Sprzęgło ?_?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, pojawił mi się dziwny objaw, gdy ruszam puszczając delikatnie sprzęgło silnik zaczyna szarpać a wręcz podskakiwać.Gdy ruszając dodam więcej gazu to ok.Wygląda to tak jakby w tarczy skończyły sie sprężyny amortyzujące?
Jeśli sprzęgło to jakie, warto kupić ? mam silnik 1.3 efi

Pozdrawiam, wielkie dzięki za info !

[ wiadomość edytowana przez: Tom3cz3k dnia 2005-06-21 14:30:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: Tom3cz3k dnia 2005-06-21 14:30:59 ]

???

Możliwe. Albo łożysko wyciskowe się zaciera.

Wilku i co się powinno robić w takim momencie jeździć aż padnie wszystko czy może poprawiać?

jesli tarcza jest do wymiany albo lozyko.. albo docisk... kazda z poszczegolnych czesci jet do kupienia osobno. wiec jesli nie masz kasy na komplet, lepiej wymien cos co jest uszkodzone.. po co czekac? w naj mniej oczekiwanym momencie cie moze zawiesc

Zerknij na poduszki pod skrzynią i silnikiem czy nie są naderwane czasem.....

po czy poznać ze nalezy wymienić tarczę czy docisk sprzegła?
Swoją drogą przejechałem Essim 40 tys km przez 15 miesięcy i zaskakuje mnie strasznie. Już ma 210 tys przebiegu, chyba ma prawo? przez ten czas zminiłem łączniki stab, tuleje, tylne szczęki i tłoczki i końcowy wydech i przewody Wn i świece. Nie wiem czy to dużo czy nie. Ale jak przyjdzie wymienić środkowy tłumnik, sprzęgło i tuleje silnika to powiem że zastanawiający ten ford.
Dzięki, że na gazie spala mi średnio 8 litrów/100 km. I na tym się naprawdę oszczędza. Pomyśleć, że mój Ojciec jeżdzi Focusem, ktoego mogłem mieć a wybrałem Essiego i pali mu ok 9 litrów benzynki. No cóż ma ciężką nogę. W sumie pocieszające w Essim jest gaz i oszczędność ok 21 PLn na 1000 km/ zatem na 10 000 jesteśmy do przodu 2100 PLN więc po 40 tysiącah mamy oszczedność 8 000 zatem jak przejadę jeszcze 40 tys km to będę mógł zostawić essiego w Polu i to m powtarzam jak mnie straszy sprzęgłem.....