Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-06-22 22:47:00 opisze co i jak:
od jakiegos czasu jezdze jeszcze z przodu na zimowkach i juz zaczelo mnie wkurzac piszczenie opon na kazdym zakrecie a nawet czasem na prostej (bardziej na lewym zakrecie/luku). piostanowilem podjechac zmienic oponki i zobaczyc co z geometria zawiasu. no wiec okazalo sie ze wyprzedzenie zwrotnicy bylo tak male ze podczas hamownia kolo sie pewnei chowalo(bylo 0 st. 18 min/1 st. 20 min a mialo byc od 4 do 5 stopni.) ustawilsimy odpwiednio ok 4.30. i 4.09. a wiec w normie. co do pochylenia stwierdzilem zeby zostal maly negatyw wiec zostal. co do zbieznosci. w ksiazce jest npasane ze zbienosc ma byc 3 +- 1 mm. czyli roznica pomiedzy odlegloscia z przodu ma byc mniejsza od 2-4 mm od odleglosci z tylu. niestety caly ten laserowy sprzet pokazywal zbieznosc tez w stopniach. z ksiazki wynika ze kola maja byc zbiezne. z tego co kojarze mysmy ustawili zbieznosc na 1.36 na obu kolach. (z tego co pamietam to na plusie) czy plus w tym przydpaku to zbienze czy rozbiezne?? no i wtedy auto prowadzilo sie ok tylko ze piszcaalo i scinalo opone od srodka i troche ciezko kiera sie krecila. teraz nei piszczy, kiera chodzi lzej ale nastepuje dziwne zjawisko ze auto czasem jak wpadnie w jakis dol to tak jakby jechalo przez chiwle nie tam gdzie bym chcial. czego przedtem nie bylo. czym to moze byc spowodowane?? samym negatywem?? i na koniec czy ktos eksperymentowal z ustawianiem zbieznosci i geometrii dla dobrania lepszych niz fabryka podaje wlasnosci?? pozdrawiam serdecznie |
![]() dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2005-06-22 22:54:21 Ja może nie całkiem w temacie ale ja pojechałem na geometrię do takiego zakładu w klimacie PRL co laserów nie widział. Koles miał takie zwykłe lampki i na maluchach, kantach i polonezach się znał jak na własnym.... (pewnie żeby na nich zjadł). Zapłaciłem grosze, mam ksiązkowo i jest cycuś. |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-06-23 11:19:32
to nie negat. na negacie tylko ciezej chodzi kiera natomiast auto lepiej sie prowadzi. dobry negat nie jest zly ![]() masz zle ustawiona zbieznosc. zrob mu od 0 do 1mm zbieznosci i bedzie ok. zucanie jest jeszcze powodowane rodzajem opon. np . na fabrychnych nastawach pirelli P6000 zuca jak cholera a zalozysz D-124 i jest ok. |
![]() goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-06-23 11:37:47 no wlasnie chodzi o to ze to cudo do mierzenia wszystkiego pokazuje zbieznosc tez w stopniach. no ale tam wybiera sie model auta i sa podane wartosci granicze no i ustawilismy tak ze miescilo sie w normie. cos kolo 1 st 36 min. na oba kola akurat i na plusie. plus to bedzie zbiezne czy rozbienze na takim sprzecie?? |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-06-23 14:43:30 to nie widzisz czy drazek wydluzasz czy skracasz????
jak wydluzasz to robisz zbiezny jak skracasz - rozbierzny a zrob ze sobie normalny przyrzad do sprawdzenia tego co podaje komp. przyrzad listewkowy -sie nazywa. ustaw go na 0 st.0 min -dokladnie i bedziemial punkt odniesienia nie dawaj mu katow z przednio napedowki bo tam podczas jazdu katy sie zmieniaja i to jest uwzglednione w kompie. |
![]() goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-06-23 18:00:58 zesmy wydluzali na bank ![]() a w kompie wybierasz fiat 125 i masz wszelkie normy na zielono ![]() wiec chyba jest dobrze. pozdro |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-06-23 19:29:32 pojechalismy z niebieskim na cala geometrie na ul. zmujdzka.
kolo wszystko ladnie zrobil wg.dyskietki. kierownica lekutko chodzila.byl troche dzwny za ostrych zakretach i koleinach. wjechalem na kanal .poprawilem zbierznosc na niecaly 1mm zrobilem mu negacika ![]() no i teraz auto sie prowadzi. moze kiera ciutke ciezej chodzi ale na zakretach kozak. |