MotoNews.pl

Czy po wyłączeniu silnika podnosi wam się temperatura?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
To nowy temat o którym jeszcze nikt nie pisał,wydaje mi się dość istatny.Wszyscy wiemy że należy dbać o to by auto się nie przegrzewało,problem w tym że za kazdym razem gdy wyłącze silnik i po paru minutach (2-3) przekręce stacyjkę by sprawdzić jego temperature,okazuje się że owa temp. czasem skacze do nastepnej kreski.(do 3)
Czy to normalne??? (Visco i tak nie będzie pracować po wył. silnika :/ )

to jest normalne ze temperatura plyny nieznacznie wzrosnie w opisanej sytuacji ale ja obecnie nie spotkalem sie jeszcze aby wskaznik doszedl az do nastepnej kreski
jest to spowodowane tym iz temperatura z glowicy musi byc jakos odprowadzona a wiadomo ze jak plyn stoi w miejscu i ni chodzi po obiegu to jego temp wzrosnie
aby zapobiec klopota ktore moga z takiej sytuacji wyniknac nalezy pamietac aby po ostrym katowaniu silnika (zwlaszcza w upalne dni) nie gasic go odrazu po skonczeniu jazdy ale pozwolic mu dojsc do siebie na wolnych obrotach albo poprostu ostatni kilometr przejechac spokojnie

U mnie też wskazówka wychyla się dalej ale nie aż do następnej kreski, zaraz po odpaleniu wraca do pionu

dzięki chłopy uspokoiliście mnie,u mnie czasami się waha temp. wiec to pewnie dlatego dalej sie wyhyla z reszta to bylo zadko....

i z tego punktu widzenia wisco nie jest najlepszym rozwiązaniem. wentylatory elektryczne pracują mimo wyłączenia stacyjki do momentu aż temperatura spadnie do określonego poziomu. w przypadku wentylatora na wisco chłodzenie odbywa sie tylko grawitacyjnie. dlatego w silnikach z wentylatorem na wisco nieznaczny wzrost temperatury po zgaszeniu silnika nie jest czymś dziwnym.
pozdrawiam

mam podobnie

i sie juz zaczalem zastanawiac co jest nie tak z moim m-40 1.6
pozdrawiam

w instr. BMW jest napisane że pomiedzy niebieskim a czerwonym polem TEMP. PRACY SILNIKA jest w porzadku,a wszyscy pisza ze wazne by byla stala :/

Cytat:
w instr. BMW jest napisane że pomiedzy niebieskim a czerwonym polem TEMP. PRACY SILNIKA jest w porzadku,a wszyscy pisza ze wazne by byla stala :/

czasem w korkach np temperatura wzrasta powyżej poziomu takiego jaki jest podczas normalnej jazy. jeśłi wskazówka mieści się w podanym przez ciebie zakresie to jest ok. podczas jazdy zazwyczaj temperatura jest stała, wskazówka praktycznie nie rusza się. oczywiście mowa o sprawnym układzie chłodzenia.
pozdrawiam

.
Cytat:

. wentylatory elektryczne pracują mimo wyłączenia stacyjki do momentu aż temperatura spadnie do określonego poziomu
WITAM!!! nie wszystkie samochody tak mają. pozdro

Cytat:
nie wszystkie samochody tak mają.

to prawda. dzięki za zwrócenie uwagi.
pozdrawiam

Cytat:
2005-06-17 18:31:11, karton pisze:
To nowy temat o którym jeszcze nikt nie pisał,wydaje mi się dość istatny.Wszyscy wiemy że należy dbać o to by auto się nie przegrzewało,problem w tym że za kazdym razem gdy wyłącze silnik i po paru minutach (2-3) przekręce stacyjkę by sprawdzić jego temperature,okazuje się że owa temp. czasem skacze do nastepnej kreski.(do 3) Czy to normalne??? (Visco i tak nie będzie pracować po wył. silnika :/ )

U mnie nieznacznie wzrasta (tylko wtedy, gdy jest bardzo gorąco i jechałem bardzo wolno (albo korek). Na wiosnę zauważyłem taki objaw przy +20stC. PO wymyciu chłodnicy (wąż i pod ciśnieniem wypłukanie syfu z radiatorów, muchy, trawy błoto itp. objaw ustąpił).
Poza tym po wyłączeniu zapłonu do obiegu podłączana jest nagrzewnica i odbiera część ciepła z układu chłodzenia.

pozdr
Mariusz
e34 525i touring

Cytat:
2005-06-17 20:49:42, kornat pisze:
U mnie też wskazówka wychyla się dalej ale nie aż do następnej kreski, zaraz po odpaleniu wraca do pionu

mam indentycznie a zastanawiałem sie już czy cos sie nie zje.....

dokładnie u mnie jest tak samo po zgaszeniu temp wzrasta, ale jestem bystry i sie domysliłem o co chodzi

pozdrawiam

to stary post ale chciałem go sprostowac.Temperatura podnosila się ponieważ był uszkodzony TERMOSTAT,wymiana pompy wody i visco oczywiscie nic nie zmienila,po zalozeniu nowego termostatu(29zl)(15min roboty) temperatura po zgaszeniu silnika stoi w pionie!
pozdro

u mnie tez tak jest po zgaszeniu lekko wzrasta temp ale z tego co wiem to normalny objaw i nieszkodzi na prace silnika i przegrzanie go

temp wzrasta ale na prawde nieznacznie...jezeli dochodzi do 3 kreski lub nawet jest pomiedzy 2 a 3 a juz nie mowie jak przekracza 3 kreche TO NA STO PROCENT nie jest to normalne...u mnie teraz stoi prosto po zgaszeniu....nowy termostacik i jest gites pozdro

Karton mam pytanko: gdzie kupiłeś taki tani termostat??
Ja mam 1,8M43 e36 i najtańszy jaki znalazłem to za 130zł??
Może do e34 są tańsze??

Cytat:
2006-04-19 12:56:51, leczyko pisze:
Karton mam pytanko: gdzie kupiłeś taki tani termostat?? Ja mam 1,8M43 e36 i najtańszy jaki znalazłem to za 130zł?? Może do e34 są tańsze??

do m42 kosztuje mniej niż 40 zł (wkład), ale do m43 chyba jest termos z obudową.

pozdr
Mariusz
PalioW

Tutaj zobacz

pozdr
Mariusz
PalioW

rzeczywiście u mnie jest take kolanko. A wydawałoby się że do e34 poinno być droższe