MotoNews.pl

Bolce przy zawiasach w drzwiach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem. Otóż na każdej dziurze w mojej Asterce F drzwi "dobijają" do tego oczka na środkowym słupku. Jest takie bardzo głośne uderzenie, metaliczny dźwięk. Czy wymiana tych małych bolców w zawiasach drzwi coś pomoże? A jeśli pomoże to gdzie w Warszawie lub jej południowych okolicach można to kupić...? Już mnie strasznie wnerwia to stukanie. W ogóle wszystkie stuki w tym autku chcę zlikwidować. Ale obawiam się, że jednego się nie uda... Chodzi o stuki i trzaski rolety bagażnika... Wszyscy na to narzekają...

Podłaczam się pod temat.

Mam identyczny problem z drzwiami pasażera.

Metaliczne stuki na wybojach. Wg mnie nie trzyma wystarczająco zamek(u mnie jest on lekko popękany) i dlatego drzwi podskakuja na zawiasach. Prosze jednak o wszelkie sugestie jak rozwiązać ten niemiły hałas.

Najpierw sprawdźcie czy macie luz na zawiasach a później ewentualnie wymiana bolcy (nazywa się to chyba "buksowaniem" zawiasów). Nie wiem czy to coś pomoże bo ja mam już luz (ok 1cm drzwi można podnieść gdy są lekko otwarte) ale mnie nie klekocą chyba, że są niedomknięte

Co do zamka nie mam pomysłu innego jak wymiana na nowy w przypadku popękanego -pelek lub dokręcnie wszystkich śrub ew. regulacja -Michaello84

te bolce w zawiasach drzwi to można wymienić/koszt w ASO to coś ok.2,50za sztuke, a może ograniczniki drzwi tak Ci napieprzają??

pozdrawiam

Stuki pochodzą z okolic środkowego słupka. Wydaje mi się jakby to drzwi dobijały do tego metalowego "oczka". Spróbuję te bolce wymienić i zobaczymy. Pozdrawiam

Jak masz duże luzy na (niby sworzniach zawiasów) to włożenie nowych za wiele nie pomoże, trzeba rozwiercać zawiasy i wstawić sworznie pełne (toczone z twardego materiału) i wtedy kłopot znika na bardzo długo.
Jeśli chodzi o roletę to u mnie nie trzeszczy , może masz za słabą spężynę w zatrzasku rolety - tam przy siedzeniach.

Pozdrowienia!

Cytat:
Jak masz duże luzy na (niby sworzniach zawiasów) to włożenie nowych za wiele nie pomoże, trzeba rozwiercać zawiasy i wstawić sworznie pełne (toczone z twardego materiału) i wtedy kłopot znika na bardzo długo.

zgadza się,swego czasu w warsztacie robiłem takie coś.
ja akurat robiłem to rozwiertakiem (ręcznie ),a te bolce zastępowane były starymi zaworami z silników-to było na wieki

Cytat:
trzeba rozwiercać zawiasy i wstawić sworznie pełne

Cytat:
te bolce zastępowane były starymi zaworami z silników-to było na wieki

dokładnie tak, w kadecie miałem identyczną sytuację. mechanik bolce dorobiał były chyba z zaworów od żuka

pzdr

Może to coś pomoże

Trochę inny temat, ale żeby nie tworzyc nowego postu! Mam pytanie co to może być jak mam szybę całkiem zamkniętą to gdy jadę jest ok, ale gdy trochę ją uchlę to coś lata, klekocze i chałasuje tak, że dostaję szału. Dotyczy to przednich drzwi (prawe i lewe). Może ktoś pomoże co robić.

Nie otwierać...
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać...

Cytat:
2005-06-22 01:11:26, LuckyS pisze:
Nie otwierać... Sorki ale nie mogłem się powstrzymać...

Nie mam żalu, ale problem pozostał!

Właściwie to mi też coś klekocze przy otwartej szybie ale tylko w lewych drzwiach lecz nie zawsze i nie w każdym położeniu szyby. I to tylko przy "za spokojnym" ruszaniu gdy całe auto się trzęsie - jest taki moment gdy obroty są bliskie obrotom biegu jałowego a delikatnie się przyspiesza.

Próbowałem z tym walczyć za każdym razem gdy zdejmowałem boczek, gdyz w moim przypadku dźwięk dobiega z wnętrza drzwi w okolicy zamek-cięgno-cypideusz (rygielek?) .
Posklejałem cały boczek (składa się z kilku elem) , sprawdzałem i ew. smarowałem: klamkę, zamek, siłownik, mechanizm podnoszenia szyby, silnik do szyby... i dalej klekocze.
Nie sprawdzałem tylko prowadnic szyby- może to to? Nie wiem.
Na razie mam dość.
Pozdro

Tez mialem podobne stuki w dzwiach od pasazera.Okazalo sie ze ten plastik ktory jest od srodka przykrecany do gumowej oslony na przewody poluznil sie i wydawal taki wlasnie odglos.Okleilem go tasma izolacyjna i na nowo przykrecilem i problem zniknal.