Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() marm75 omega mv6 szczecin | 2005-06-21 22:25:52 Witajcie!
Zauważyłem w swojej MV6, że ostatnio podczas naciskania na hamulec, w pewnym momencie słychać metaliczne stukniecie (jakby uderzenie młotkiem o tarczę) z lewego, przedniego koła ![]() |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-06-21 22:35:47 Qrde, sypie ci sie uklad hamulcowy, a ty sie spokojnie pytasz na forum co jest zle. I sobie jeszcze z taka usterka hamulce rozgrzewasz.
Albo niezly z ciebie kozak, albo brak ci wyobrazni. Czemu od razu nie pojedziesz do mechanika ? Ja bym tak zrobil od razu. |
![]() tomcio Omega B 2.5 TD Warszawa | 2005-06-22 00:54:34 dokladnie tak jak napisal ci Vino,
moze spojrzyj tez na wszelkie gumy w zawieszeniu (np. obydwie w wachaczu) u mnie stukanie w zawieszeniu (slyszalne zwlaszcza przy hamowaniu) okazaly sie .... wyrwana lapa z bloku silnika ![]() |
![]() Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2005-06-22 14:21:17
Aj, aj Vino, nie zawsze diabeł straszny, jak go malują. Ja miałem może nie identyczną, ale podobną sytuację 2 dni temu. Wyjechałem sobie z rana i przy naciskaniu hamulca słyszałem metaliczny stukot oraz delikatne puknięcie pod pedałem hamulca. Oczywiście mocno zaniepokojony pojechałem do ASO. Pan wysłuchał mnie, zabrał auto na serwis, po 5 minutach przyszedł z diagnozą: obluzował się pedał hamulca, wyrobiła się dźwignia trzymająca ramię pedału. Zalecił wymianę bolca i tej dźwigni. Okazało się, że ta dźwignia to nie występuje oddzielnie, a jedynie z całą pompą hamulcową. Popukałem się w czoło i poszliśmy do drugiej omegi, która stała na serwisie. Luz był identyczny, więc Panowie wykluczyli tę wersję diagnozy. Pojechaliśmy na jazdę próbną, Pan nic nie stwierdził. Wsiadłem do auta, odjechałem 5 metrów, hamuję, znowu to samo. Zawołałem speca, pokazałem mu, jak ma testować samochód. Usłyszał! Hura! Podniosł maskę. Co się okazało ? Urwała się syrena alarmu i przy hamowaniu stukała o obudowę wspomagania hamowania. Stąd te dziwne dźwięki oraz lekkie uderzenia wyczuwalne w pedale. A mało brakowało i wcisnęliby mi pompę hamulcową ![]() ![]() ![]() |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-06-22 14:33:02 Nie chodzi o to jaki jest powod.
Tylko jesli stuka ci cos w ukladzie hamulcowym (tak przynajmniej ci sie wydaje) to lekkomyslnym jest testowac uklad jak sie zachowuje na rozgrzanych tarczach i nie pojechac od razu do mechanika. Ty pojechales. Wiec nie dyskutuj ![]() ![]() |
![]() syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-06-22 16:57:18 witam ja mam dwa rodzaje stukania - jedno stukniencie mocne jak tylko bardzo mocno zahamuje (wyszlo przy ostatnim hamowaniu) i mam przy hamowaniu jak cofam - tzn ruszam do przodu i zahamuje wrzucam wsteczne i kawalek do tylu i dusze hamulec i mam stuk, znow sie cofam i u hamuje i nie ma, ale podjade do przodu i powtorze do tylu i znow stuk - taki jakby sie cos zahaczylo i puszczalo z naduszeniem hamulca jadac do tylu (ktos mi powiedzial ze to od hamulcy zalezy) - spytam co to moze byc oba przypadki. pozdr |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-06-22 17:31:37 z tym stukaniem ... jak cofasz do tyłu i mocno hamujesz to stukają wybite sforznie , u mnie były takie objawy... a po dziurach niby nie stukały ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-06-22 19:51:53
Fomi ![]() Syciu moze krzyżak jest luźny, jakieś palenie gumy w przeszlości? |
![]() syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-06-22 22:06:56 PiotrS nie bylo palenia (chyba) ale ja wyraznie czuje to pukniecie z przodu - chyba ze sie tak ladnie niesie. pozdr |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2005-06-22 22:07:07 Witam. A może macie luzy na zacisku hamulca lub klocek dostał jakiegoś luz, i jeszcze pozostaje luźne koło i dlatego takie stuki ale to chyba wykluczacie. ![]() |
![]() MCZ BMW e39 Warszawa | 2005-06-22 23:16:09 Witam,
Ja też miałem podobne stuki tyle, że z tyłu. Przyczyna była banalna choć raczej przerażająca. Odkleiła się okładzina klocka hamulcowego i latała sobie swobodnie po zacisku. A klocki były orginalne GM, Pozdro, MCZ |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-06-22 23:45:02 Reasumując.
Sprawdzić zawiechę najpierw (wszelkiego rodzaju drążki, łączniki itp. może coś się urwało?) , a następnie hamulce ![]() |