MotoNews.pl
9 Owiewki na boczne szyby (102494/0)

Owiewki na boczne szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
CZy warto założyć owiewki na boczne szyby, co jest wtedy z hałasem w kabinie (czy wzrasta)? Kto ma doświadczenia w tym temacie. Co warto kupic?
Mam już dosyć chlapania po twarzy przy nawet niewielkim uchyleniu okna.

Mam owiewki od ponad 3-ch lat i chwalę jest sobie - ale to tylko ze względu na deszcz
Hałas po "otwarciu" okna jaki był taki jest - owiewka nie ma wpływu na ten stan rzeczy, przynajmniej nie zauważyłem zmiany po ich założeniu

Ja tez mialem owiewki. Jezdzilem z nimi przez jakis rok. Teraz zdjalem. Roznicy praktycznie nie ma. Tylko ze ja mam ciemne i mi troche ograniczaja widocznosc. Przedni slupek jest wystarczajaco szeroki zeby wkurzal.

No z przykrością, Heniu, musze się z Tobą nie zgodzić.
Po założeniu owiewek, jak jedziesz z uchylonymi szybkami hałas jest większy.
No ale może nie aż tak, żeby to było nie do wytrzymania.

Inna sprawa to właśnie możliwoś uchylenia okna w deszcz.
Choć do mnie bardziej przemawia możliwośc pozostawienia lekko uchylonych szybek na parkingu zakładowym.
Przynajmniej później nie wsiada się do sauny.

Witam ja tez jezdze z owiewkami (ciemnymi) od zeszlego roku i jest to dobra sprawa (wlasnie chocby ze wzgl. na mozliwosc otw szyby w czasie jazdy w deszcz). Troche dziwnie na poczatku sie przez nie patrzy w lusterko zewn. po str pasazera (lekko przesłaniaja) ale mozna sie do nich przyzwyczaic poza tym jak ktos nie ma tak jak ja zamontowanego modulu domykania szyb przy zamykaniu auta to mozna sobie zostawic szybki lekko uchylone na parkingu - zawsze bedzie troszke chlodniej w aucie pozdr

A ja mam jakis felerne HEKO

Bo po 5 latach zrobiły sie niebieskie, a były ciemne.

Teraz nie pasują do mojego zielonego lakieru.

Ale samo działanie okreslam pozytywnie i raczej nic mi nie przesłaniają.

Ja mam HEKO ciemne od 3 lat.. jedynie co sie z nimi stalo to to ze są porysowane przez mycie. Halas... hmmm i tak szymi i tak szumi... ja niejezdze z uchylonymi szybami.. albo mam max otwartą albo wogóle nie uchylam. Na początku byl problem z dopasowaniem.. trafily mi sie jakies felerne.. i musialem je delikatnie przerobic

Ja też o tym myślałem, ale z innego powodu.
I tu moje pytanie, mianowicie - czy przy lekkim uchyleniu i dużej prędkości auta zatrzymują trochę pęd powietrza?
Nie mam klimy, a jak jeżdżę z Jaśkiem, to boję się, że przy otwartej szybce może Go zawiać...
Jakie macie doświadczenie w tym aspekcie sprawy?
Pozdr. P.

pyrekcb

Oczywiście zatrzymują pęd powietrza, ale szyby muszą być otwarte troszeczkę powyżej krawędzi owiewki - wtedy to ma prawo działać i działa. Mam małą córeczkę i również otwieram okna w taki upał - w celach dotlenienia pasażerów. Za to wcale nie używam dmuchawy.

nera

Ja również polecam. MAm je od tego roku. Heko to chyba jedyny solidny producent takich owiewek w polsce. Można zamówić komplet do przednich oarz do przednich i tylnych szyb. Ja wybrałem pierwszą opcję.
Chwalę sobie możliwość bezpiecznego i niezauważalnego uchylenia okien.
Przy zakupie należy zwrócić uwagę czy owiewka na "podcięcie" na lusterka. Wcześniejsze modele tego nie posiadały i zasłaniały widok.
Ja kupowałem swoje w firmie Heko podczas pobytu w stolicy.

a moze ktos napisze jaki jest koszt taki owiewek na szyby??

bym se kupil, kurna chata, ale co z tego skoro przednia prawa szyba sie nie opuszcza i mam zonka

Koszt rzędu 50 zł za owiewki szyb do przednich