| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-06-18 14:48:02 Te momenty pochodza z instrukcji i jak dla mnie sa one wszystkie OK. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-06-18 14:49:01 przy głowicy nie radze przekraczać 90Nm. osobiscie ukręciłem śrubę. Starą co prawda, ale zawsze! ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-06-18 14:58:34 To dokreć na oko. Proponuje przy dokręcanieu głowiczek dokręcać je ręką i oczkowym te 20 czy też 25 Nm moze spowodować ze szpilka wyjdize z gwintem z głowicy :/ Ja tak miałem, teraz Burza sie męczy. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-06-18 15:25:31
Jak kupilem mojego DF, to cieklo spod glowiczki na kolektor wydechowy. Po zdjeciu okazalo sie, ze dwie ostatnie sruby sa przekrecone, przy czym jedna jeszcze oryginalna, a ostatnia juz byla 10. Po nieskutecznych bojach, probach wsadzenia szpilek na Loctite, Poxipolu itp. skuteczne okazaly sie... kotwy do betonu. Jedna zdobylem taka bardzo porzadna (ale prawie niedostepna, bodajze Hilti), druga kupilem za pare zl w Castoramie, ale juz slabsza. Sa to sruby w koszulce metalowej, a na dole maja taki grzybek, ktory podczas dokrecania rozpiera ta koszulke metalowa. Na te 20Nm trzyma i olej juz nie cieknie. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-06-19 00:14:20
Gwinty "wychodzą" razem ze srubami/szplikami nawet przy WYKRĘCANIU - nie ma reguły kiedy poleci gwint. Materiał głowicy tego silnika już dość się namęczył. Trzeba się więc liczyć, że każde odkręcenie sruby głowiczki może oznaczać konieczność przegwintowania na M10 i dorabianie "podwójnych" szpilek. Podobnie może się skończyć próba "dokręcenia" srub w przypadku niewielkiego wycieku spod głowiczek. Dlatego należy z tym uważać i lepiej tego nie robić, bo przekręcić jest bardzo łatwo. Lepiej już podkręcać wszystko i założyć nową uszczelkę, tym razem jednak na odpowiednie loctite - i nie trzeba wtedy tych śrub mocno przykręcać, i nie ma bata żeby ciekło (preperat się utwardza polimeryzując - działa jak pasta uszczelniająca). |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-06-19 12:38:53 Zdecydowanie porzadne sa Proxony, cena za klucz do 100Nm to ok 370zl, a do 200Nm to ponad 450zl. Osobiscie sie zastanawialem nad Topexem, ale koniec koncow pozyczylem od znajomego jakis stary polski klucz, ze skala zegarowa i lampka, ktora swiecila sie po osiagnieciu zadanej wartosci sily dokrecenia. Wygladal bardzo porzadnie, byl ciezki i solidny, podejrzewam ze Topex sie nie umywa, a cena na gieldzie moglaby byc podobna za uzywany (kolo 100zl). |