MotoNews.pl

Ile moze kosztowac instalacja klimatyzacji do E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcialem sie dowiedziec ile mnie moe kosztowac instalcja klimatyzacji w mojej beci chdzi mi o koszt klimy plus robocizna, czy to wogole sie oplaca a moze lepiej kupic juz samochod z oryginalna klima?

Cytat:
2005-06-23 17:07:37, lind pisze:
Chcialem sie dowiedziec ile mnie moe kosztowac instalcja klimatyzacji w mojej beci chdzi mi o koszt klimy plus robocizna, czy to wogole sie oplaca a moze lepiej kupic juz samochod z oryginalna klima?

z tego co pisano wcześniej o tym, załozenie samemu klimy jest nie opłacalne i nikt kto raz sam zakładał nie podjąłby się tego drugi raz. A poprzez zakład fachowy... nie mam zdania. pzdr

Wydaje mi sie że koszt założenia zwykłej klimy to ok 4000zł, na urzywanych częściach nie radze, bo lubią szybko padać (np chlodnica) i masz podwujne koszta a i tak potem trzeba kupić nową a co najgorsze za każdym razem nabijać!
Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił prędzej nad zmianą autka

bylo juz o tym mowione na przykladzie e34 o ile pamietam i wyszlo na to ze jest to ciezka sprawa a poza tym sie nie oplaca.

Ja montowałem u ziomka w E36 1,8 kupił całą instalacje chyba za 1500zł, trzeba rozbierać pól auta min. wyjąć cały kokpit. NIEWARTO lepiej zmienić

tak na szybko z pamięci ; ceny dla zakładu z rabaten 18%
-parownik-------------------------1400
wyłącznik cisnieniowy------------298
skraplacz--------------------------1330
sprężarka(po znajomośći)-------2550
osuszacz---------------------------440
zawór roizszeżalny----------------180
rurki łącznikowe-------------------180---> po znajomości
2 węże łącznikowe po 180 zał---360
włącznik ----------------------------70
2 przekażniki po 240-------------480
czujnik rzecie zamrożeniowy----240
nabici =sprawdzenie szcz. = oringi na łączeniach min 240
okablowanie----------------------150
.............................
7918 zł = filtr pyłkowy
i już masz guwno wartą klime manualną !!

P.S.
oczywiście możesz kupić to samo na alegro za 900 zł
, albo nawet za 500 zł od ( łysego młodzieńca ) co to właśnie znalazł to wszystko jak po parku się przechadzał z ,,bejzbolem,,

Cytat:
2005-06-23 23:17:06, leopard1912 pisze:
tak na szybko z pamięci ; ceny dla zakładu z rabaten 18% -parownik-------------------------1400 wyłącznik cisnieniowy------------298 skraplacz--------------------------1330 sprężarka(po znajomośći)-------2550 osuszacz---------------------------440 zawór roizszeżalny----------------180 rurki łącznikowe-------------------180---> po znajomości 2 węże łącznikowe po 180 zał---360 włącznik ----------------------------70 2 przekażniki po 240-------------480 czujnik rzecie zamrożeniowy----240 nabici =sprawdzenie szcz. = oringi na łączeniach min 240 okablowanie----------------------150 ............................. 7918 zł = filtr pyłkowy i już masz guwno wartą klime manualną !! P.S. oczywiście możesz kupić to samo na alegro za 900 zł , albo nawet za 500 zł od ( łysego młodzieńca ) co to właśnie znalazł to wszystko jak po parku się przechadzał z ,,bejzbolem,, :: :: ::

za 7918zl gowno warta klime manualna, smieszna cena a czemu manualna jest gowno warta??? a poza tym to wymontowanie klimy nie jest takie latwe jak radia i byle lysy by tego nie zrobil, a nawet jak tak to lepiej kupic od takiego niz dac sie okrasc przez jakis "firmowy" zaklad. 7918 hahahhah

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-06-24 00:11:29 ]

Jakbym wyrwał kiedyś tanio klime do E28 to napewno bym ją założył. Nawet jakbym miał rozebrać pół auta. A troche wprawy w tym już mam

Pozdrawiam

Cytat:
wymontowanie klimy nie jest takie latwe jak radia i byle lysy by tego nie zrobil

A moze to był łysy "mechanik" z bejzbolem

[ wiadomość edytowana przez: milign dnia 2005-06-24 00:57:50 ]

Teraz do Nowego Matiza (Sparka) mają dawać klime gratis jak kupisz wersje za coś ok 34 tyś - przemyśl, taka okazja moze sie nie powtórzyć

Koszt klimy z innego samochodu - najlepiej innej E36 to około 1000zł u normalnego gościa i wzwyż u ździerców (w Gliwicach na giełdzie 1500zł do E34).
Założenie to problem i z tym musisz udać sie do fachowca, najlepiej do pozostałości po dawnym serwisie (kiedyś Serwis BMW a teraz dalej naprawiają BMW, ale już nie są serwisem) np. Gliwice ul. Jana Śliwki. Koszt jakieś max. 1000zł. Zawsze możesz wybrać zakład który standardowo zakłada klime do różnych aut - ceny niestety nie znam.
Także przy dobrych układach masz za 2000zł klime taką jak montowali orginalnie.
Mam znajomego co ma starego odrestaurowanego Transita i ma w nim klime z Mondeo. Ma ją już rok i wszystko działa bez zarzutu.

Cytat:
Wydaje mi sie że koszt założenia zwykłej klimy to ok 4000zł, na urzywanych częściach nie radze, bo lubią szybko padać (np chlodnica) i masz podwujne koszta a i tak potem trzeba kupić nową a co najgorsze za każdym razem nabijać!

Aldik ty jak większość tutaj ludzi masz używane auto i klima też juz jest używana - i co pada ci wszystko po koleji ?? W sumie może i tak bo inaczej byś nie sprzedawał

Cytat:
Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił prędzej nad zmianą autka

A ja nie mam zagłówków z tyłu to co też mam se kupić nowe auto ?? W sumie jak założe sam to nie będzie orinalnie co nie ??
Kurde Aldik, ja nie mam klimy, nie mam skóry i elektrycznego szyberdachu. Wdodatku mam silnik 2.0 i 129KM. Poprostu auto, które odpowiadało mi technicznie nie miało tych bajerów. Druga rzecz, to że jak jedziesz do Niemiec po auto to nie ma jak w salonie, że piszesz liste dodatków jaką chcesz i gość mówi nie ma sprawy. Niestety jak szukasz auta to zreguły albo jest na full wypasie i ledwo jeździ, lub jest dobre technicznie i nie ma nic Poprostu nie każdy dysponuje taka kasą żeby kupić bryke w full opcji.
A policz sobie jak gośc kupił E36 dał 12 tys. zł + przegląd, akcyza, VAT 25, tłumaczenia, rejstracja to już masz 14 tys. zł a teraz jakby chciał sprzedać to dostanie 10 tys.zł. A żeby kupić dobra E36 z klimą to też musi dać teraz 12 tys. zł + znowu te same koszty.
Więc czy jest sens ?? Chyba lepiej sie pogodzić z brakiem czegoś niż kombinowac i bawić sie w wielokrotną wymiane aut.
Ja np. powoli zaczynam wypełniac braki i na dzień dzisiejszy mam już zagłówki z tyłu i elektryczne szyby, a przymierzam sie do elektrycznego szyberdachu. Może na wiosne będzie klima i skóra.

POZDRAWIAM

Klima do E-34