[OT] uzbrojenie 2WŚ / pakt warszawski.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy zna ktos jakas dobra stronke na ktorej byly by zdjecia uzbrojenia z okresu od 2WŚ do konca paktu warszawskiego? Szukalem i tylko znajduje jakies wikipedie ktore podaja piate przez dziesiate zero konkretow.
Dokladnie chodzi mi o fotki i opisy (rodzaj zapalnika, waga materialu wybuchowego itp) min przeciwczolgowych w obudowach z bakielitu. Moze ktos z was sie tym interesuje?

Szukaj wytrwale bo jest jedna taka stronka polska ze normalnie wypas, jest wszystko opisane jakby ktoś doktorat robił, adres znalazłem w którymś z numerów Chip'a. Szkoda że nie umiem sobie przypomnieć niestety

mowisz i masz - nie wiem czy do konca ukladu warszawskiego ale napewno z czasow 2WS
tutej zaźrzyj

fakt chodzilo o uklad warszawski moj blad.

dzis w lesie znalazlem zaminowana droge niektore wkopane niektore w rowie obok drogi jedne cale jedne rozlupane (co dziwne jest to przecznica miedzy dwoma uczesczanymi drogami lesnymi, obok tego byla scinka wiec pewnie ciezszy sprzet tez jezdzil), sadze ze to jest pozostalosc po cwiczeniach LWP i ze sa to miny cwiczebne (zapalnikow nie ma, bialych paskow tez nie), jednak zanim tampojawie sie jeszcze raz musze zidentyfikowac co widzialem.

Bylem normalnie w szoku, na poczatku myslalem ze poprostu ktos wywalil na droge jakies potluczone gliniane taleze, ale otwory gwintowane troszke do tej wizji nie pasowaly

Ty wez lepiej zadzwon po saperow i nie baw sie tym

mozesz porobic zdjecia???? zidentyfikowales je? co to bylo??

moze porob zdjecia i pokaz cos to znalazl - uklad warszawski istnial od 1955 do bodajze 1.07.91 wiec przedzial czasowy dosc znaczny.
moze pod spodem maja napis made in ZSRR

po egzamie porobie fotki nie mialem przy sobie aparatu, jedna zidentyfikowalem jako mine przeciw pancerna mine w obudowie bakielitowej srednica ok 35cm wysokosc 10 - 15cm zapalnik na gwint M26 lub cos w tym stylu, to tak na oko.

jest to miejsce ogolno dostepne i nie wierze zeby ktos tego wczesniej nie widzial, ja to odkrylem przez przypadek na poczatku myslalem ze jade po potluczonych talezach

Jak porobie fotki to pokaze to policji niech sie martwi

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2005-06-19 21:03:59 ]

Cytat:
2005-06-19 21:01:19, Samael pisze:
po egzamie porobie fotki nie mialem przy sobie aparatu, jedna zidentyfikowalem jako mine przeciw pancerna mine w obudowie bakielitowej srednica ok 35cm wysokosc 10 - 15cm zapalnik na gwint M26 lub cos w tym stylu, to tak na oko. jest to miejsce ogolno dostepne i nie wierze zeby ktos tego wczesniej nie widzial, ja to odkrylem przez przypadek na poczatku myslalem ze jade po potluczonych talezach

hmm...kurde ciekawa sprawa...jak bedziesz mial czas wez je obadaj dokladnie. czy sa puste w srodku, czy sa w jakikolwiek sposob opisane etc.

co najwyzej zrobie fotki ruszal tego nie bede, nie wiem narazie co to jest i skad i lepiej niech sobie lezy w spokoju

Cytat:
2005-06-19 21:09:52, Samael pisze:
co najwyzej zrobie fotki ruszal tego nie bede, nie wiem narazie co to jest i skad i lepiej niech sobie lezy w spokoju

hmmm...ale obadac by pasilo...ciekawe znalezisko tylko szkoda ze nie kolo krk

Samael a tam nie ma zakazu ??
Podejzrzewam ze to gdzies koło huty koło bunkru ale nie jestem pewien która to droga.

Jak cos daj namiary nudzi mi sie moge porobic fotki ..

a co trotyl chcialbys wydlubac? w takiej ppancernej to troszke by go bylo, ale piromanow w okolicznych wsiach nie brakuje wiec pewnie nie ma juz co zbierac

Czuczu: to jest za huta daleko na zachod, i jakbys zgadl na stoku gory prosciutko na ta droge jest skierowana jakas mala konstrukcja z betonu, cos jak kiosk w stoku ale watpie zeby to byl bunkier bo nei ma wejscia bocznego ani typowej strzelnicy a w srodku nie ma zadnych wnek na ammo, no chyba ze to bylo tylko gniazdo karabinu maszynowego, zbudowane tak na odpierdziel bo obsluga nie mialaby jak uciec.

