Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Miras20 Libiąż | 2005-06-16 23:59:00 mam ten model przed elegantem niewiem jak to sie zwie FL |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2005-06-17 00:03:57 niby banał ale jak niemas zpojecia to daj na jakis serwis czy cos. zarówka to jest i tak chuj - najlepszy stroboskop |
![]() pterock F&F MEMBER czarny horhe 126p i ... Kraków | 2005-06-17 00:12:53 nalepiej zrob to tak?
wez swiece zaplonowa, podepnij ja do jednego z kabli wys. napiecia, i przyluz gwintem do masy (metalowej czesci) wlacz zaplon, i teraz tak: poluzuj srube aparatu zaplonowego i krec nim tak zeby w momencie spotkania sie kresek na kole pasowym (musisz nim zakrecic) i obudowie rozrzadu pojawiala sie iskra na swiecy.... (pamietajk zeby auto nie bylo na biegu. i powodzenia |
Miras20 Libiąż | 2005-06-17 00:17:23 tzn. ustawić aparat i kręcić kołem jeśli iskra się nie pojawi to przestawić znowu aparatem o jedno ? itd. ?? |
![]() 5Turbo F&F Wolny Słuchacz :) Promot Mondial 84 & ... Zabrze | 2005-06-17 11:39:37 Zawsze mozna ustawic zaplon na sluch ![]() |
toki F&F Sympatyk bąbel 899/frontera Warszawa/Legionowo | 2005-06-17 11:50:02 Leju, jak mozesz napisz jak sie ustawia ta lampą ![]() |
![]() KrauzeR (S) Furious Moderator 126p Kraków | 2005-06-17 12:00:39 przy ustawianiu na sluch trzeba uwazac zeby sie nie pomylic ktore iskre sie slyszy... czy ze swiec czy z aparaty zaplonowego z platynek ![]() |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2005-06-17 13:00:57 ...chyba ze sie ma w flu cewke dwubiegunowa ![]() |
![]() schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2005-06-17 13:03:58 Tylu doradców , a tak na prawdę to chyba nikt z nich w życiu nie ustawiał zapłonu , albo ustawił tak , że daj Boże zdrowie . Po pierwsze : żarówką ustawicie jedynie statyczny kąt wyprzedzenia zapłonu , a w związku z tym , ze nigdy tak na prawdę nie wiadomo , co lejecie do baku - niewiele to daje ! Stroboskopem już lepiej , bo można ustawić wyprzedzenie zapłonu dla pracujacego silnika , ale znów g.... z tego bo silnika nie obciążonego . Poza tym ilu z was ma lampę stroboskopową ? Najlepiej to w ogóle na hamownię i pod komputer go ...
Zróbcie tak : Najpierw ustawić przerwę na przerywaczu ( jak ktoś go ma ) , uruchomić silnik i albo niech się grzeje na wolnych obrotach przez kilka minut , albo przejechać nim kilka kilometrów , żeby był dobrze ciepły . Zwolnić do 30-40 km na godzinę , wrzucić 4 bieg i gaz w podłogę . Jak zacznie klekotać ( ten odgłos to nie zawory jak mówią niektórzy , tylko spalanie stukowe ) , to zapłon trzeba lekko opóźnić i próbę powtórzyć , jak nie klekota - przyspieszyć zapłon . Ma prawo przy wciśnięciu gazu lekko 3-4 razy zaklekotać . Tą metodą ustawicie silnik do konkretnego składu mieszanki i konkretnego paliwa , więc nie zdziwcie się , jak uda wam się zatankować jakiegoś syfu i znów zacznie się tłuc . |
![]() maly_fiat K-shell 126p Lublin | 2005-06-17 13:22:22 moim zdaniem wszystkie rady zafshe sa przydatne... ale z tego co czytalem to kazdy ma racje.... ![]() ![]() |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2005-06-17 16:05:37 A ja mam lampe stroboskopową, aparat zapłonowy i nawet szczelinomierz.
Ustawiałem zaplon na żarówkę i na lampę stroboskopową no i w dodatku lałem różny syf na Katowickich stacjach i moje autko jeździło. Moje zdanie jest takie: Ilu użytkowniko-mechaników malucha tyle różnych teorii |
![]() gumbas5 F&F Sympatyk ![]() German Style Katowice | 2005-06-17 17:02:15 ja mam ustawione na słuch i śmiga jak ta lala, żadnych stukowych, żadnych samozapłonów (no może czasami jakiś sie zdarzy jak jest silnik moooocno nagrzany) ![]() ----------------- jakiś lepszy cwaniak... matkę wozi z tyłu... |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-06-17 20:07:25
Zgadzam sie można też pod górkę testować. No i przyspieszamy kręcąc w lewo a opóźniamy w prawo. Tylko minimalnie a nie po pół obrotu ![]()
Tłok musi być u góry jak się znaki zgadzają co nie znaczy że musi byc wtedy praca na 1 cylindrze ![]() |
![]() Zielik ASTRA I white HB Ostrów Mazowiecka | 2005-06-17 23:11:32 ... a jak jest rozciagniety łańcuszek to też fabryczne zalecenia są nie za bardzo poprawne.
U mnie nigdy nie miałem problemu z tym żeby nie chciał zapalić ze względu na przestawiony zapłon. Zawsze chodził nawet jak był duuużo przekręcony w którąś stronę. Dało mi to szansę na ciekawe eksperymenty, jak zachowuje się autko na określonym koncie wyprzedzenia i naprawdę kombinując z zapłonem można świetnie poznać jak to jest z pracą silnika. Z tym że płytki aparaty zapł nigdy nie czyściłem... zawsze wymieniałem na nową jak się za bardzo przypaliła!!! Ale wracając do ustawiania zapłony, raz go tak podkręciłem że ciężko ruszył z miejsca i kichał w gaźnik, ale za to na III biegu bez problemu bujałem go do 120. Innym razem zachciało mi się sprzelania w tłumik... i owszem... na dole ładnie się wkręcał za to na wyższych był mulasty, ale jak się puściło gaz to walił metrowe marchewy. Naprawdę radzę potestować. Później nawet nie będziecie szukać żarówek... nie mówiąc o lampach ![]() ![]() ![]() |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-06-17 23:27:52
co daje jakieś 8000 rpm ![]() ![]() |