MotoNews.pl

Komunikaty komputera BMW 7

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Poszukuję strony z objaśnieniem komunikatów komputera w BMW 730i, wiem że taka stronka istnieje bo kiedyś przez przypadek na nią trafiłem ale niestety nie moge jej teraz znaleźć! Jeśli ktoś zna jakieś strony z objaśnieniami tych komunikatów to proszę o wklejenie linków.

z góry dziękuję

pozdrawiam!

Cytat:
2005-06-25 08:18:12, ramborior pisze:
Witam, Poszukuję strony z objaśnieniem komunikatów komputera w BMW 730i, wiem że taka stronka istnieje bo kiedyś przez przypadek na nią trafiłem ale niestety nie moge jej teraz znaleźć! Jeśli ktoś zna jakieś strony z objaśnieniami tych komunikatów to proszę o wklejenie linków. z góry dziękuję pozdrawiam!

Niestety nie wiem gdzie jest taka stronka ale napisz o jaki model chodzi - E32 czy E38 a wtedy ułatwisz komuś odpowiedź

chodzi mi o model E-32

Wprawdzie to e-38, ale może coś znajdziesz podobnego ;

Parkbremse losen-zwolnij hamulec ręczny
Bremsflussigk.prufen-sprawdz płyn hamulcowy
Stop!Oldruck Motor-stój! za niskie ciś.oleju w silniku
Kuhlwassertemperatur-temp.za wysoka(płynu chłodzącego)
Reifenpanne-uszkodzenie opony
Niveauregel.inaktiv-nie działa regulacja poziomu
Einspritzanlage-sprawdz. urzadzenie wtryskowe
W/w komunikaty wyświetlaja sie do czasu usunięcia usterek i nie można ich skasować.Sygnalizowane są gongiem i pulsującymi znakami.
Vorgluhen-silnik uruchamiac dopiero po zgasnieciu napisu(świece żarowe)
Kofferraum offen-otwarty bagaznik
Tur offen-otwarte drzwi
Gurt anlegen-zapnij pasy
Bremslicht prufen-sprawdz swiatlo hamowania
Abblendlicht-mijania
Standlicht-postojowe
Rucklicht-tylne swiatło
Nebellicht hi.prufen-przeciwmgielne tył (vo.-przod)
Kennzeinchenl.prufen-oswit.tabl.rejestr.
Fernlicht-drogowe
Ruckfahrlicht-swiatło cofania ( oczywiście przy każdym -prufen)
Getriebenotprogramm-program awaryjny skrz.biegow
Bremsbelag prufen-spr.okladziny hamulcowe( zużyte)
Waschewasser fullen-uzupeł.płyn w poj.spryskiwacza
Olstand Motor prufen-uzup.olej w silniku
Kuhlwasserst.prufen-spr.poziom płynu chłodzacego
Motornotprogramm-usterka elektron.sterownika mocy silnika.-działa awaryjny program silnika
Licht an-włączone swiatła

wyświetla mi się odpowiednik "płynu hamulcowego" ale płyn jest wporządku, natomiast mam kłopot ze sprzęgłem i myślałem ze komunikat ten właśnie z tym będzie związany... o ile się orientuję to płyn do wspomagania sprzęgła i płyn hamulcowy to to samo, jeśli się mylę to mnie poprawcie, a problem polega na tym, ze pedał sprzęgła wciśnięty do podłogi nie wysprzęgla na tyle aby można było włożyć bieg... podejrzewam że to może być pompa lub siłownik... jeśli ktoś może mi udzielić na ten temat informacji to byłbym wdzięczny (zaznaczam, że przy zgaszonym silniku wszystkie biegi są - także odrzucam opcję uszkodzenia skrzyni)

