ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam w E36 Kontrolke ABS (czyli chyba sam ABS jest) która sie zapala jak przekręcam kluczyk. Po odpaleniu auta konktolka gaśnie, slychać klikniecie i pedał hamulca lekko sie porusza (czyli ABS chyba jest). Ale przy jeździe auto nie zachowuje sie jak by był ,przy hamowaniu na ABSie powiono sie odczuwać czy pedał hamulca "wibruje", prawda czy sie myle

Cytat:
2005-06-16 12:05:47, Wielebny pisze:
Mam w E36 Kontrolke ABS (czyli chyba sam ABS jest) która sie zapala jak przekręcam kluczyk. Po odpaleniu auta konktolka gaśnie, slychać klikniecie i pedał hamulca lekko sie porusza (czyli ABS chyba jest). Ale przy jeździe auto nie zachowuje sie jak by był ,przy hamowaniu na ABSie powiono sie odczuwać czy pedał hamulca "wibruje", prawda czy sie myle

no przy ostrym hamowaniu powinieneś odczuwać pod nogą to specyficzne działanie ABSu,no a jak tego nie ma to chyba coś jest nie tak?Tak mi się wydaje,zobaczymy co napiszą inni forumowicze!Pozdro!

Wjedź gdzieś gdzie jest żwir i zahamuj do deski i powinnieneś wtedy odczuć lekką wibracje na pedale hamulca. Podczas hamowania na asfalcie raczej tego się nie czuje/

Cytat:
2005-06-16 14:11:46, Aldik pisze:
Wjedź gdzieś gdzie jest żwir i zahamuj do deski i powinnieneś wtedy odczuć lekką wibracje na pedale hamulca. Podczas hamowania na asfalcie raczej tego się nie czuje/

na asfalcie ja też słabo czuje działanie ABS-u, na żwirze tak jak Aldik mówi jest znacznie mocniej odczuwalne.pzdr

abs najlepiej sprawdzic na śliskiej nawierzchni, to chyba normalne. podczas takiego testu koła nie powinny się zablokować a pedał hamulca powinien uderzać cię w stopę z częstotliwością około 10 uderzeń na sekundę.
pozdrawiam

Cytat:
2005-06-16 12:05:47, Wielebny pisze:

nie jestem pewnien ale nie bylo chyba E36 bez ABS-u wiec co najwyzej mozesz miec zepsuty. ale tak jak mowi Marcin najlepiej na śliskiej nawierzchni sprawdzic

Cytat:
2005-06-16 16:12:33, sieka pisze:
nie jestem pewnien ale nie bylo chyba E36 bez ABS-u wiec co najwyzej mozesz miec zepsuty. ale tak jak mowi Marcin najlepiej na śliskiej nawierzchni sprawdzic

chyba byly bez, byly nawet bez wspomagania (na 100%) ale to tylko sedany.

Cytat:
i pedał hamulca lekko sie porusza

pierwsze słysze

Jak przy 200km/h walniesz po klockach to i na suchym poczujesz wibracje

Cytat:
2005-06-16 22:11:56, VANOS pisze:
pierwsze słysze Jak przy 200km/h walniesz po klockach to i na suchym poczujesz wibracje

moze chodzi mu o odbijanie hamulca pod noga jak traci przyczepnosc, slychac tez takie pstrykniecia

Cytat:
Po odpaleniu auta konktolka gaśnie, slychać klikniecie i pedał hamulca lekko sie porusza (czyli ABS chyba jest)

Jemu o to chodzi, Tolo masz coś takiego???

Cytat:
2005-06-16 22:32:33, VANOS pisze:
Jemu o to chodzi, Tolo masz coś takiego???

takie klikniecie jest ale to chyba pompa paliwa, a pedal sam sie nie porusza hehee

u mnie też coś klika i kontrolka gaśnie po pewnym czasie, ale z pedałem nic się nie dzieje, przynajmniej nie zauważyłem

no to wszyscy naraz naciśnijcie hamulec i włączcie stacyjke a poczujecie ruch pedału

Cytat:
2005-06-17 09:22:46, hz10 pisze:
no to wszyscy naraz naciśnijcie hamulec i włączcie stacyjke a poczujecie ruch pedału

ja nie mam zwyczaju trzymac wcisnietego hamulca przy odpalaniu i nie zauwazam tego, to jakis dziwny zwyczaj ale moze i sie zgadzac ze sie poruszy.

WITAM!
Na stestowanie ABS-u najlepsza jest lużna nawierzchnia,choć przy ostrym hamowaniu na asfalcie też zadziała-to urzadzonko działa zawsze,a gdy jedno z czterech kół straci ruch obrotowy i zablokuje się to jest to odczówalne na reakcji pedału.Jeżeli nie gaśnie kontrolka to znaczy że 1 z 4 czujników ma zwarcie do masy.Natomiast odpalanie na wciśnietym hamulcu pozwala nam stwierdzić czy wspomaganie działa a nie ABS.U ciebie może być problem z urządzeniem przeliczającym lub z zaworami upustowymi ciśnienia płyny hamulcowego.Jednak że system samodiagnostyki ABS wykrył by to i zamonitował zapaleniem się lampki na stałe lub poprostu nie zgasła by ci.
POZDROWIONKA

ABS mi działa. Na tzw szlace nasisnołem hamuled do oporu - wyczułem wibracje na pedale hamulca oraz ewidentnie było słychać jak ABS pracuje.