MotoNews.pl

Wymiana ktalizatora - Bosal czy tańszy zamiennik ......?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszyystkich

w mojej e39 523 padł katalizator . Zamiennik Bosal jest dość drogi (w porównaniu z orginalnym 50% ceny), ale facio w warsztacie proponuje mi tańszy uniwersalny.
nie wiem co robić?
czy ten uniwersalny nie bedzie miał żadnego wpływu na gorszą pracę i moc silnika.

Doradźcie coś.

Dzięki

Jeśli wpakują katalizator uniwersalny ale do mniejszych pojemności niż u ciebie to będziesz miał lipę.Mi kończą sie katalizatory a mam 2 e36 325 podwójny układ i mam też ten problem więc proszę odnieść się również do tego modelu. Prawdopodobnie w miejsce katalizatorów już niedługo wstawię tłumiki przepustowe i będzie po problemie.

Prawdopodobnie w miejsce katalizatorów już niedługo wstawię tłumiki przepustowe i będzie po problemie.
[/quote]

a co to są te tłumiki przepustowe?

ja już jezdze bez katalizatora, nie wiem czy robie dobrze?

za parę dni muszę jechać na przegląd, nie wiem czy przejdzie bez katalizatora...

musi byc kat bo na analizatorze spalin odczyty nie beda w normie

jesli masz znajomych na stacji to nie bedzie pewnie problemu

Cytat:
2005-06-26 23:05:46, michal25 pisze:
musi byc kat bo na analizatorze spalin odczyty nie beda w normie jesli masz znajomych na stacji to nie bedzie pewnie problemu

ja mam pusta puszke po kacie i analize spalin przechodzi bezroblemu w polsce jest dosc wysoki prog zawartosci tych wszystkich zwiazkow wiec jezeli wszystko oprucz kata git to tymbardziej e39 przejdzie a wazne jest zeby miec imitacje kata lub pusty kat (tak jak ja) bo wizualnie patrza czy kat jest

Ja miałem kiedyś Peugeote (nawiasem mówiąc z ministerstwa ochrony środowiska!!!) i też był bez katalizatora a zamiast niego miał wstawioną rurkę i przechodził przeglądy bez problemu, no a po za tym chyba nie wszędzie robią analizy !?!?!

Krótko mówiąc - wsadzaj rurkę i kichaj katalizator a jeżeli koniecznie chcesz to wsadź najtańszy zamiennik!!

ale jak się zachowuje silnik? sąda lambda jest za katalizatorem, czy to nie ma wpływu na jej działanie???

Cytat:
2005-06-27 12:32:41, krzysiek77 pisze:
ale jak się zachowuje silnik? sąda lambda jest za katalizatorem, czy to nie ma wpływu na jej działanie???

Nie słyszałem aby ktoś marudził, że mu źle chodzi bez katalizatora, wręcz przeciwnie!

w e39 są dwie sondy i to przed katalizatorem (zaraz za kolektorem), tak więc kat nie ma wpływu na pracę sond, jedyne co to przy braku kat sondy mogą się trochę dłużej nagrzewać.

co ja napisałem wogle za bzdure dobze ze to skasowałem!!!

[ wiadomość edytowana przez: milign dnia 2005-06-27 19:34:33 ]