MotoNews.pl

Czym wyczyścić zbiornik paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
poradźcie i to szybko bo jestem w trakcie, rozkręciłem zbiornik i próbuje go wyczyścić, wlałem pół litra płyny do czyszczenia silników i mieszam,częśc już wypłukało ale pozostała milimetrowa maź na ścianach, wcześniejszy właściciel musiał coś wlać, czym to dobrze wyczyścić? jakieś domowe sposoby? może kreta do czyszczenia kanalizacji? pomóżcie!

nikt nic nie wie? może denaturat, rozpuszczalnik.

zdaje mi się, że takie rzeczy to się najlepiej benzyną czyści, no chyba że są jakieś specjalne środki do tego celu

[ wiadomość edytowana przez: druidek dnia 2005-06-16 19:28:25 ]

Osobiscie wlałbym jakiegos odrdzewiacza albo cos innego do trawienia blachy. A jak jest w takim stanie to bym nie oszczedzał tylko kupił nowy plastikowy za pare zeta. Jak ten muł na dole bedzie sie dostawał do silnika to tylko filozofowaie tego swiata wiedza co sie bedzie działo. I jeszcze jedna opcja niewiem czy tak mozna ale ja bym tak zrobił. Jezeli masz bak spawany to na spojeniach go przeciac na dwie czesci potem wyczyscic a potem pospawac ale to kupa roboty.

kupa roboty jak bym obcinał go,wczoraj dałem płyn do mycia silników, na noc wlałem 2 litry rozpuszczalnika, jak to nie pomoże to wleje jakiś żrący (kret) do kanalizacji i pod wysokim ciśnieniem oczyszcze.prosze o dalsze sugestie.

rozpuszczalnik też nic nie dał, jedynie troche rozpuścił, na dzisiejszą noc wlałem 2 litry środka odrdzewiającego i odtłuszczającego, 2 krety, i pół litra płynu do mycia naczyń. Wszystko to wymieszałem i pozostawiłem na noc, wcześniej co jakiś czas chodziłem i telepałem bakiem. Ktoś wie jak inaczej oczyścić?

Musze Cie zmartwic, ale odsawiles okropna kaszane, z mieszaniem tych substancji.

Kret zawiera wodorotlenek sodu, czyli sode kaustyczna, dobra do wytrawiana rdzy i metalu, ale co gorsza moga Ci powstac kolejne nierozpuszczalene osady w baku, jesli przereaguje z plynem, rozpuszczalnikiem i tak dalej. Jesli cos stosujesz to pojedynczo!

Nie mam pojecia co to moze byc za substancja w baku, ale cos mi sie widzi, ze czeka Cie mechaniczne czyszczenie. Tylko jak to zrealizowac?

Probowales samego ACETONU? Tylko pamietaj, ze aceton niszczy plastik i gume.

z acetonem jutro poprubuje jak nie rozpuści. pisałem wcześniej ale nikt nie odpisywał, jest metoda aby kamyczki wrzucić i telepać zdrowo,mam nadzieje że nie powstaną nowe osady.Dzięki za porade. Taki przyjechał z Niemiec, filterek był tak zapchany że nie miał wogule siły, następnym etapem będzie wymiana filtra, czyszczenie pompy i wtryskiwaczy specjalnym płynem. Liqui Moly diesel albo jakiś podobny. Jak jutro nie będzie bak oczyszczony to kupie drugi...Dzięki wielkie.

wiesz co
ja zajmuje sie gastronomia i stosuje rozmaite kwasy do czyszczenia zmywarek i piecy ale raczej ich nie kupisz w sklepie
kup sobie w sklepie VC do grili to taka duza butelka bodajrze niebieska sa rozne rodzaje VC 150 i takie tam ale ty kup do grili
a potem jak nie puscie do konca do karcher ale z ciepla woda taki od prawdziwego zdazenia na min 150 atmosfer i nie ma misia jak co to pisz

Mysle, ze sposob jaki zaproponowal ci "mmmmat" moze byc dobry.

Jesli to nie pomoze, to tak jak sam piszesz, kamyczki, piasek i jakis sposob by wywolac mocne krazenie tego w zbiorniku. Na wytrzasanie reczne nie wystarczy Ci sily i czasu Karcher 150atm moze tez byc niezly.

Powodzenia

maź ta schodzi dobrze ale zostało jej jeszcze troche, w palcach zachowyje sie jak mokra mąka,dobrze nie trzyma sie powierzchni,lekko sie zmywa...jest koloru rdzy.

szkoda ze nie jestes z bliska to bym cui to potraktowal karcherem jedz na konkretniejsza myjnie lub do warszatu co maja karcher z ciepla woda i ci to wyczysci ze hejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj