MotoNews.pl

Polonez 1.4 problem z benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc wczoraj kupilem nowa pompe paliwa,bo stara nie dawala dobrego cisnienia,ale nadal mam problem bo niechce rowno pracowac.wymieniony jest takze filtr paliwa.wydaje mi sie,ze dostaje gdzies lewego powietrza.co to moze byc??

masz LPG czy tylko benzynę? Mogło się zdarzyć że przyrdzewiały wtryskiwacze. (admi mi mówił o takim przypadku)
Jeśli nie to sprawdź serwo, filtr par paliwa.
czy masz może platynowego plusa z białymi lampami?

cze filtr mam nowy i ta pompe ale i tak nie jest to co byc powinno.nie platynowy widzialem jeszcze sie sprzedaje.ja mam zielonego z 98

kozienice to blisko pulaw
brat zalal do swojego poldoroveraplusa jakiegos badziewia to mu potem silnik chodzil strasznie molowato przez kilkaset km mimo plukania zbiornika i wymiany filtra paliwa dolej cus do czyszczenia wtryskiwaczy do paliwa dostepne na stacjach i pojezdzij troche moze mu przejdzie

Witam.
Przy długotrwałej jeździe na LPG często wtryskiwacze benzyny potrafią się przycinać. Tyczy się to wszystkich wtryskowców nie tylko roverków. W połączeniu z jazdą na syfie to może zaowocować niezłym mułem w listwie wtryskowej. Proponuję jeszcze zdemontować listwę wtryskową i przeczyścić wtryskiwacze. jak zdjąć listwę jest na PTK w dziale artykuły. O samym sprawdzaniu i czyszczeniu wtryskiwaczy znajdziesz albo na PTK albo tutaj w WW. Powiem tak że z czasu warto zdjąć i wypłukać conieco bo nie wszystko badziewie zatrzyma filtr paliwa.

PS. jak czyszczenie nie pomoże zawsze można użyć młotka .

nigdy nie rozbieralem wtryskiwaczy.moglbys mi troche to wytlumaczyc,bo coraz gorzej mi pali.najgorzej mam na zimnym silniku.musze go troche pokrecic az zalapie,ale pozniej i tak nie chodzi plynnie.

Wtryskiwaczy się nie rozbiera. Lepiej za dużo przy nich nie kombinować, bo można popsuć do reszty. Lepiej zalej preparatu do czyszczenia wtryskiwaczy i dobrego paliwa (np V-Power) i pojeździj trochę. Względnie posłuchaj rad Bociana.

Panowie, może mi pomożecie. Mam problem w swoim plastixie a mianowicie, wymieniłem pompę paliwa (poprzednia się zatarła). Autko chodzi na benzynie ale mam mały problem, jak autko jest zimne to nie chce odpalać na benie, a jak odpali to każde dodanie gazu kończy się albo zdławieniem albo zgaśnięciem, problem mija w momencie gdy autko się nagrzeje. Zauważyłem także że na zimnym silniku nie występuje "ssanie" tylko obroty utrzymują się na poziomie jak silnik jest ciepły. Co posprawdzać bo nie wiem. Wiem że mam czujnik temperatury powietrza w dolocie ale nie wiem czy to jego robota jest za to odpowiedzialna, czy przypadkiem nie ma gdzieś na silniku drugiego czujnika.

prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik odpowiedzialny za zwiększenie dawki paliwa(ssanie)jak jest zimny silnik.Powiem szczerze że nie znam silnika tego ale przewarznie jest on wkręcony w układ chłodzenia silnika(duże prawdopodobieństwo że jest to głowica).jak znajdziesz takowy czujnik to poprostu zmostkuj oba przewody które dochodzą do niego i wtedy zapal.
W silniku 2.0dochc owy czujnik był przykręcony przy termostacie i zmostkowanie jego przewodów powodowało że uruchamiał dodatkowy wtrysk od ssania.Polecam równiez to co napisali koledzy-nalej 98verve dodaj shela do czyszczenia wtrysków i poganiaj troszku.

Ok. Dzięki. Autko jak jest rozgrzane to chodzi na benie idealnie, nie szarpie, przyśpiesza bezproblemowo, wszystko jest ok wtedy, filtr paliwa zmieniony, układ odpowietrzony, pompa nowa, ale zimny nadal nie odpala dobrze i się dławi paliwem.

dławi sie bo jak jest zimny potrzeba większej dawki paliwa na rozruch(ssanie)t.Ty napewno masz automatyczne którym steruje komp ,a on zbiera dane z czujnika i mówi mu kiedy ma załączyć dodatkowy wtrysk beny.

tak,to najprawdfopodobniej ten czujnik.jest on w tak trudno dostepnym miejscu,ze jak nie wiesz jak on wyglada i gdzie jest kostka laczeniowa i jak wyglada to nie masz rzadnych szans do jego dostepu.znajduje sie w tylnej czesci silnika,czyli od strony szyby.obok kopulki jak wlozysz tam reke to poczujesz kostke z kablem.to jest ten czujnik.kabel zasilajacy o ile sie nie myle to wychodzi z tej samej wiazki co kabel od czujnika polozenia walu.