancja uzwojen: - pierwotnego: 0,7-0,86 ohm - wtórnego: 5440-7360 ohm |
bugalon olsztyn | 2005-06-15 16:54:38 Wielkie dzieki, juz tracilem nadzieje ze jest tu ktos, kto sie zna na rzeczy. Jestem zobowiazany. Pozdro. |
![]() Ambrosios Miłośnik FSO Warszawa | 2005-06-15 17:06:08 A szukales przez google?
W ciagu 5 minut udalo mi sie znalezc: http://www.hondapl.org/technika/wtrysk/cewka.html http://www.zelmot-handel.com.pl/produkty/elektrotechnika/cewki.asp?j=p Swoja droga jak chcesz cos naprawiac to wypadaloby kupic ksiazke napraw i miec telefon do zaprzyjaznionego sklepu / mechanika / elektryka, zeby wiedziec co ile kosztuje, jakie ma parametry i czy oplaca sie samemu naprawiac. Tak jest najszybciej i najwygodniej. p.s. Jak prosisz o pomoc to podawaj rocznik i typ silnika. Latwiej bedzie znalezc brakujace informacje. [ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2005-06-15 17:09:57 ] |
profil-usunięty | 2005-06-15 17:22:05
LifeGuard, ja nie mam wiedzy katalogowej, od tego mam książkę która zawsze leży pod ręką jak grzebię przy samochodzie - bo od tego ona jest... co poradzę, że jestem w pracy. Podałem rozwiązanie pośrednie, które jest najlepsze z możliwych (nie mów, że Ty parametry cytowałeś z pamięci ![]() Zdrówka! ![]() |
bugalon olsztyn | 2005-06-15 17:34:25 dzieki ze odpisales ale to co znalazles na googlu jest nic nie warte - odwiedzilem te strony wczesniej. Jesli ktos mi rezystancje podaje w Watach i to do tego jest to rezystancja nie tego uzwojenia ktorego powinna byc, to ja takim danym nie wierze bo moge mojemu autu kuku zrobic. A naprawialem juz dziesiatki aut i mam niezbedna wiedze do tego aby sobie poradzic samemu, czasem jednak dokladne dane sa potrzebne. Wybacz ze nie kupuje ksiazki do kazdego z naprawianych aut po to zeby zobaczyc tylko jedna cyferke. Rodzaj silnika powinienem podac to fakt. Napisalem jednak ze zaplon jest bez przerywacza, a to juz powinno mowic samo za siebie. Poza tym mam problem w innym aucie niz polonez, ale z taka sama cewka ![]() Pozdro. |
profil-usunięty | 2005-06-15 17:54:40
Bugalon - rezystancja wyszła im pewnie w Watach bo wielka litera W w windowsowej czcionce Symbol odpowiada znakowi Omegi czyli Ohma (a pewnie ichnią stronę www robił szpecu) ![]() ![]() ![]() Poza tym przyznaję rację, czasem net przez to jest wygodniejszy niż wydawanie na kolejne książki.... Pozdrówka RobReg |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-06-15 18:02:24
nie no cos ty, nawet nie wiedziałbym jakie rzędy wielkości wielkości w ohmach podać. Akurat pod ręką był Trzeciak ![]() ![]() |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-06-15 18:03:41
no masz ! Witaj Bugalon z Forum Golfa ! ![]() ![]() Ja tez tam czasem bywam ![]() Masz racje - cewa z poldka pasuje pod wikszosc Gofrów ![]() |
bugalon olsztyn | 2005-06-15 18:05:15 ueee nie o golfa chodzi ![]() |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-06-15 18:07:09
A bo masz taki sam nick i z jego rejonów pochodzisz ![]() Pozdrówka ![]() |
bugalon olsztyn | 2005-06-15 18:10:51 no bo to ja ![]() ![]() |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2005-06-15 18:24:11 W samarii to najpewniej tzw komutator (bo ta z ruska nazywają moduł) poszedł, to typowe uszkodzenie. Po co Ci rezystancja? Cewka albo jest spalona albo przebita a czy ma na pierwotnym 0,6 czy 1 om to nie ma takiego znaczenia. Nawet jak zarzucisz cewkę 3 omową od przerywacza to układ będzie pracował tylko zmaleje energia iskry (taki jest zresztą sens stosowania cewek niskooporowych - wzrost energii wyładowania, wartość WN to druga sprawa). Na próbę zamiast cewki radzę założyć żarówkę i jak będziesz kręcił rozrusznikiem to zarówka musi migać. Jak nie miga to padł: komutator (moduł), lub hallotron w aparacie lub tylko okablowanie. Jeżeli auta ma złodziejkę to trzeba ją na razie zewrzeć bo mogą być przez nią jaja. Szkoda że z daleka jesteś bo moduł mam nowy i mogę Cię poratować - mogę podać komuś kto podjedzie do wylotu na Poznań z Wa-wy. Aparatu nie mam ale jak hallotron padł to tylko szrot ratuje albo giełda w Słomczynie - cały aparat trzeba kupić.
W razie czego kontakt na telefon z profilu. [ wiadomość edytowana przez: predki dnia 2005-06-15 18:26:03 ] |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-06-15 18:26:55
kolega jest z Olsztyna ![]() ![]() |
bugalon olsztyn | 2005-06-15 18:33:51 pierwsze co zrobilem to wymienilem modul. Jest nowka ale to kompletnie nic nie zmienilo bo dalej auto nie chodzi. Podejrzenie padlo na cewke. Na uzwojeniu pierwotnym mam powyzej 4 omow a na wtornym niecale 3 kilo. Na razie nie chce jej kupowac w ciemno (bo tak naprawde te wartosci powinny gwarantowac prace silnika). Martwi mnie czujnik halla bo przy kreceniu rozrusznikiem wlasnie sygnal odbierany z niego zupelnie sie nie zmienial (jakies dziwne 7V ciagle). Mozna kupic sam czujniczek do aparatu zaplonowego (25 zlotych sztuka) i sobie wymienic. Probelm w tym ze to nie moje auto a usterke chce tak namierzyc zeby nie kupowac wszystkiego po kolei w ciemno. Dzieki za info, pozdrowka. |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-06-15 18:41:14
3 kiloOhm to troche mało na wtórnym. Ale to ruska cewka - cuda sie zdarzają ![]() ![]() |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2005-06-15 18:44:53 Hallotron jest zasilany napięciem ok 5 V (może w samarii jest to 7 V nie mam gdzie sprawdzić) Sprawdź to napięcie. Na wyjściu hallotronu powinny być impulsy w czasie kręcenia rozrusznikiem, jak nic się nie zmienia to prawdopodobnie padł hall. Można wyzwolić moduł impulsami masy podawanymi na pin który jest połaczony z wyjściem hall. Zwal kabel WN z cewki i kawałkiem przewodu dołaczonym na masę dotykaj wtyczki od aparatu do pina na którym nie ma żadnego napięcia (pomierz gdzie jest masa, gdzie plus i ten trzeci to sygnał) Musi przeskakiwać iskra przy dotykaniu i odłaczaniu kabelka z masą. To ostatecznie powinno wyjaśnić wszelkie wątpliwości co padło. Ile dałeś za komutator? Wiem że warto go wozić na zapas bo potrafi wysiąść w dowolnym momencie więc to się przyda. Podobnie hallotron - 25 zeta to nie jest majątek a warto mieć pod ręką w razie czego. |