MotoNews.pl

Świece zapłonowe NGK - co o nich sądzicie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie jak w temacie.

Zamierzam zmienić świece w swoim autku i teraz tak: mój mechanik mówił, że świece tej marki (NGK) nie są zbyt dobre, natomiast sprzedawca w sklepie motoryzacyjnym, i niektórzy znajomi twierdzą, że są O.K.

Co więc o tych świeczkach sądzicie??

Ja już od czterech lat jeżdże na NGK i według mnie świetnie się spisują. Polecił mi je mechanik (zresztą mój kolega) i nie żałuję. Jak zakładałem inst. gazową to gościu też mi radził jeździć na NGK. To mnie utwierdziło w przekonaniu, że to chyba dobry wybór, ale to jest moje zdanie.

[ wiadomość edytowana przez: dag dnia 2005-06-18 18:55:31 ]

Ja jezdze 4lata na nich i super sie spisuja,napewno ich nie zmienie-tanie a dobre.

ja dopiero rok jezdze na NGK i ostatnio cos mam problem z odpaleniem. ale niewiem czy to swiece bo jak zauwazylem przerywacz mi sie skonczyl wiec to moze byc przyczyna. w sumie kupilem juz nowe (tez NGK) ale najpierw przerywacz maluchem jezdzilem na NGK przez 2 lata (caly zcas gdy mialem go) i niebylo zadnych problemow, zreszta nadal ten maluch na nich jezdzi a to juz 3 lata

Gdy kupiłem auto były NGK i na nich przjechane było 22kkm na benie + 17 kkm na gazie. Wymieniałem na nowe NGK przejechałem 30 kkm na gazie - brak problemów i oznak większego zużycia. Teraz też włożyłem NGK i chyba dłużej na nich pojeżdżę niż poprzednio. Chyba nie są takie złe ale nie mam porównania z innymi w tym aucie. Natomiast bardzo się zawiodłem na Championach do malucha. Przy wkręcaniu ręką, rdzeń po prostu "wyszedł" z izolatora...

Pozdro

Po przejściu z Boscha na NGK , wiem co to jest iskra. Wyrównały sie obroty na biegu jałowym i trochę podwyzszyły.Polecam.

Jeździem wcześniej 3 lata na NGKach w Polonezie '89, a teraz od roku w Oplu '95 i powiem, że POLECAM BARDZO, bo są dobre do gazu (tak poleca większość gazowników i moich kumpli mechaniorów) i nie są drogie!! A poza tym "jeszcze" mnie nie zawiodły....

Pzdr...

mi kiedys spec od gazu polecil zalozyc NGK, pozniej inny tez. zalozylem i smigalem na nich. teraz bede zmienial w asconie i napewno NGK zaloze

pzdr

A takie drobne pytanie... ile mogą kosztować takie świece do Astry 1.6 8V LPG? Bo chyba muszę wymienić, a kompletnie nie wiem na jaki wydatek się szykować...

Ja już się orientowałem, NGK do mojego kosztują 50 zł za 4 sztuki (W Gdyni Cisowej), a do Twojego też gdzieś tyle powinny kosztować, tzn. nie powinny być wiele droższe (na LPG).

Cytat:
2005-06-17 19:08:59, Jacek1983 pisze:
Pytanie jak w temacie. Zamierzam zmienić świece w swoim autku i teraz tak: mój mechanik mówił, że świece tej marki (NGK) nie są zbyt dobre, natomiast sprzedawca w sklepie motoryzacyjnym, i niektórzy znajomi twierdzą, że są O.K. Co więc o tych świeczkach sądzicie??

Bardzo dobre, miałem je kiedyś w Fiacie 125p i brak problemów z odpalaniem. Więc jak masz zamiar zmienić to tylko na nie.
Ciekawe jakie ja mam w swoim oplu Nawet nie sprawdziłem.

Ja również jeżdze na NGK, tylko teraz założyłem świece Boscha bo nie kupiłem NGk i akurat te zostały mi z poprzedniego przeglądu. A do gazu NGK są najlepsze

Pozdrawiam

Przeczytawszy Wasze opinie o NGKach postanowiłem je kupić, mam już je włożone i zrobiłem na nich już 300 km - jak dotąd nie narzekam

Dzięki za wyrażenie Waszych opinii...pozdro!!

Cytat:
2005-06-22 18:28:04, Jacek1983 pisze:
Przeczytawszy Wasze opinie o NGKach postanowiłem je kupić, mam już je włożone i zrobiłem na nich już 300 km - jak dotąd nie narzekam Dzięki za wyrażenie Waszych opinii...pozdro!!

No to powodzenia w trasie i oby jak najlepiej się spisywały.

Ja będe teraz naprawiał autko (głowica, kasatory, popychacze) to wymienie świece

właśnie założyłem NGK super sprawa silnik pracuje równiutko i ładnie się wkręca ,a do tego taniocha te świece u mnie 12 zł sztuka polecam

NGK były dobre teraz są prdukowane gdzieś tam hen hen.
Dobra nie drogą firmą jest DENSO japońskie porządne świece sam je urzywam, sprzedałem chyba z 200 kompletów i nie było jeszcze żadnej reklamacji. pozdrowka

Cytat:
2005-06-19 18:12:00, Jacek1983 pisze:
NGK do mojego kosztują 50 zł za 4 sztuki (W Gdyni Cisowej),

Kurde - ja kupiłem wczoraj do 1.6 16V jakis tam symbol 23 ( chyba ) i kurde dałem 90zl !!!!!!!

Cytat:
Kurde - ja kupiłem wczoraj do 1.6 16V jakis tam symbol 23 ( chyba ) i kurde dałem 90zl !!!!!!!

Na moich NGKach jest symbol dokładnie BPR 6E (V-Line). Za 4 sztuki 50 zeta, czyli za sztukę - 12,5 zeta.

Albo te Twoje są lepsze, albo przepłaciłeś (czyt. tutaj są niższe ceny).
Pozdro!!

wg mnie NGK to jedyne sluszne swiece .... jak mialem astre to i do gazu byly najlepsze !!!