A i zakazu nie ma, jak sie jedzie na burdze to tablice ze cos tam teren poligonu zakaz zbierania grzybow itp. to tylko po prawej stronie drogi

No i po prawej stronie drogi na strzelnicy to fakt znajdowalo sie jakies pociski ok 105mm, ale to bylo pozostalosc po dawnych zabawkach z huty, znalazlem nieopodal tego kiedys wieko od skrzyni na dwa pociski, z jakimis ruskimi wywijaskami

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2005-06-19 21:19:53 ]

tam kolo staleowej to zawsze bylo poligonow pelno.
samael lepiej tego nie ruszaj bo ci rece pourywa .

samale to jedź wsk koło tego małego kiosku jak to nazywasz i szukaj takiej fajnej górki.
I przypatrz sie jej od strony przeciwnej do kierunku jazdy a zobaczysz ciekawą brame - jezeli myslimy o tym samym
Tam jest bunkier taki rasowy ...
I fakt po lewej nie ma zakazu - tzn od strony huty jest hehe ale od drogi nie..

Cytat:
2005-06-19 21:18:01, dejta pisze:
samael lepiej tego nie ruszaj bo ci rece pourywa .

panie jak tak przeciwpancerna pieprznie to ja bym sie reka nie przejmowal bo nie bylo by co zbierac, nie zamierzam niczego ruszac porobie fotki i tyle
Cytat:
2005-06-19 21:26:55, CZUCZU pisze:
samale to jedź wsk koło tego małego kiosku jak to nazywasz i szukaj takiej fajnej górki. I przypatrz sie jej od strony przeciwnej do kierunku jazdy a zobaczysz ciekawą brame - jezeli myslimy o tym samym Tam jest bunkier taki rasowy ... I fakt po lewej nie ma zakazu - tzn od strony huty jest hehe ale od drogi nie..

no to CzuCzu widze ze duzo wiesz, szczerze powiedziawszy to nie chce mi sie rowerem po lesie naginac, jezdzilismy w poszukiwaniu jakis fajnych podjazdow no wjechalismy na ta zielona mile
Porobie foty i powiesz czy to to, bo nie wiem czy czasami nie masz na mysli tego stanowiska dziala, na stoku gory nad legiem z tymi 3 betonowymi ekranami zeby huk mieszkancow wsi okolicznych nie straszyl, ale to zupelnie w innym kierunku

dobra to na dzisiaj koniec sensacji, ide sie uczyc bo na poczatku tygodnia egzam z jakiegos modelowania i systemow experckich, kupa teori normalnie, trzeba sie troszke pouczyc bo inaczej sciagi beda mialy pare kilometrow dlugosci MASAKRA

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2005-06-19 21:33:44 ]

Samael przypomnij sobie gdzie moaj siostra pracuje , gdzie powstał alutec - własnei w tamtym rejonie.
Dawno temu likwidowali drogę kolejową Alutec- bunkier - huta wiec conieco sie naptarzyłem to było z 5 - 6 lat temu ...
i wiem jedno to co w tym lesie mozna znalesc to niejednego by zdziwiło - juz nei mówie o amunicji- bo to normalka ale budujac droge i zrywjaac kamienne płyty znalezli pare rzeczy z czasów po II wojnie .
Teraz droga bedzie biegła przez cała hute z połowa prawie huty idzie na sprzedaz .
I to jest istny skarbiec ciekawego i czasami niebezpiecznego złomu bo oni sami nei wiedza co gdzie i jak dawali........

A jak chcesz lokalizacje ciekawego bunkru pod hutą to skocz pogadaj z koelsiem z poczty , tej przy pizzeri Diablo - on skupuje tam rózne zabytki itp i on zna pare miejsc.

Cytat:
2005-06-19 21:51:48, CZUCZU pisze:
Alutec- bunkier - huta

wiem gdzie zaczynal sie ten tor i gdzie jest nasyp po torze ale o zadnym bunkrze przy nim nie wiedzialem, bede musial sie przejechac wzdloz nasypu, kiedys tam gdzie jest alutec byl zaklad w ktorym wytwarzano jakies elementy z betonu i tam gdzies obok tego nasypu leza belki pod szyny suwnic do hal produkcyjnych

Samael alutec lezy obok tego zakładu jeszcze.
Tzn wykupuje te tereny teraz stopniowo bo sie rozrasta.
Jak budowali jedna z hal to znaleźli kilka pocisków i saperzy musieli je zabierac a cały teren został przez nich sprawdzony - łuski sa na porzadku dziennym
Jakbys szedł od alutca bramy w strene huty wzdłuz nasypu zobaczylbys takie rozwidlenie jak gdyby.
5 lat temu tam był taki wiekszy bunkier... zreszta mówimy o starych dziejach i nikt nie wie co tam było.
Tory z tego co wiem skutecznie rozkradali..
i niech teraz ktos pomysli po co w środku lasu leciały tory hehe

tajemnica rozwiazana: