Boczki w acc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chce zamontowac glosniki z przodu ale zeby to zorbic musz zdjac boczek. I tak sroby odkrecilem trzyma go tylko galka od szyby i pytanie jakk ja zdjac. Z Limakiem szukalismy zabezpieczenia pod pierscieniem ale nie ma zadnego :/

tam jest taki drucik w ksztalcie litery U sprezynujacy
kurcze nie wiem jak ci to opisac

nie latwo go zdjac ale da rade

juz kiedys ten temat byl poruszany na tym forum

Trzeba tapicerkę dopychać do drzwi a klamkę odciągać zarazem wypychać z pod klamki zawleczkę w kształcie litery omega jakimś narzędziem. Trzeba dobrze się przyjrzeć od której strony wypychać zawleczkę - to zależy jak jest ustawiona.

Dziękować. Mysle ze w takim razie ogarne

Wracam do tematu bo tylko uszkodzilem i tapicerke i galke i nie ma tego nigdziee do odblokowywania ehh. Ani miedzy pierscieniem a galka ani miedzy pierscieniem a taicerka. Zdejmowal to ktos w ACC ? I pytanie jakie tam glosniki na przod ida ? 13stki ? Czy cos wiekszego ?

[ wiadomość edytowana przez: PioMan dnia 2005-07-08 18:27:40 ]

Ja sciagalem korbke pare razy, napoczatku mialem troche problem ale teraz to jest bulka z maslem, tzreba wlozyc miedzy korbke a taka plastikowa podlkadke jakis niewielki srubokret i poprostu zaczac krecic korbka a sama spadnie. Co do glosnikow to ja mam zalozone 17-stki Pioneera wdrzwiach pzrednich bez specjalnego problemu. Powodzenia

P.S. Jak cos to zdjecie glosnika na stronce Witka w moim profilu.

wszystko sie zgadza ale ja proponuje jak najwiekszy srubokret
pod warunkiem ze wejdzie pomiedzy korbelke a ta podkladke
potem krecic i sprezynka-drucik samo zlezie

fakt latwo przy manewrach uszkodzic material na boczkach drzwi

ja juz na szczescie zdejmowalem we wszystkich 4 drzwiach te korbelki i potem juz nie popelnilem bledu tzn nie zakladalem tej podkladki ani sprezynki - owinalem izolacja ten metalowy wilowypust na ktorym trzyma sie korbelka i na to nabilem korbelke tak by nie spadala sama podczas jazdy czy zamykania drzwi - trzyma sie to swietnie
w razie ponownego zdjecia 30 sekund i korbelka schodzi poprostu na sile ja sciagam bez uzycia jakichkolwiek narzedzi

daj znac jak sobie poradziles

Dobra udalo sie Co prawda nie zdjalem juz klamki alee boczek odchylilem do operacji glonik i sie zalamalem. Tam w ten pierscien nie wchodza nawet 13stki (mowie o orginalnym osadzeniu)

Ooo nareszcie temat w którym mogę się wypowiedzieć .

To ściągnie korbki to rzeczywiście koszmar z tym że nic więcej mądrego nie powiem bo wszystko już zostało powiedziane (zawleczka w kształcie omegi). Natomiast w kwestii głośników to mogę powiedzieć jak było u mnie. Z góry zaznaczam że mówię o starym modelu acc.

Kupiłem sobie 13-tki i pełen nadziei zabrałem się do roboty. Zdjąłem boczki i .... upa. Po pierwsze w drzwiach mocowanie jest na 3 śruby a głośniki, które miałem są mocowane na 4, po drugie nawet gdyby miały mocowanie na 3 śruby to i tak były za głębokie. Niestety nie obeszło się bez pomocy fachowca, który wsadził jakąś ramkę montażową na dziurę do głośników i wszystko jakoś się zmieściło. Co ciekawe owy fachowiec wyraził swoją opinie, że w tym miejscu da radę zamontować większe głośniki, 16 – 17.

[ wiadomość edytowana przez: Kyuubi dnia 2005-07-13 12:50:46 ]

A czy jest problem z ponownym zamontowaniem tej sprężynki i umocowaniem gałki? Mam Getza i podobny problem, gałki jednak te same.

Cytat:
2005-07-13 14:53:27, Brutus25 pisze:
A czy jest problem z ponownym zamontowaniem tej sprężynki i umocowaniem gałki? Mam Getza i podobny problem, gałki jednak te same.

20 razy mniejszy niz w jej wyjeciu

ludzie nie montujcie tej sprezynki ponownie

ja juz pisalem jak to rozwiazalem
pozbywamy sie tej plastikowej podkladki (koleczka) izolacja na ten wielowypust metalowy od korbelki

i na sile wciskamy korbelke plasikowa na owiniety izolacja wielowypust tak ze trzyma sie mocno nie dotyka do materialu boczkow (nie kaleczy go) i potem sciagniecie tego zajmuje 15 sek (troszke sily fizycznej)

Ja jednak wolę założyć sprężynę z powrotem a nie prowizorkę robić

prowizorke bedziesz mial jak podrapiesz caly material wokol korbelki od zdejmowania tej sprezynki i porabiesz platikowa korbelke i ta podkladke
wiem bo juz raz kupowalem nowa korbelke i ze 2, 3 razy te plastikowe podkladki

zareczam ze nie poznasz w moim accencie jak zalozone sa te korbelki a trzymaja sie swietnie

patenety czesto sa lepsze od tych hyundaiowskich rozwiazan szczegolnie w temacie wnetrza

Właśnie wczoraj przeprowadziłem całą operację. Potrzeba dobrego narzędzia (ja użyłem odpowiednio zagiętego cienkiego noża). "Bombel" ani pół zadrapania nie zrobiłem, wystarczy trochę cierpliwości. Chcesz mieć na taśmie to twoja sprawa. Ja jednak zalecam pozostawić zawleczkę. Ja nie mam zamiaru co tydzień tych boczków odkręcać, wymieniłem głosniki i starczy. Rzeczywiście te seryjnie montowane to straszne badziewie
Pozdrawiam

twoja sprawa
ja mialem raz taka sytuacje tzn w 1 drzwiach (a mam ich w accencie 4 sztuki) ze ta sprezynka fabrycznie byla zle zalozona (tzn inaczezj niz 3 pozostale) i niestety porabalem podkladke i troszke boczek bo ona wlasciwie byla miedzy ta podkladaka a tapicerka

kazdy zrobi jak bedzie chcial

Pozdrawiam

No właśnie, w przednich drzwiach mam 10tki ONKYO-KOREA papierowe z rozstawem otw co 120 stopni!!! tragedia, co wstawić w zamian w orginalne otwory!!!
Albo niech koledzy napiszą skąd wziąść ramkę przejsciową do zainstalowania 13stek.

Pozdro4@LL!!!

Ja chyba wywalam to gucio onkio ( pierscien), te maskownice od acc i na jakims pierscionku z mdf ew z wiórówki osadzam 16skti i ich wlasne firmowe maskownice, plus to co w drzwiach wysmaruje pasta gluszaca.

tu mozna kupic fajne pierscienie z MDFu

dystanse z MDFu pod głośniki 165mm