MotoNews.pl
12Wali coś podczas hamowania (?) (102233/0)

Wali coś podczas hamowania (?)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
Zauważyłem w swojej MV6, że ostatnio podczas naciskania na hamulec, w pewnym momencie słychać metaliczne stukniecie (jakby uderzenie młotkiem o tarczę) z lewego, przedniego koła . Zawsze stuka tylko jeden raz podczas jednego hamowania (jak puszczę pedał i nacisnę znowu to stukniecie pojawia się znowu). Dźwiek robi się coraz głośniejszy w miarę nagrzewania się hamulców i gdy mocno są gorące to podczas stuknięcia czuć to nawet delikatnie na pedale hamulca. Czy ktoś spotkał się z takim psikusem ?? Bardzo proszę o sugestie i z góry dziękuję.

Qrde, sypie ci sie uklad hamulcowy, a ty sie spokojnie pytasz na forum co jest zle. I sobie jeszcze z taka usterka hamulce rozgrzewasz.
Albo niezly z ciebie kozak, albo brak ci wyobrazni.

Czemu od razu nie pojedziesz do mechanika ? Ja bym tak zrobil od razu.

dokladnie tak jak napisal ci Vino,
moze spojrzyj tez na wszelkie gumy w zawieszeniu (np. obydwie w wachaczu)
u mnie stukanie w zawieszeniu (slyszalne zwlaszcza przy hamowaniu) okazaly sie .... wyrwana lapa z bloku silnika

A jak nie chcesz jechac do mechanika to zdejmij kolo i zobacz w jakim stanjnie sa tarcze i klocki hamulcowe Moze masz juz tarcze zjechane i np. jest na nich lekkie pekniecie ??

Jabym to szybciutko zobaczyl bo hamulce to jednak wazna sprawa

Cytat:
2005-06-21 22:35:47, Vino pisze:
Qrde, sypie ci sie uklad hamulcowy, a ty sie spokojnie pytasz na forum co jest zle. I sobie jeszcze z taka usterka hamulce rozgrzewasz. Albo niezly z ciebie kozak, albo brak ci wyobrazni. Czemu od razu nie pojedziesz do mechanika ? Ja bym tak zrobil od razu.

Aj, aj Vino, nie zawsze diabeł straszny, jak go malują. Ja miałem może nie identyczną, ale podobną sytuację 2 dni temu. Wyjechałem sobie z rana i przy naciskaniu hamulca słyszałem metaliczny stukot oraz delikatne puknięcie pod pedałem hamulca. Oczywiście mocno zaniepokojony pojechałem do ASO. Pan wysłuchał mnie, zabrał auto na serwis, po 5 minutach przyszedł z diagnozą: obluzował się pedał hamulca, wyrobiła się dźwignia trzymająca ramię pedału. Zalecił wymianę bolca i tej dźwigni. Okazało się, że ta dźwignia to nie występuje oddzielnie, a jedynie z całą pompą hamulcową. Popukałem się w czoło i poszliśmy do drugiej omegi, która stała na serwisie. Luz był identyczny, więc Panowie wykluczyli tę wersję diagnozy. Pojechaliśmy na jazdę próbną, Pan nic nie stwierdził. Wsiadłem do auta, odjechałem 5 metrów, hamuję, znowu to samo. Zawołałem speca, pokazałem mu, jak ma testować samochód. Usłyszał! Hura! Podniosł maskę. Co się okazało ? Urwała się syrena alarmu i przy hamowaniu stukała o obudowę wspomagania hamowania. Stąd te dziwne dźwięki oraz lekkie uderzenia wyczuwalne w pedale. A mało brakowało i wcisnęliby mi pompę hamulcową

Nie chodzi o to jaki jest powod.
Tylko jesli stuka ci cos w ukladzie hamulcowym (tak przynajmniej ci sie wydaje) to lekkomyslnym jest testowac uklad jak sie zachowuje na rozgrzanych tarczach i nie pojechac od razu do mechanika.

Ty pojechales.

Wiec nie dyskutuj

witam ja mam dwa rodzaje stukania - jedno stukniencie mocne jak tylko bardzo mocno zahamuje (wyszlo przy ostatnim hamowaniu) i mam przy hamowaniu jak cofam - tzn ruszam do przodu i zahamuje wrzucam wsteczne i kawalek do tylu i dusze hamulec i mam stuk, znow sie cofam i u hamuje i nie ma, ale podjade do przodu i powtorze do tylu i znow stuk - taki jakby sie cos zahaczylo i puszczalo z naduszeniem hamulca jadac do tylu (ktos mi powiedzial ze to od hamulcy zalezy) - spytam co to moze byc oba przypadki. pozdr

z tym stukaniem ... jak cofasz do tyłu i mocno hamujesz to stukają wybite sforznie , u mnie były takie objawy... a po dziurach niby nie stukały ot ciekawe ale prawdziwe

Cytat:
2005-06-22 17:31:37, fomin pisze:
... cofasz do tyłu ...

Fomi .

Syciu moze krzyżak jest luźny, jakieś palenie gumy w przeszlości?

PiotrS nie bylo palenia (chyba) ale ja wyraznie czuje to pukniecie z przodu - chyba ze sie tak ladnie niesie. pozdr

Witam. A może macie luzy na zacisku hamulca lub klocek dostał jakiegoś luz, i jeszcze pozostaje luźne koło i dlatego takie stuki ale to chyba wykluczacie.

Witam,
Ja też miałem podobne stuki tyle, że z tyłu. Przyczyna była banalna choć raczej przerażająca. Odkleiła się okładzina klocka hamulcowego i latała sobie swobodnie po zacisku. A klocki były orginalne GM,

Pozdro,
MCZ

Reasumując.
Sprawdzić zawiechę najpierw (wszelkiego rodzaju drążki, łączniki itp. może coś się urwało?) , a następnie hamulce .

Cytat:
2005-06-22 23:16:09, MCZ pisze:
Witam, Ja też miałem podobne stuki tyle, że z tyłu. Przyczyna była banalna choć raczej przerażająca. Odkleiła się okładzina klocka hamulcowego i latała sobie swobodnie po zacisku. A klocki były orginalne GM, Pozdro, MCZ

Miałem to samo. Żeby być bardziej dokładnym to z prawej strony.