Cytat:
2005-06-25 18:20:50, ramborior pisze:
wyświetla mi się odpowiednik "płynu hamulcowego" ale płyn jest wporządku, natomiast mam kłopot ze sprzęgłem i myślałem ze komunikat ten właśnie z tym będzie związany... o ile się orientuję to płyn do wspomagania sprzęgła i płyn hamulcowy to to samo, jeśli się mylę to mnie poprawcie, a problem polega na tym, ze pedał sprzęgła wciśnięty do podłogi nie wysprzęgla na tyle aby można było włożyć bieg... podejrzewam że to może być pompa lub siłownik... jeśli ktoś może mi udzielić na ten temat informacji to byłbym wdzięczny (zaznaczam, że przy zgaszonym silniku wszystkie biegi są - także odrzucam opcję uszkodzenia skrzyni)

No to musisz wymienić tą pompe, ja mam podobne w Alfie, tylko że u mnie jest tak od dawna i biegi wchodzą normalnie ale prawie na samym dole sprzęgła. Wymieniłem cale sprzęgło, ale nadal jest to samo wiec mechanik powiedział że pozostaje tylko ta pompa - a tak wogóle to wymieniłem tylko dlatego że już było złużyte,

Jak by kogoś to isteresowało,to komunikaty w E-39 są takie same.

czyli pompa do wymiany

Cytat:
2005-06-27 01:22:30, ramborior pisze:
czyli pompa do wymiany

Albo układ do odpowietrzenia.

pozdr
Mariusz
e34 525i touring

mówisz układ do odpowietrzania... a gdybyś mógł napisać gdzie znajduje się zawor odpowietrzający??

bo dolałem płynu i wszystko wróciło do normy (biegi wchodzą bez problemu), z tym że komunikat nadal się pojawia a stan płynu jest ok!

Jak komunikat nadal sie pojawia to odłącz akumulator na ok 15-30 minut i potem zobacz.

jeszcze jedno pytanie: co oznacza komunikat betriebsanleitg.

[ wiadomość edytowana przez: ramborior dnia 2005-08-23 12:42:25 ]

Cytat:
2005-08-23 12:41:24, ramborior pisze:
jeszcze jedno pytanie: co oznacza komunikat betriebsanleitg. [ wiadomość edytowana przez: ramborior dnia 2005-08-23 12:42:25 ]

Przełącz sobie na normalny (angielski) język.

pozdr
Mariusz

Cytat:
2005-08-23 12:41:24, ramborior pisze:
jeszcze jedno pytanie: co oznacza komunikat betriebsanleitg. [ wiadomość edytowana przez: ramborior dnia 2005-08-23 12:42:25 ]

a nie przyapdkiem betriebsanleitung ??????

jesli tak to oznacza instrukcje obslugi

mariusz_nie_827 niemiecki w naszym karuj jest tak samo przydatny jak angielski wiec nie wiem co ma znaczyc ze jest nienormalny?

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-23 13:53:13 ]

Cytat:
mariusz_nie_827 niemiecki w naszym karuj jest tak samo przydatny jak angielski wiec nie wiem co ma znaczyc ze jest nienormalny? [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-23 13:53:13 ]

Oj, nie chciałem nikogo urazić (maturę zdawałem z niemieckiego (na piątkę z resztą)).
Ale angielski jest bardziej user friendly i zrozumiały.

pozdr
Mariusz

Cytat:
2005-08-23 13:15:49, mariusz_nie_827 pisze:
Przełącz sobie na normalny (angielski) język. pozdr Mariusz

jeszcze gdybyś powiedział jak mam to zrobić to byłoby już całkiem fajnie

Cytat:
2005-08-23 17:26:48, ramborior pisze:
jeszcze gdybyś powiedział jak mam to zrobić to byłoby już całkiem fajnie

jakbys poszukal sobie instrukcji zmiany jezyka na forum to tez byloby fajnie

Cytat:
2005-08-23 17:36:18, tolo84 pisze:
jakbys poszukal sobie instrukcji zmiany jezyka na forum to tez byloby fajnie

szukałem zmiany języka na forum i nie jest fajnie bo nie znalazłem... więc jeśli wiesz gdzie to jest lub wiesz jak to zrobić to mógłbyś pomóc...

https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=103727&c=0&f=29

zanim zadasz pytanie przejzyj tematy wyroznione na gorze forum stoja tam jak byk i nie zmieniaja miejsca