Wspomaganie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam dziwne objawy na postoju halasuje mi wspomaganie,
ale plynu jest trosze za malo, i mysle ze to to
tylko nie wiem jaki mam teraz kupic ?
prosze o pomoc

Cytat:
2005-06-18 22:40:49, _malizna_ pisze:
mam dziwne objawy na postoju halasuje mi wspomaganie, ale plynu jest trosze za malo, i mysle ze to to tylko nie wiem jaki mam teraz kupic ? prosze o pomoc

na pewno winą hałasowania jest właśnie brak oleju, do wspomagania idzie taki sam olej jak do skrzyń automatycznych (najlepiej fordowski)

Ja używam Shell DONAX (olej do przekładni automatycznych i układów wspomagania). Dostaniesz go na każdej stasjii (oczywiście Shell) 1litr za około 20 PLN. Jest czerwony i w czerwonej butelce. Używam go przeszło dwa lata. (dolewam czasami bo zaczyna kapać ze wspomagania).

Jeśli nie wiadomo co jest w zbiorniku to lepiej nie mieszać...

Można mieszać, nic się nie stanie, oleje są mieszalne. Ja leję jakiegoś Elfa do przekładni automatycznych.

Pewnie można spuścić cały i nalać nowego, ale mój mechanior mówił że nie ma sensu.

mi ostatnio tez zaczal halasowac! zobaczylem, ze malo oleju, wiec kupilem nowy i wymienilem! a ndugi dzien cos malo oleju znowu! wiec na kanal wjezdzam i tam doznalem szoku!! wszystko uwalone w oleju od wspomagania!! myslalem, ze ten gumowy waz puscil, wiec wszystko pomylem, zeby widziec zkad leci. Pojechalem sie dowiedziec ile ten gumowy wezyk kosztuje.. wyszedlem blady ze sklepu... coeny to od 200zlotych w gore... ale sie okazalo, ze mi lesci z tej jakiejs hramonijki nad wachaczem... jakis uszczelniacz puscil

nie wiem czy tak mozna mieszac,
bylem na stacji - bo chcialbym dzis pojezdzic
a facet mi powiedzial ze sa 2 rodzaje
czerwony (o ktotrym mowa wczesniej) i zielony
i ze nie powinno sie ich mieszac.
Wiec nie bede mieszal

Taki ladny dzien - boje sie bez tego plynu jezdzic
i mam nadzieje ze to nic powazniejszego

Cytat:
2005-06-19 16:14:24, _malizna_ pisze:
Taki ladny dzien - boje sie bez tego plynu jezdzic i mam nadzieje ze to nic powazniejszego

jak będziesz jeździł z płynem poniżej minimum to możesz zatrzeć pompę

A jak się zatrze pompkę to kilkaset złotówek nie Twoje!
Lepiej sprawdzić czy się ma czerwony czy zielony i takowy dolać.
Spokój serca gwarantowany. A Esi się też lepiej poczuje!

Cytat:
czerwony (o ktotrym mowa wczesniej) i zielony
i ze nie powinno sie ich mieszac.
Wiec nie bede mieszal