MotoNews.pl

Czy są problemy na gazie w 24v 2500

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Temat gazu był już często poruszany ,ale może każdy napisze całą prawdę jak to jest czy faktycznie się oszczędza, jakie napotkaliście problemy .ile faktycznie pali i najważniejsze czy strzela.Proszę nie rozpisywać się że jak układ zapłonowy sprawny to wszystko ok,bo to wszyscy wiedzą,ale zdarza się że zła regulacja lub mało wydajny parownik też zrobi swoje.Zapraszam do wypowiedzi ale tylko o modelu z silnikiem 24v z plastusiem.

odpisałem ci już na lpg forum. ja nie mam żadnych problemów. jest troszke słabszy. pali ok10 na trasie przy spokojnej. po mieście 12-18. świece i fajki wymieniłem od razu. strzał miałem jeden , ale na benzynie(przez sąde), na gazie nic. jednak ktoś mnie uświadomił co może się stac i drugim razem założył bym tylko sekwencje. podobno był przypdek strzału , rozerwania kolektora i zassania jego odłamków do komory spalania. podobno masakra.

Szara prawda

Cytat:
2005-06-26 22:28:48, VANOS pisze:
Szara prawda

U masakra ze 190KM zrobiło się 135KM między innymi dlatego moja betka nie ujrzy gazu

moja e39 t w cyklu mieszanym pali lpg ok 14l, natomoast w mieście 15-17l, instalacja sekwencyjna.

Cytat:
2005-06-26 22:28:48, VANOS pisze:
Szara prawda

wydaje mi sie ze to jakis felerny przypadek moje auto napewno nie stracilo 50 km czul bym to przeciez

Cytat:
wydaje mi sie ze to jakis felerny przypadek moje auto napewno nie stracilo 50 km czul bym to przeciez

Ja również nie odczułem aż takiej straty mocy. Na tym wykresie głównie chodzi o mniejszą ilość powietrza jaką dostaje silnik. U mnie przy zwykłej instalacji z elektroniką nic się nie dzieje, jeden mały strzał (przez zalanie lipnego gazu) zadziałało zabezpieczenie i tylko spadła jakaś rurka która miała w takim właśnie przypadku spaść. Przyznam tylko że montowałem gaz w dobrym warsztacie i trafiłem na gościa który naprawde znał się na beemkach, do tego założył mi większy mikser i coś pokombinował z dolotem powietrza (coś zmienił w fabrycznej części instalacji gazowej) poza tym jednym przypadkiem wszystko OK. Jeżeli stać Cie na wtrysk gazu to nawet się nie zastanawiaj nad zwykłą instalką, a jeżeli chcesz założyć zwykłą to poszukaj dobrego warsztatu i dołóż do instalacji z elektroniką. Ale przyznam że na benzynce moja betka lepiej jeździła, no cóż jak nie wiadomo o co chodzi to napewno o pieniądze. Pozdrawiam

Ja mam u siebie w e-36 24V tą nieszczęsną instalacje i zamierzam ją szybko wypiepszyć tylko musze kupić nowe części bo tamte zostały poprzerabiane.Auto na tej parszywej instalacji i na włączonej klimie nie reaguje na pedał gazu tragedja gorzej niż tragedja, a ile mnie to kasy i nerwów kosztowało myślałem że coś jest spiepszone bo auto zamulone.Taką instalacje to se można do poloneza założyć.

Cytat:
2005-06-26 22:26:28, krzysiek77 pisze:
odpisałem ci już na lpg forum. ja nie mam żadnych problemów. jest troszke słabszy. pali ok10 na trasie przy spokojnej. po mieście 12-18. świece i fajki wymieniłem od razu. strzał miałem jeden , ale na benzynie(przez sąde), na gazie nic. jednak ktoś mnie uświadomił co może się stac i drugim razem założył bym tylko sekwencje. podobno był przypdek strzału , rozerwania kolektora i zassania jego odłamków do komory spalania. podobno masakra.

Mi na trasie bierze 9 litrów benzyny (gazu nie mam założonego), a w mieście 12-16, więc jak może Ci brać 9 w trasie i 12 gazu w mieście. W/g mnie mieszanka jest za uboga, powoduje to przegrzewanie silnika i w konsekwencji jego szybsze zużycie.

pozdr
Mariusz
e34 525i touring (gazu nie zobaczy)

Ja mam 525 24v i mam zwykla gazownie. NIe mam zadbych problemow jedynie czasami jezeli chcem go odpalic na gazie to mi strzela a tak to wiadomo troszeke slabsze osiagi.Palenie w trasie okolo 11 a w miescie od 13 w gore.

Cytat:
2005-06-27 09:45:40, mariusz_nie_827 pisze:
Mi na trasie bierze 9 litrów benzyny (gazu nie mam założonego), a w mieście 12-16, więc jak może Ci brać 9 w trasie i 12 gazu w mieście. W/g mnie mieszanka jest za uboga, powoduje to przegrzewanie silnika i w konsekwencji jego szybsze zużycie. pozdr Mariusz e34 525i touring (gazu nie zobaczy)

bieże mi 10 w trasie a nie 9. jeżdże spokojnie.mieszanka nie jest za uboga, czuwa nad tym silniczek krokowy sterowany lambdą. nie mam powodów by was oszukiwać ile mi pali.

Cytat:
2005-06-27 12:02:28, krzysiek77 pisze:
bieże mi 10 w trasie a nie 9. jeżdże spokojnie.mieszanka nie jest za uboga, czuwa nad tym silniczek krokowy sterowany lambdą. nie mam powodów by was oszukiwać ile mi pali.

A gdzie masz założone klapki antywybuchowe. Na pewno przed przepływomierzem (patrząc od strony kolektora), a czy masz na kolektorze też coś założone ?

pozdr
Mariusz
e34 525i touring

mam tak jak się domyśliłeś, ale nie wiem czy to dobrze. chyba na kolektorku coś powinno być.