Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() termos HF MEMBER Hyundai Getz Warszawa | 2005-06-20 15:18:06 Ja wymieniłem, choćby po to, żeby wiedzieć czym mam silnik zalany. Nie wiadomo w Korei wlewają w fabryce z klimatem morskim i czy będzie to optymalne do klimatu kontynentalnego. |
![]() JerzyR HF MEMBER Hyundai i30cw Wrocław | 2005-06-21 12:03:08 Co myślicie na ten temat ? Wymienialiście w swoich Hyundayach? pozdrawiam
[/quote] ja wymienie. Jesli Hyundai zaleca nie przekraczanie prędkości 90km/godz w okresie tych 2000 km to nie jestem pewny czy technologia wykonania silnika jest az tak nowoczesna ![]() JerzyR |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-06-21 12:07:00
![]() Piewrwszy raz słyszę coś takiego, to chyba coś nie tak... Ja już wracając do domu z salonu przekroczyłem 90km/h... |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-06-21 12:09:27 Tiaaa!
Jest tak napisane ale chyba bardziej chodzi o to żeby nie kręcić go na czerwone pole i trzymać się między 2000 a 4000 rpm. |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-06-21 12:12:02 Remlen, masz tak napisane w instrukcji Getza??
Przestudiowałem swoją i nie ma tam czegoś takiego... ![]() |
kogut69 warszawa | 2005-06-21 12:26:49 A co maja powiedziec!? Oczywiscie wymieniaj! A po co ?? po to zeby zaplacic w ASO za wymiane i za olej i filtr! ![]() ![]() ![]() Przeciez chyba producent lepiej zna sie od ASO skoro nie kaze nawet nie zaleca to po co to robic. W ASO nie wiedzieli nawet jakim olejem jest zalany silnik. W glownej "kwaterze" hyundai powiedzieli mi ze mineralnym. A z tego co sie orientuje to po 15 tys zalewaja syntetykiem to przeciez powinni silnik plukac po mineralnym ![]() Moje zdanie jest takie ze nie ma co szalec i placic pieniadze tam gdzie nie trzeba. |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-06-21 12:54:20 He, he Kogut69 ma racje...
MacTB - tak mi się wydaje, że jest napisane (bo skąd bym to kojarzył) ale jak wróce do domu to zobaczę. GETZ jest zalany mineralnym? A w instrukcji na okładce z tyłu (też teraz coś tak kojarze) jest że Hyu poleca (zaleca?) olej CASTROL od 0W40, przez 10W-40 (a może jest nawet 15W-40 - mineralny)? Myślałem że Getzik jest zalany 10W40? Ale syf wlali na dzień dobry w takim razie!!! |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-06-21 13:00:33
nie syf, każdy silnik musi się dotrzeć i wypłukać do oleju syfy, minerał jak znalazł, po 2kkm wymienisz na pożądny olej i silniczek masz na długie lata |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-06-21 13:03:56 nie wymienie ![]() ![]() Z tym mineralnym to pewnik? Zaraz chyba zadzwonie do ASO!? Do MacTB (OT - odpowiedzieli Ci z tego serwisu z felgami za bezprawne umieszczenie fotki Twojego Getz'a?) |
kogut69 warszawa | 2005-06-21 13:46:06 ja przejechalem na tym syfie juz 15 tysiecy i zmienilem na castrol (chyba 5 w 40 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-06-21 13:46:41 Faktycznie nie wiedzą w ASO tak do końca co jest wlane...
