Pytanie co do działania i regulacji Instalki BRC z kompem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Dzisiaj miałem do dyspozycji kanał i troszkę czasu i zająłem sie swoja instalką.Mam założoną instalkę BRC z komputerem, silniczkiem krokowym, stabilizatorem obrotów i tp.Autko to Renault safrane 2,2 litra 12 Vw automacie.Dużo wyczytałem na forum o samodzielnej regulacji instalki i spróbowałem tak zrobić z obserwcją wskazań sondy lambda co do Voltów.
Otóz zauwazyłem ze przy biegu jałowym wskazńia Sondy były(sonda 3 kabelkowa dwa białe i jeden czarny) zblizone 0,0 V i bardziej oscylowały przy tej granicy.Więc odkręciłem lekko sróbkę na reduktorze i wskazanie na biegu jałowym wskoczyło na 0,8 V i mniej więcej tak sie utrzymywało z lekkimi wachaniami do 0,4V 0,6 V. Czasami spadło poniżej 0,1 V ale tylko na chwilkę i wróciło do 0,8 V. Przy tych wachanich zauwazyłem na drugim mierniku podpietym do silniczka krokowego skok napięcia, czyli zadziałeł silniczek krokowy i wyrównał mieszankę do prawidłowej sondy.Przy takim ustawieniu podnosiłem obroty do 2500 i 3000 i na mierniku podpiętym do sondy zauważyłem wachania napięcia od 0,1 V do 0,9 V.Mniej wiecej tak jak opisywane było na tym forum. I ztego mopje Pytanie czy tak jak mam teraz ustawioną instalacjie to jest dobrze i czy mogę spokojnie jeżdzić. Ustawiłem tak sam i pytam was doświadczonych gazowników bo do warsztatu niemam ochoty jeździć , bo mi sił i nerwów brakuje na filozofie snute przez psełdo fachowców. Za odpowiedzi z góry dziękuję.

A jak szybko na tych 2500 lambda oscylowała i na jakim mierniku mierzyłeś? najlepiej napięcia widać na linijce diodowej, bo mierniki cyfrowe czasami coś uśredniają i nie do końca nadążają za zmianami.

No za fachowca to ja się nie uważam, ale moje doświadczenia mówią, że jeśli jest tak jak napisałeś to jest git. Tak ma być.

Cytat:
2005-06-22 16:16:04, paulox pisze:
A jak szybko na tych 2500 lambda oscylowała i na jakim mierniku mierzyłeś? najlepiej napięcia widać na linijce diodowej, bo mierniki cyfrowe czasami coś uśredniają i nie do końca nadążają za zmianami.

oscylowała w miare równomiernie, nie zaszybko i nie pomału.Miernik miałem Ambrobe a później troche lepsiejszy od kumpla ale niepamietam jaki to typ