Ile może palić Volvo V 40 1.9 TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. Mam Volvo V40 z silnikiem 1.9 TD (chyba ten sam co Renault megane) i martwi mnie troche spalanie bo w mieście potrafi spalić prawie 10 litrów a na trasie poniżej 7.5 litra nie udało sie zejść mimo że nieprzekraczałem 120 km/h. Jeżeli pali za dużo to co może być przyczyną?.

Co tanujesz ON czy OO ??

pozdr

tylko ON nigdy OO.

Hallo,jest to jak zauwazyles Francuski silnik i powinien zuzywac 6,6 -litra ropy.Sprawdz najpierw filtr powietrza,potem filtr paliwa .Jezeli to nie pomoze , odezwij sie znowu-cos poradzimy-Adalbert

filtr powietrza wymieniałem jakieś 2 tyś. temu a paliwa jeszcze nie ale wymienie jutro.

jechałem ponad 1000 km do nemiec takim volvem cały czas 140 150km/h a jeszce w poslce dochodza do tego gwałtowne przyspieszniea itp spalanie wyszlo 6,8l na 100 pomniescie mozna spalic 10l ale trzeba sie postarac
nic wecej o samochodzie niewiem pozdro
ps silnik jest reno i nic w tym zlego bo to brdzo dobry silnik

jechałem ponad 1000 km do nemiec takim volvem cały czas 140 150km/h a jeszce w poslce dochodza do tego gwałtowne przyspieszniea itp spalanie wyszlo 6,8l na 100 pomniescie mozna spalic 10l ale trzeba sie postarac
nic wecej o samochodzie niewiem pozdro
ps silnik jest reno i nic w tym zlego bo to brdzo dobry silnik

wymieniłem filtry i dalej spalanie utrzymuje sie na takim samym poziomie. Nie wiem co jeszcze może być, silnik ma najechane ok. 180 tyś. km

może jakies czujniki , komputer itp tam bym szukał ( bo 180 tys na ten silnik to nie jest wiele )

znajomy mial taki problem po roku uzytkowania 307 hdi i wystarczylo zrestartowac komputer i wgrac nowe oprogramownaie .

był podłączany pod komputer i żadnego błedu nie wykryło. Według niego wszystko jest ok.