Corsa 1.4 16V - duże spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jestem tutaj nowy więc na początek chciałbym się przywitać

Kupiłem tydzień temu autko z instalacją gazową, nabiłem butlę do pełna i gdy gaz się skończył zabrałęm się do liczenia. Wynik mnie lekko przeraził, sprzedający mówił mi że auto pali 7,5 benzyny i 8,5 gazu, z moich obliczeń wyszło że spaliła mi 12 gazu (do butli weszło 30 litrów i przejechałem na tym 250km). Wydaje mi się to trochę dużo, tyle ot chyba pali Polonez

Czy ktoś z forumowiczów ma podobne autko z gazem? Jak wygląda u Was spalanie?

Pozdrawiam.

Może przydała się jakas regulacja instalacji
Albo masz za cięzko nogę

Witam
1. Musisz nam napisać coś wiecej o aucie i instalacji: Jaki to rodzaj instalacji (II gen czy wtrysk gazu), ile auto ma przejechane, który rocznik
2. Na pewno coś nie jest w porządku ponieważ ja mam Astre (ecotec 1.4 16v) z instalacją Landi II gen. i pali mi nie wiecej niż 9-9,5 po Krakowie. W trasie spalanie spada poniżej 7-7,5 gazu na 100km. Przy instalacji z wtryskiem gazu spalanie na pewno nie powinno być wieksze od mojego.
A więc reasumując zmień filtr powietrza, świece, ew. kable i na regulacje (koszt nie powinien być spory).
Pozdr

Instalacja jest II generacji, przebieg auta to 95000km, rocznik 98. Silnik identyczny jak ten, który masz w Astrze (1.4 16V ECOTEC 90KM). Fakt że trochę jej dusiłem czasami do 5000 obrotów przeciągałem ale 12 to i tak mi sie za dużo widzi.

Filtr powietrza mam nowy, świec i kabli nie sprawdzałem. Teraz jeżdżę spokojnie, przy 2500 zmieniam biegi i zobacze jak będzie, na razie mam 230km więc zbliża się już wartość, przy której skończył mi się ostatnio gaz.

Wiem że tuż przed sprzedażą auta poprzedni właściciel był w gazowni naprawiać instalacje bo coś siadło, w karcie od instalki jest napisane ze wymieniono emulator wtryskiwaczy.

Jakie świece polecacie żeby autko poprawnie pracowało zarówno na gazie jak i na benzynie?

Witam,
skoro ją kręciłeś do 5tys/obr to nie dziw się, że ci tyle spaliła...
Z tego co zaobserwowałem to gaz "nie lubi" mocnych przyspieszeń.
Gdy ja nie oszczędzałem na trasie (np redukcja z 5 na 3 i w pedał) to mi wciągnęła ok 15l i V max. Mam X16XEL w Astrze I.
W mieście gazu zużywa od ~11.5 do ~15 oczywiście w zależności od stylu.
Spotkałem kiedyś gościa, który miał taki sam silnik ale instalkę IV gen i jemu paliła ok 11 gazu ale nie wiem jakim "stylem" jeździł.
Na benie (przed założeniem instalki) spalała mi:
"na emeryta" 7-7.5l beny
normalnie ok 10l b.
mocno ale nie max ok12 b.
Gdzieś kiedyś czytałem, że gazu może (ale nie musi ) spalić do 30% więcej niż beny i jest to normalne.
Podobno można ustawić gaz tak aby ci paliła tyle co beny ale może się to zemscić później (za uboga mieszanka). A pewnie i na elastyczności się wtedy traci...

Wybór należy do ciebie.

Cytat:
2005-06-20 15:44:02, Chawek pisze:
Witam! Jestem tutaj nowy więc na początek chciałbym się przywitać Kupiłem tydzień temu autko z instalacją gazową, nabiłem butlę do pełna i gdy gaz się skończył zabrałęm się do liczenia. Wynik mnie lekko przeraził, sprzedający mówił mi że auto pali 7,5 benzyny i 8,5 gazu, z moich obliczeń wyszło że spaliła mi 12 gazu (do butli weszło 30 litrów i przejechałem na tym 250km). Wydaje mi się to trochę dużo, tyle ot chyba pali Polonez Czy ktoś z forumowiczów ma podobne autko z gazem? Jak wygląda u Was spalanie? Pozdrawiam.

Witam a ile dotankowałeś do pełnego zbiornika ?

Dotankowałem 30 litrów, wyjeździłem gaz do zera że auto nie chciało jechać. Nabiłem butlę do max (weszło 30 litrów) jezdziłęm tak długo az czułem ze nie ma gazu, pojechałem na stacje i znów do pełna (weszło 29,7 chyba).

Teraz jezdziłem delikatniej (2500 i zmiana biegu i na 5 biegu max 3500) i spaliła mi 11 litrów

Dziś gadałem z kuzynem i mówił mi ze 12 to pali mu jego auto jak je pomęczy trochę (ma Alfę 155 1,7 Twin Spark i gaz sekwencyjny)...

Musisz pojechac do zakladu gdzie podlaczaja taka smieszna maszyne do tlumika i ustawiaja gaz. U mnie pomoglo.Z 12 spadlo spalanie do 9 w peugeocie (1,4)

Musisz pojechac do zakladu gdzie podlaczaja taka smieszna maszyne do tlumika i ustawiaja gaz. U mnie pomoglo.Z 12 spadlo spalanie do 9 w peugeocie (1,4)

Cytat:
2005-06-26 20:19:55, cimas pisze:

ta śmieszna maszynka to analizator spalin