HCS ,CFI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie co oznaczaja te skroty HCS , CFI jesli ktos wie to dzieki za tlumaczenie

Dobra to ja sie dolacze i zapytam sie OHV i CHV. Mój silnik to jaki? 1,3 96r? i czym sie roznia. Nie smiejcie sie naprawde nie wiem

Tak na szybko:

HCS - High Compression Swirl

CFI - Central Fuel Injection - jednopunktowy wtrysk paliwa.

OHV - Over Head Valves - walek rozrzadu w bloku.

CVH - chyba to idzie jakos tak - Compound Valve over Hemispherical - rowniez walek rozrzadu w glowicy z polkulistymi (hemisferycznymi) komorami spalania. Zawory w ukladzie V.

Jakby komus sie urodzilo - EFI - Electronic Fuel Injection - elektroniczny wtrysk paliwa.

[ wiadomość edytowana przez: toradek dnia 2005-06-26 15:51:51 ]

[ wiadomość edytowana przez: toradek dnia 2005-06-26 15:54:34 ]

Cytat:
2005-06-26 13:56:11, MaRRecki pisze:
Dobra to ja sie dolacze i zapytam sie OHV i CHV. Mój silnik to jaki? 1,3 96r? i czym sie roznia. Nie smiejcie sie naprawde nie wiem

Ja bym stawial ze masz OHC bo raczej w tych nowszych nie bylo CVH choc niewiem OHC zawory sam regulujesz w CVH robia to za Ciebie hydropopychacze ale akurat niewiem czy to jest plus
OHV- Valencia gaznik typu VV

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

[ wiadomość edytowana przez: ZieleTDH dnia 2005-06-26 15:07:54 ]

Cytat:
2005-06-26 14:38:15, toradek pisze:
CVH - chyba to idzie jakos tak - Compound Valve over Hemispherical - rowniez walek rozrzadu w glowicy z polkulistymi (hemisferycznymi) komorami spalania. Zawory w ukladzie V.

Compound Valve over Hemispherical Combustion Chamber dokładnie

I przy okazji - SEFi to Sequential Electronically Injection. Rlektroniczny wtrysk sekwencyjny.

Czyli z tego wynika ze moj to OHV bo dzis wlasnie wyregulowalem zaworki i nawet sie nie spodziewalem ze ten silnik moze jeszcze tak cicho chodzic. Mam teraz takie wrazenie jakby silnik przy 100km/h wogole nie pracowal

to jaki ja mam silnik jak mam 1.3 z 12/94 to mam HCS czy CFI, i czym one sie roznia

[ wiadomość edytowana przez: krisus dnia 2005-06-27 12:04:18 ]

Masz glowice typu HCS z wtryskiem CFI.

ok, mądre głowy

a powiedzcie jeszcze czym różni sie ohv od hcs?

Komorami spalania typu swirl, tak to niczym innym

Czyli zawirowaniem zwrotnym mieszanki