Mówią że mogą sprawdzić po numerze nadwozia w jakimś systemie. Przyznali że nie trzeba po 2000 km wymieniać oleju, a co ciekawe i tak zalewają najczęściej syntetykiem Castrola. I tu pytanie czy po 15kkm przebiegu na mineralce można bez stresu zalać full syntetik? W sumie to nie mój (nasz) problem tylko ASO jak coś się stanie z autkiem ![]() |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-06-21 13:49:14 Dobra co by więcej nie deliberować >>
Kogut69 ma rację i tak trzeba trzymać. ![]() |
kogut69 warszawa | 2005-06-21 13:50:12 mi po przejechaniu na tym "mineralu" 15 tys nic sie nie stalo mam juz 30 tys na liczniku i nie sadze aby cokolwiek mialo sie zepsuc. Bedzie dobrze i pare zloty nadal w kieszeni. Ale jak ktos ma na zbyciu pare zloty to niech jedzie wymienic ![]() |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-06-21 13:50:38
Odpowiedzieli coś zdawkowo, że przepraszają, tłumaczyli się że nie są w stanie weryfikować praw autorskich do zdjęć... Poradziłem się Termosa i odpisałem im, że skoro nie są w stanie weryfikować to nie są też w stanie udowodnić że mają prawo do umieszczania zdjęć, a publikując zdjęcie muszą udowodnić, że mają... Po tym już nic nie odpisali, a zdjęcie zniknęło. |
bombel HF MEMBER accent 1.5 1999r. !!!!!! | 2005-06-21 23:43:05 wiecie co
jak was slucham to mam wrazenie ze kupilisie auto za 5 tys. zł szkoda wam 150 zl na olej - a na benznyne wam nie szkoda ???? przeciez caly bak kosztuje ok 150-200zł brak mi slow wrr........ ja jakie bym nie kupil auto od nowosci - Honda, Skoda, hyundai zawsze po 2-3 tys. km zmienuiam olej na nowy bo uwazam ze kazdy silnik mimo bzdetow typu fabrycznie dotarty musi sie sam dotrzec tzn my go docieramy i zawsze zmieniam olej po tym przebiegu nie pytajac w ASO - 1. napewno nie stracisz od tego gwarancji, 2. mozesz tylko cos poprawic, 3. nic nie popsujesz, 4. masz wreszcie pewnosci na jakim oleju pomykasz w tym najwazniejszym okresie tj do 10 tys km szczerze to dziwie sie ludziom ktorzy oszczedzaja na wymianach i smiesza mnie chwyty marketingowe roznych firm ze wymiana co 20 inni co 30 tys. km ja wymieniam olej na wiosne i przed zima bo i tak robie male przebiegi i wiecie co srednio wychodzi mi co 5 tys km raz 4 tys. raz 8 tys. zalezy ile nakrece i nie mam zamiaru tego zmieniac bo np ktos mi powie ze mam silnik 22-go wieku VVTI HI-END Itp ![]() w coupe nawet kupilem 6 litrow Mobil 5W-50 2 litry by przplukac silnik + nowy filtr i 4 litry do zalania silnika nie mam zamiaru tu oszczedzac !!!! i wam to radze potem niech ktos nie placze ze mechanicy mowia ze accenty czy za jakis czas getzy tak maja ze biora olej - fakt niektore moga brac ale bedzie to wina podejscia wlascicieli co do docierania (katowania autka), czestotliwosci zalewania olejem i marki oleju jesli ktos ma autko od nowsci nie powinien oszczedzac na oleju jesli ktos kupi uzywane czasem staje juz przed faktem dokonanym i autko ma 30-40 tys i lyka olej niestety w duzych ilosciach wiem ze kazde auto lyka troche oleju ale jak lyka go sporo a nie ma jeszcze 100-200 tys. km to sami sobie odpowiedzcie dlaczego ?? [ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2005-06-21 23:45:45 ] |
![]() termos HF MEMBER Hyundai Getz Warszawa | 2005-06-22 00:27:25
W instrukcji Getza jest zapis o docieraniu. Coś w stylu: Auto nie wymaga formalego zabiegu docierania, ale podczas pierwszych 2 tyś km zalecane jest utrzymywanie obrotów w zakresie 2000-4000rpm i nie przekraczanie 90km/h. Pisałem z głowy, ale mogę przepisać cytat z instrukcji jak ktoś potrzebuje ![]() ![]() Olej wymieniłem i nie żałuję niecałych 200pln. Jak pisał bombel to raptem wartość jednego baku a może mieć duże znaczenie dla silnika. Jeśli nie ma znaczenia to trudno, jedno tankowanie mniej. Nie jest to dużo zakładając, że auto powinno służyć 4-6 lat. |