Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() roman16 Miłośnik FSO Pozonel Carro + 50% ... Warszawa / Milanówek | 2005-06-23 17:15:55 SPRAWDŹ TU
w dziale technika jest wątek o "temperaturze w poldku" pozro [ wiadomość edytowana przez: roman16 dnia 2005-06-23 17:18:16 ] |
![]() DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-06-23 17:41:44
Bardzo dobre rozwiazanie na dluzsza mete... |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-06-23 17:55:27 Jacie, ludzie w plusie bo sądze ze kolega który ma problem ma plusa jest to normalne, proponowałbym poszukać w wyszukiwarce bo nie chce mi sie opisywać jak to działa, ale w skrócie załącza sie jeden, jak on nie daje rady załącza sie drugi, można sobie zrobić ten drugi na krótko i też będzie sie załaczał. |
![]() DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-06-23 18:15:02
Niestety wiekszosc aut uzytkownikow tego forum to sa auta XX wieku ![]() |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-06-23 18:35:33
1. skoro w chłodnicy jest wlot i wylot płynu to nie moze być ta sama temperatura na włącznikach bo tylko jeden jest obok wlotu goracego plynu z silnika 2. fabryka wstawiała włączniki i różnej temperaturze zwarcia styków. Ja z powodu przegrzania silnika musiałem wymienić uszczelke głowicy, 2 x zbiornik wyrówn. i chlodnicę. Przy okazji zmieniłem włączniki na najniższą temp. jakie były w sklepie. Teraz jeden wlącza się przy temp. silnika ok. 90st. a drugi przy 95st. |
iquest Miłośnik FSO PAPlus GSI Kraków | 2005-06-23 20:38:12
Poprawianie fabryki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-06-23 23:03:33 I to jest prawda, u mnie działa to jak narazie bardzo dobrze, nie mam żadnych zastrzeżeń, fakt włącza sie dość czesto wiatrak no ale co poradzić na takie temp. na zewnatrz, jazde po mieście i korki. Co do zbiorniczków to rozsadza je zbyt wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia, ja mam już 3 i sposobem na to było odwiercenie korka, ale nie na wylot, delikatnie przez górną warstwę do zaworku upustowego, jego boczne kanaliki sie zalepiają płynem i stąd niedrożność upustu ciśnienia, dziureczka do góry i po kłopocie, zawór się otwiera i tamtedy ulatuje nadmiar ciśnienia. |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2005-06-24 16:19:58 No witam , mam takie pytanie jak juz odgrzebaliscie temat wentylatowrow :>
Ktory sie powinien wczesniej wlaczac ? ten po lewej czy po prawej stojac przed samochodem , patrzac na silnik ? Bo mam cholera wrazenie ze jeden mi sie nie zalacza tylko ten drugi od wyzszej temperatury i mam wrazenie ze strasznie sie grzeje. |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-06-25 10:50:27
Nie wiem jak inne ale u mnie prawy włącznik był od lewego wentylatora i odwrotnie ![]() ![]() ![]() ![]() Wystarczy że połączysz przewody od włącznika i będziesz wiedział jak to jest u Ciebie. Każdy niech robi jak sobie chce i niech przegrzewa silnik ja nie chcę wymieniać uszczelek co 10kkm i wracać na sznurku ze zlotów ![]() |
Kmicic Polonez Atu+ Lublin | 2005-06-25 12:19:44
Sądzę, że taki sposób podłączenia wentylatorów pod termowyłączniki ma jednak sens. Termowyłącznik na wejściu do chłodnicy (patrząc od przodu samochodu po prawej stronie) jest w górnej części zbiornika chłodnicy i załącza wentylator po lewej stronie chłodnicy - płyn przechodząc przez chłodnicę zdąży więc oddać trochę ciepła. Jeśli temperatura dalej wzrasta i wentylator nie daje rady jej zbijać, termowyłącznik w lewym zbiorniku chłodnicy na dole załącza drugi wentylator (ten po prwej stronie patrząc od przodu samochodu). Teoretycznie układ taki powinien dobrze się sprawdzać i niedpouszczać do przegrzewania silnika, a przecież jak wie większość użytkowników plusów wcale tak nie jest... Dobrym pomysłem jest wymiana termowyłączników na takie, które mają niższe temp. włączania. Fabryka stosowała następujące: - termowyłącznik1 (na wejściu do chłodnicy) od wentylatora głównego - załącza przy 95* C, wyłącza przy 90* C; - termowyłącznik2 (na wyjściu z chłodnicy) od wentylatora dodatkowego - załącza przy 98*C, wyłącza przy 93*C Proponuję zastosować następujące rozwiązanie - kupić termowyłącznik taki jak w Abimexach zał. 92*, wył. 87* i wstawić go na miejsce 95*/90*, a wykręcony 95*/90* wstawić na miejsce 98*/95*. Eksploatacyjnie sprawdza się to dobrze, trzeba tylko przyzwyczaić się do częstszego włączania się wentylatora i trochę dłuższej jego pracy ![]() |
![]() Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2005-06-26 08:45:07 Fabryka stosowała takie właśnie naprzemienne połączenie wentyl. |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-06-26 13:10:18 Ja powiem tak, wiatrak włącza mi sie często i chodzi trochę długo, a mam oryginalne włączniki, dodam że zbiorniczki za każdym razem pękały mi w okresie jesienno-zimowym, czyli w tym okresie co nie dochodzi raczej do przegrzania silnika, a raczej jego niedogrzania, ponieważ odcinki jakie pokonywałem wynosiły do 5km to nawet wiatrak mi sie nie załaczył, a zbiorniki pękały. |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2007-04-27 14:07:31 Co może być przyczyną wolniejszych obrotów wiatraka chlodnicy i co za tym idzie spadkiem wydajnosci chlodzenia. Mierzyłem napiecie na kostce wiatraka i jest tylko o 0,1 V nizsze niz na aku. Wiatrak jest starego typu - stosowany do polowy 1995 r. |
![]() pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2008-05-31 16:54:13
Planuję właśnie taką operację. Czy przy wykręcaniu czujnika spuszczać płyn z chłodnicy ? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-05-31 17:18:14 No pewnie - przecież inaczej to wyleci niekontrolowanie przez otwór po czujniku. ![]() |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2008-06-01 06:22:43 No chyba, że będziesz szybki. Wtedy wyleci stosunkowo niewiele. Jednak polecam od razu założenie nowych uszczelek pod właczniki, a nie skręcanie tego na silikon. A uszczelki albo załóż oryginał albo zastosuj te od Volkswagena (np Polo 1990 rok). Nie składaj tego na żadne podkładki miedziane jak mnie zrobili. ![]() |
![]() marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-06-02 14:26:54 To ja si podlacze do tematu. Czy przekaznik wentylatora jest sterowany minusem ? Bo tak mi wszlo ze wstepnych pomiarow na zimno , ze na cewke przekaznika jest stale podawany plus. |
![]() paweldobra POLONEZ Dobra | 2008-06-02 21:37:52 tak wlasnie jest.jezeli zdejmiesz 1 z kabelkow na termostacie i dotkniesz do masy to wtedy zalaczy sie przekaznik i wentylator chodzi. |