Trzaskający ogranicznik rozwarcia drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W lewych przednich drzwiach, jak je otwieram, strasznie głośno trzaska mi ogranicznik. Czy to ustrojstwo się smatuje czy trzeba wywalić i dać nowy?

Za jakis czas peknie.
TRzeba wtedy do balacharza dac.
Wywali stare i polamane i wspawa nowe.
Koszt z malowaniem itd. (ja robilem w ASO) 5 stowek.

Smarowanie nic nie da. to normalna i czesta usterka w omach (w dodatku lewe drzwi).

Jak peknie, to bedzie poprostu tak, ze drzwi beda luzne, nie beda sie blokowac.

Mój ogranicznik był przy kupnie pęknięty. Jego naprawa, spawanie demontaż i montaż wyniosły mnie 15 pln (pietnascie złotych).Zaraz po montażu faktycznie strzelał ale już się wyrobił i hula jak się patrzy (oczywiście smarowany).

no nie wiem czy tak cdo końca mówicie prawde. . przecież gośc mówi że jak otwiera to mu trzska... z tego co sie domyślam do zanim otworzy dzwi ma 3 trzski a drzwi otwierają się falowo,, jeżeli tak jest to proponuje wymienić tulejki plastikowe które są w ograniczniku { tak mówił darek na zlocie} wierzmy mu na słowo .koszt 1 sztuki to bodajże 5 pln . ja msie już przyzwyc zaiłem do stukania

Wymiana tulejek może nie pomóc, jeśli od długotrwałego stukania otwór na tulejkę zrobi się jajowaty.
Aby nie tracić dużej kasy na wspawywanie, lakierowanie nowego, można próbować sposobem rozwiercić/rozszlifować otwór na ciut większy włożyć śrubę i skręcić.
Mechanik tak mi zrobił i od paru miesięcy mam ciszę przy otwieraniu.

PZDR

Cytat:
2005-06-22 17:38:21, fomin pisze:
no nie wiem czy tak cdo końca mówicie prawde. . przecież gośc mówi że jak otwiera to mu trzska... (...)

Mowimy. To wlasnie trzaska przy otwieraniu.
W koncu za ktorym razem, jest duze trzask i drzwi robia sie luzne.

Cytat:

Jego naprawa, spawanie demontaż i montaż wyniosły mnie 15 pln (pietnascie złotych).

A ja kupilem nowy, drzwi w srodku mam pomalowane i zabezpieczone antykorozyjne - bo ogranicznik jest wspawany w srodku.

a może wystarczy sprawdzić czy ten ogranicznik jest przykręcony do drzwi,u mnie Omega A są dwie sruby,które były luźne i też trzaskało przy otwieraniu

proponowałbym też po prostu chwycić paluchami za trzpień mocujący ogranicznik, przymknąć i otworzyć do końca drzwi.
Jeśli luz jest tam to pod palcami się to wyraźnie wyczuje.
UWAGA !!! nie przytrzasnąć sobie łapska drzwiami !!!

u mnie też trzaska,a mam z 2000r.

ps.
zaczynam źle myśleć o oplach

Cytat:
ps. zaczynam źle myśleć o oplach

Bluźnierca!!!

myślałem że jestem sam z tym problemem a tu okazuje się że wyrywające się zatrzaski to norma. Początkowo tez mi lekko trzaskało, potem nieco mocniej, az w końcu dźwi blokowały się i niechący urwałem całe mocowanie w dźwiach. Teraz myśle jak to pospawać

A co wy tam gadacie, ja mam 89 i mi tam jeszcze żaden nie trzaska

bo może już nie masz

a ja mam 88 i cisza a lakier fabryczny na calym aucie i nic nie bylo spawane

draakhul kolego !!!

Vino ma rację co do przyczyny trzasków i basta.
Co do innych opowiści w tym wątku to się nie wypowiem

Jedź do ASO kup ogranicznik wymiano nie powinna być kłopotliwa. Przed wymianą sprawć mocowania w/w czy blacha już się nie osłabiła.

Jeśli nie zrobisz tego szybko możesz poważnie uszkodzić drzwi i koszty będą jak u kolegi ( spawanie, gięcie, malowanie itp. )

Mam Combo gdzie pękł ogranicznik dziura w drzwiach jest spora wielkości piłki tenisowej

Czy taką wymianę da się zrobić samemu w warunkach polowych (tzn. na parkingu pod blokiem)?

Cytat:
no nie wiem czy tak cdo końca mówicie prawde. . przecież gośc mówi że jak otwiera to mu trzska... z tego co sie domyślam do zanim otworzy dzwi ma 3 trzski a drzwi otwierają się falowo,, jeżeli tak jest to proponuje wymienić tulejki plastikowe które są w ograniczniku { tak mówił darek na zlocie} wierzmy mu na słowo .koszt 1 sztuki to bodajże 5 pln . ja msie już przyzwyc zaiłem do stukania

fomin chłopaku nie proponuj człowiekowi w potrzebie podcierania dupy szkłem

oczywiście to taki koleżeński komentarz

ha ha ha

Cytat:
Czy taką wymianę da się zrobić samemu w warunkach polowych (tzn. na parkingu pod blokiem)?

na parkingu przed blokiem w Omedze to ja najczęściej wciągam brzuszysko gdy idzie fajna dziewczyna

a tak poważnie to chyba tak -odkręć ogranicznik od słupka i zobacz co da się zrobić ewentualnie trzeba zciągnąć tapicerkę drzwi to powinno wystarczyc ale pewny nie jestem

muszisz zdjąc tapicerke dźwi. Potem odkręcasz ogranicznik. w pierwszej kolejności w mocowaniu na słupku, potem dwie śruby w dźwiach. Ogranicznik wychodzi do wewnącz dźwi dlatego konieczne jest zdjęcie tapicerki. Robota na jakieś 40min